Στήριξη 467 ελληνικών μικρομεσαίων το 2021 από το Ταμείο Ideas Powered for Business SME Fund

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στήριξη 467 ελληνικών μικρομεσαίων το 2021 από το Ταμείο Ideas Powered for Business SME Fund
Συνολικά ωφελήθηκαν 467 ελληνικές ΜμΕ (μεσαία, μικρή, micro), με επιστροφή του 50% των βασικών τελών κατάθεσης του τίτλου τους (βιομηχανικό σχέδιο και εμπορικό σήμα).

Ωφελήθηκαν 467 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη χρονιά που πέρασε, από την χρήση του Ταμείου Ideas Powered for Business SME Fund, του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, για το 2022, το ταμείο έχει βελτιώσει τους όρους συμμετοχής των ΜμΕ, με σημαντικότερη βελτίωση αυτή της αύξησης του ποσοστού επιστροφής των βασικών τελών από 50% σε 75%. Η οικονομική στήριξη που κατά την διάρκεια του 2021, πρώτου έτους λειτουργίας του ταμείου, κάλυπτε μόνο τις αιτήσεις σχεδίων και υποδειγμάτων και εμπορικών σημάτων, θα συμπεριλάβει πλέον και τέλη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με επιστροφή 50%, γεγονός που αναμένεται να παρακινήσει τις ΜμΕ να αξιοποιήσουν και αυτή την παροχή του ταμείου.

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα εθνικά και περιφερειακά γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, σε εθνικό, περιφερειακό και κοινοτικό επίπεδο μέσω του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO). Στην Ελλάδα, υλοποιείται από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και τη γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, σε ό,τι αφορά στα απολογιστικά στοιχεία ότι είναι θετικά τα στοιχεία για την ενίσχυση που έλαβαν ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) από το ταμείο Ideas Powered for Business SME Fund για το 2021.

Το ταμείο ξεκίνησε πέρυσι, με ύψος επιχορήγησης τα 20 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει την παροχή κουπονιών διανοητικής ιδιοκτησίας σε ΜμΕ που έχουν την έδρα τους στα 27 Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το όφελος προσφέρεται με τη μορφή επιστροφής εξόδων). Στόχος είναι να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις στρατηγικές τους σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας, να τις ενθαρρύνει να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους σε εθνικό, περιφερειακό ή κοινοτικό επίπεδο και να αντλήσουν οικονομικό όφελος από την προστασία τους.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, πολλές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατανόησαν πως η διανοητική ιδιοκτησία μπορεί να τους βοηθήσει να εξελίξουν τις ιδέες τους δημιουργώντας προϊόντα και πως οι τίτλοι προστασίας των διαφόρων επινοημάτων τους μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο, όχι μόνο επιβίωσης, αλλά επίσης ανταγωνισμού και ανάπτυξης.

Έτσι, το οικονομικό όφελος που είχαν ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) μέσα στο 2021, αποτυπώνεται ως εξής:

• Συνολικά ωφελήθηκαν 467 ελληνικές ΜμΕ (μεσαία, μικρή, micro), με επιστροφή του 50% των βασικών τελών κατάθεσης του τίτλου τους (βιομηχανικό σχέδιο και εμπορικό σήμα).

• Γενικά, η σειρά προτίμησης των τίτλων ήταν 1ο το κοινοτικό σήμα, 2ο το εθνικό σήμα, 3ο το κοινοτικό σχέδιο και 4ο το εθνικό σχέδιο.

Για τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, που κατά την διάρκεια του 2021 διαχειριζόταν μόνο τα βιομηχανικά σχέδια (στο πλαίσιο του προγράμματος), έχουν κατατεθεί 43 εθνικές και 68 κοινοτικές αιτήσεις που εντάχτηκαν στο ταμείο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider