Επανέρχεται η Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανέρχεται η Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι
Η ισχυρή ανοδική κίνηση των ελληνικών τραπεζικών τίτλων αναγκάζει πλέον τους ξένους οίκους να επανατοποθετηθούν σε επίπεδο κάλυψης, με τη Deutsche Bank να επανέρχεται θέτοντας νέες τιμές στόχους με διαφορετικές συστάσεις.

Η ισχυρή ανοδική κίνηση των ελληνικών τραπεζικών τίτλων αναγκάζει πλέον τους ξένους οίκους να επανατοποθετηθούν σε επίπεδο κάλυψης, με τη Deutsche Bank να επανέρχεται θέτοντας νέες τιμές στόχους με διαφορετικές συστάσεις.

Όπως σημειώνει ο Alfredo Alonsο αναλυτής του γερμανικού οίκου, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη μέση μιας μεταβατικής περιόδου, όπου μπορεί τα ακανθώδη ζητήματα τους παρελθόντος να παραμένουν ένα βάρος, αλλά πλέον το ενδιαφέρον αρχίζει να στρέφεται προς την κερδοφορία.

Συνολικά, η Deutsche Bank εκτιμά οι φόβοι σχετικά με τα κεφάλαια των συστημικών τραπεζών έχουν πλέον, ως επί το πλείστον ξεπεραστεί, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι εναπομείνασες προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών τους είναι απίθανο να επιβαρύνουν σημαντικά τις προβλέψεις.

Έτσι, το μειούμενο κόστος κινδύνου, με σαφή σύγκλιση μεταξύ όλων των τραπεζών έως το 2023 - 2024, σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση του σκέλους του δανεισμού που προέρχεται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είναι οι κύριοι παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας. Έτσι, η Deutsche Bank αναμένει μια μέση απόδοση του δείκτη ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 7% περίπου έως το 2023 στις περισσότερες περιπτώσεις, παρά τα κάπως υποτονικά έσοδα.

Σε αυτή τη βάση, η Deutsche Bank (ξεκινώντας εκ νέου την κάλυψη της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς) θέτει σύσταση «buy» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ, ενώ ίδια θέση («buy») συστήνει και στη μετοχή της Alpha Bank με τιμή στόχο τα 1,55 ευρω. Παράλληλα, και οι δύο τραπεζικοί τίτλοι αποτελούν τις προτιμώμενες επιλογές του οίκου, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ξεχωρίζει ως top pick.

Για τη μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς, η Deutsche Bank θέτει σύσταση «hold» με τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ, όπως και για τη μετοχή της Eurobank στην οποία ωστόσο αυξάνει την τιμή στόχο στα 1,15 ευρώ, καθώς η μετοχή έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον προηγούμενο στόχο των 0,80 ευρώ.

Deutsche

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων έχει υποχωρήσει ως μείζον ζήτημα το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων χαρτοφυλακίου. Με τις ήδη προγραμματισμένες δράσεις και τις περιορισμένες νέες εισροές, ο δείκτης NPE θα πρέπει να διαμορφωθεί περίπου στο 6% κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του 2022, γεγονός που, σε συνδυασμό με τα συνολικά υψηλά επίπεδα κάλυψης, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους κινδύνου, ήτοι σε περίπου 60 μ.β έως το 2024 και, στη συνέχεια, να γίνει ο κύριος «μοχλός» βελτίωσης της κερδοφορίας. Επιπλέον, οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν πλέον αρκετά «άνετα» κεφαλαιακά επίπεδα (εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και τα σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κάλυψης έναντι των υπολοίπων), επιτρέποντας πιθανώς την επιστροφή της καταβολής μερισμάτων σχετικά σύντομα.

Επιπλέον, οι υποκείμενες τάσεις των εσόδων αναμένεται να βελτιωθούν χάρη στην αύξηση των δανείων (περίπου 7% GAGR το 2021-2024), ωστόσο τα καθαρά έσοδα από τόκους, NII πιθανότατα θα παραμείνουν υπό πίεση εξαιτίας της μείωσης της συνεισφοράς από τα NPEs. Αυτό είναι απίθανο ωστόσο να αντισταθμιστεί πλήρως ακόμη και από την ισχυρή απόδοση των προμηθειών, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο. Έτσι, οι δείκτες κόστους προς βασικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών θα συγκλίνουν στο 50% περίπου έως το 2024, χάρη σε μια περαιτέρω αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Deutsche Bank εστιάζει και στα ποσοστά με τα οποία συμμετέχει το ΤΧΣ στα μετοχικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας πως δεν αποτελούν παράγοντα ανησυχίας. Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα ένα σημαντικό ποσοστό στην Εθνική (περίπου 40%), στην Τράπεζα Πειραιώς (περίπου 27%) και στην Alpha Bank (9%), ενώ ελέγχει ένα χαμηλό ποσοστό στη Eurobank (1,4%). Επιπλέον, η στρατηγική του ΤΧΣ συνεπάγεται τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της επένδυσής του και τη σταδιακή εκποίηση των μετοχών του στις τράπεζες την κατάλληλη στιγμή, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει για την ώρα ο χρόνος (ενδέχεται να ξεπεράσει τα τέλη του 2022) και το μέγεθος της εξόδου του Ταμείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Οι 5 καταλύτες

Στις κορυφαίες επιλογές της HSBC η Eurobank - Γιατί «στρέφεται» και στην Πειραιώς

Axia Ventures: «Στροφή» στα δάνεια και «ράλι» για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider