Evergrande: Οι πωλήσεις ακινήτων το 2021 έπεσαν 39% - Η μετοχή της κέρδισε στην επανέναρξη διαπραγμάτευσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Evergrande: Οι πωλήσεις ακινήτων το 2021 έπεσαν 39% - Η μετοχή της κέρδισε στην επανέναρξη διαπραγμάτευσης
Μια κατάθεση την Τρίτη έδειξε ότι οι συμβατικές πωλήσεις ακινήτων της εταιρείας ανήλθαν συνολικά σε 443,02 δισεκατομμύρια γιουάν (69,22 δισ. δολάρια) πέρυσι, μειωμένες κατά 38,7% από τα 723,25 δισεκατομμύρια γιουάν σε πωλήσεις που αναφέρθηκαν για το 2020.

Οι πωλήσεις της υπερχρεωμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande μειώθηκαν πέρυσι καθώς ο γίγαντας του real-estate πάλευε να αποπληρώσει τους πιστωτές.

Μια κατάθεση την Τρίτη έδειξε ότι οι συμβατικές πωλήσεις ακινήτων της εταιρείας ανήλθαν συνολικά σε 443,02 δισεκατομμύρια γιουάν (69,22 δισ. δολάρια) πέρυσι, μειωμένες κατά 38,7% από τα 723,25 δισεκατομμύρια γιουάν σε πωλήσεις που αναφέρθηκαν για το 2020.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 88% τις τελευταίες 250 ημέρες διαπραγμάτευσης. Η εταιρεία αθέτησε πληρωμές προς τους πιστωτές τον Δεκέμβριο, ανέφερε η Fitch Ratings, οδηγώντας τον developer σε χρεοκοπία. Ωστόσο, την Τρίτη στο χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ οι μετοχές της εταιρείας άνοιξαν 3% ψηλότερα.

Η Evergrande, ο δεύτερος μεγαλύτερος developer ακινήτων της Κίνας σε πωλήσεις το 2020, είναι ο μεγαλύτερος Κινέζος κατασκευαστής ακινήτων με έκδοση υπεράκτιου χρέους σε δολάρια ΗΠΑ, το οποίο ανήλθε στα 19 δισ. δολάρια πέρυσι. Ο προγραμματιστής είχε συνολικά υποχρεώσεις 300 δισ. δολαρίων από πέρυσι.

Η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη ότι «θα συνεχίσει να διατηρεί ενεργά επικοινωνία με τους πιστωτές, να προσπαθεί να αντιμετωπίζει τους κινδύνους και να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των μερών».

Οι δημόσιες ανακοινώσεις της Evergrande προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους επενδυτές ότι η εταιρεία ολοκληρώνει και παραδίδει διαμερίσματα στους πελάτες. Αλλά η ζήτηση για τα μελλοντικά έργα του προγραμματιστή εξαντλείται.

Τα στοιχεία για το σύνολο του έτους υποδεικνύουν συμβάσεις πωλήσεων μόνο 720 εκατομμυρίων γιουάν σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, μεταξύ 21ης Οκτωβρίου και 31ης Δεκεμβρίου. Αντίθετα, οι συμβατικές πωλήσεις τον Αύγουστο ανήλθαν σε 38,08 δισ. γιουάν και ήταν 3,65 δισ. γιουάν μεταξύ των αρχών του Σεπτεμβρίου και 20 Οκτωβρίου.

Η S&P Global Ratings προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι μια χρεοκοπία της Evergrande «είναι πολύ πιθανή», καθώς η εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να πουλήσει νέα σπίτια. Όπως και άλλοι Κινέζοι προγραμματιστές ακινήτων, το επιχειρηματικό μοντέλο της Evergrande βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις διαμερισμάτων σε πελάτες πριν ολοκληρωθούν οι μονάδες.

«Ασθενεί» ο κλάδος ακινήτων της Κίνας συνολικά

Τα προβλήματα της Evergrande έχουν εγείρει ανησυχίες για την υγεία της τεράστιας βιομηχανίας ακινήτων της Κίνας συνολικά.

Οι κινεζικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει την εταιρεία «μοναδική περίπτωση». Οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι σε αντίθεση με άλλους προγραμματιστές, η Evergrande σημείωσε μικρή πρόοδο ως προς τη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάρτησης του κλάδου από το χρέος.

Ωστόσο, ένας εξέχων Κινέζος developer που πληρούσε τις κρατικές απαιτήσεις για το χρέος, έχει επίσης προειδοποιήσει για πτώση των πωλήσεων.

Η Shanghai Shimao είπε στους επενδυτές στα τέλη Δεκεμβρίου ότι θα ήταν δύσκολο να πετύχει τον στόχο πωλήσεων των 38 δισ. γιουάν για το έτος, καθώς οι πωλήσεις τους πρώτους 11 μήνες του έτους ήταν 28,2 δισ. γιουάν. Εκτός από την πτώση των μετοχών, τα ομόλογα της εταιρείας έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε αναστολή οι μετοχές της Evergrande, εν αναμονή δημοσίευσης εσωτερικών πληροφοριών

Νέα αθέτηση πληρωμής τόκων από την Evergrande - «Βουτιά» 10% για την μετοχή

Νέο «κανόνι» της Evergrande - Έχασε πληρωμές 225 εκατ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider