Με φτηνότερο λογαριασμό στο κινητό κάνει ποδαρικό το 2022

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με φτηνότερο λογαριασμό στο κινητό κάνει ποδαρικό το 2022
Σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο το μειωμένο ειδικό τέλος κινητής και η κατάργηση αυτού για τους νέους έως 29 ετών. Πόσο θα μειωθεί ο λογαριασμός.

Με μειωμένους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας θα κάνει ποδαρικό το νέο έτος, σε πείσμα της γενικότερης ακρίβειας και των ανατιμήσεων που παρατηρούνται στα περισσότερα αγαθά. Κι αυτό γιατί αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο θα μπει σε εφαρμογή το νέο ειδικό τέλος κινητής, το οποίο θα πέφτει πλέον στο 10% ενώ θα μηδενίζεται για τους νέους έως και 29 ετών

Αναλυτικότερα, από τη 1 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η κατάργηση τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και η μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών και για επιχειρήσεις.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι και χθες το τέλος κινητής υπολογίζεται προ του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% από 150 ευρώ και άνω σε 20%. Στην περίπτωση της καρτοκινητής δε το οριζόντιο τέλος ήταν 12% ανεξαρτήτως του ποσού ανανέωσης. Το γεγονός δε ότι στους λογαριασμούς κινητής ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24% υπολογίζεται μετά την επιβολή του ειδικού τέλους είχε ως αποτέλεσμα η επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη.

Η μείωση του τέλους θα γίνει αυτόματα για τους άνω των 29 ετών και το μεγαλύτερο όφελος θα έχουν συνδρομητές κι επιχειρήσεις που διατηρούν μεγάλα συμβόλαια. Για παράδειγμα οι συνδρομητές που είχαν μέχρι χθες βασική χρέωση 120 ευρώ θα πληρώνουν στον τέλος του μήνα 163,7 ευρώ από 175,6 ευρώ που πλήρωναν μέχρι χθες. Μικρότερη θα είναι βέβαια η μείωση για τους συνδρομητές με χαμηλότερο πάγιο. Ενδεικτικά για ένα συμβόλαιο με βασική χρέωση 45 ευρώ, οι συνδρομητές θα πληρώνουν με το ειδικό τέλος και τον ΦΠΑ, 61,38 ευρώ από περίπου 62,5 ευρώ που πλήρωναν μέχρι χθες.

Μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τους νέους15 έως 29 ετών για τους οποίους το τέλος θα καταργηθεί. Σημειωτέον ότι ένας νέος με συμβόλαιο με βασικό πάγιο 25 ευρώ πλήρωνε μέχρι χθες επιπλέον 3 ευρώ από το ειδικό τέλος 12% που αναλογούσε σε συμβόλαια αυτού του ύψους και ακόμα 6,72 από τον ΦΠΑ που υπολογιζόταν στα 28 ευρώ. (βασική χρέωση + ειδικό τέλος). Από τα 34,72 ευρώ δηλαδή πλέον θα πληρώνει 29 ευρώ για τις ίδιες παροχές εξοικονομώντας 5,72 ευρώ τον μήνα.

Στην περίπτωση των νέων 15-29 ωστόσο για να γίνει η κατάργηση του τέλους θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι - ή οι κηδεμόνες τους - να κάνουν δήλωση εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, μέσω του gov.gr, το οποίο θα ανοίξει μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η απαλλαγή ισχύει για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το μέτρο για την οριζόντια μείωση του τέλους θα μειώσει και τα κόστη των πρόσθετων υπηρεσιών που πληρώνουν οι καταναλωτές, όπως για παράδειγμα τα πακέτα data, αφού το ειδικό τέλος κινητής προστίθεται και σε όλες τις πρόσθετες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, η απαλλαγή των τελών για τους νέους έως 29 ετών και η μείωση των τελών για θα αφαιρούν ένα βάρος από τους πολίτες ύψους 68 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όφελος 68 εκατ. ευρώ το χρόνο για τους καταναλωτές από την μείωση/κατάργηση στο τέλος κινητής 

Δώρον άδωρον το τέλος κινητής τηλεφωνίας

Μάχη για τα data στην κινητή τηλεφωνία

gazzetta
gazzetta reader insider insider