Lamda Development - Ελληνικό: Αλλαγή του business model με τις 27 βίλες στη θάλασσα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda Development - Ελληνικό: Αλλαγή του business model με τις 27 βίλες στη θάλασσα
Διαφοροποίηση του μοντέλου διάθεσης των παραθαλάσσιων πολυτελών κατοικιών. Βγάζει προς πώληση τα οικόπεδα, αντί να κατασκευάζει η ίδια τις βίλες και να τις πουλάει. Στον αγοραστή το κόστος.

Ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο έχει προωθήσει ο όμιλος Lamda Development αναφορικά με τη διάθεση των πολυτελών κατοικιών (βίλες) στο παραλιακό μέτωπο της έκτασης στο Ελληνικό. Όπως προκύπτει και από τη σχετική παρουσίαση της εισηγμένης για τα οικονομικά μεγέθη 9μήνου 2021, η Lamda έχει αλλάξει το business model και αντί να κατασκευάζει και να πουλάει η ίδια τα ακίνητα, πλέον διαθέτει προς πώληση τα οικόπεδα μόνο, με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν οι ίδιοι, με δικά τους έξοδα, την ανέγερσή των βιλών. Κάτι που θα γίνεται με τα δικά του αρχιτεκτονικά σχέδια, με δικά τους κεφάλαια, δηλαδή θα κατασκευάζουν κατοικίες σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα βάσει βέβαια των επιτρεπόμενων όρων και μελετών.

Με τη Lamda να θεωρεί προφανώς ότι θα πετυχαίνει καλύτερα περιθώρια κέρδους ή αμεσότερα έσοδα από αυτή τη διαδικασία έναντι της απευθείας (προ)πώλησης των κατοικιών, ενώ δεν θα χρησιμοποιήσει και ιδίους πόρους, δηλαδή κεφάλαια, για την κατασκευή των βιλών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική παρουσίαση η Lamda από τις διαδικασίες αυτές αναμένει έσοδα 188 εκατ. ευρώ από την πώληση των οικοπέδων που αντιστοιχούν σε έκταση για 27 βίλες, ήτοι κατά μέσο όρο περίπου 7 εκατ. ευρώ το οικόπεδο.

Η εισηγμένη αναφέρει ότι για τα διαμερίσματα του πύργου κατοικιών της μαρίνας έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για το 77% της πωλούμενης επιφανείας (αντιστοιχεί σε περίπου 30.000 τ.μ.), που αντιπροσωπεύουν δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 348 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Οσον αφορά τις πολυτελείς βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών και για τις 27, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 188 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, προσεχώς αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης των επιπλέον κατοικιών που αναμένεται να βγάλει προς πώληση η Lamda (επιπλέον 1.000, πέραν των αρχικών 400).

Η Εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει πληθώρα πρόδρομων/προπαρασκευαστικών εργασιών σε σχέση με το έργο του Ελληνικού. Αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των εξόδων στο Εννεάμηνο 2021 (€20εκ έναντι €5,6εκ την αντίστοιχη περίοδο το 2020).

Όπως πρόσφατα ανέφερε η εταιρεία, «αναφορικά με τις εργασίες κατεδάφισης συγκεκριμένων κτισμάτων, η πρώτη φάση των εργασιών έχει ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο 2020 (αφορά 30% του συνολικού όγκου κτιρίων προς κατεδάφιση). Η δεύτερη φάση έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2022 (αφορά 50% του συνολικού όγκου κτιρίων προς κατεδάφιση). Οι μελέτες για την κύρια φάση κατασκευής των υποδομών έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους προ της ολοκλήρωσης της Μεταβίβασης των Μετοχών (25.06.2021)».

Ο διαγωνισμός για έργα υποδομών ύψους €250εκ προκηρύχθηκε τον Ιούλιο 2021 και οι καταθέσεις των σχετικών προσφορών αναμένονται για τις 13 Δεκέμβριου. Οι μελέτες για το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Τέλος, οι πρόδρομες εργασίες που αφορούν την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της παραλίας έχουν ήδη ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Αναφορικά με τις κρατήσεις κατοικιών–διαμερισμάτων για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων επί του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας αλλά και των Παραλιακών Βιλών, τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών μέχρι στιγμής ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της Εταιρείας.

Προχτές αργά το βράδυ η εταιρεία έδωσε και κάποιες απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις για το νέο εμπορικό κέντρο (commercial hub) στο Ελληνικό. Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη του Vouliagmenis Mall κυμαίνεται μεταξύ €335- 410 εκατ. Βάσει της συμφωνίας που έχει συναφθεί με τον όμιλο FOURLIS, για την ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου λιανικής (Retail Park) μεγέθους 30.000 τ.μ., ο όμιλος FOURLIS θα αναλάβει την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης συνολικού ύψους €55εκ. Με βάση τον σχεδιασμό, οι εργασίες για το Commercial Hub θα ολοκληρωθούν το 2025. Όλα τα έργα κατασκευής για τις αναπτύξεις του συμπλέγματος θα τρέξουν ταυτόχρονα, ώστε να παραδοθούν την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με την επιχειρηματική στρατηγική της LAMDA για το έργο του Ελληνικού, η ανάπτυξη του πύργου μικτής χρήσης εμπίπτει στην κατηγορία των αναπτύξεων για τις οποίες η LAMDA αναζητά συνεργάτη/συνεπενδυτή. Η Lamda είναι ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με κορυφαίες εταιρείες και brands, ελληνικά και διεθνή, για μισθώσεις χώρων και σύντομα θα ανακοινώσει τις συνεργασίες. Μεταξύ αυτών, δημοφιλή brands που δεν έχουν παρουσία αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. Να σημειωθεί ότι θα τηρούνται πλήρως οι εκτεταμένοι περιβαλλοντικοί όροι που ορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο τόσο σε σχέση με τον σχεδιασμό, όσο και με την κατασκευή και εκμετάλλευση του Commercial Hub. Παράλληλα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι προγραμματισμένες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις θα αναδείξουν το Commercial Hub ως ένα πρότυπο συγκρότημα. Οι μελέτες εξελίσσονται και θα κατατεθούν σε περιβάλλον BIM (Building Information Modeling) σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του έργου. Η εν λόγω μεθοδολογία, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, πιστοποιεί την παραγωγή πλήρως συντονισμένων σχεδίων, μειώνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό και χρόνο ολοκλήρωσης των έργων κατά 20-30%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: Στα 209,6 εκατ. ευρώ τα κέρδη στο 9μηνο - Αύξηση 23% στα Ebitda των Εμπορικών Κέντρων το γ' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider