Attica Bank: Νέο ενημερωτικό για την ΑΜΚ – Μειώνει στο 65% τη συμμετοχή του το ΤΧΣ με προοπτική μηδενισμού το 2022

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Νέο ενημερωτικό για την ΑΜΚ – Μειώνει στο 65% τη συμμετοχή του το ΤΧΣ με προοπτική μηδενισμού το 2022
Με το ξεκίνημα του νέου έτους η διενέργεια due diligence από την Ellington στην Αttica Bank.

Νέο ενημερωτικό δελτίο στο οποίο θα αναγράφονται οι όροι και τα ποσοστά συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων, αλλά και του ιδιώτη μετόχου (Ellington – ΤΜΕΔΕ) που θα καλύψουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ύψους 240 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στην επικείμενη ΑΜΚ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να καλύψει το 62% έναντι ποσοστού 68,2% που κατέχει, ενώ μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου το ποσοστό του αναμένεται να διαμορφωθεί στο 65%. Ωστόσο, το ποσοστό του αυτό αναμένεται να μηδενιστεί στην επόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, καθώς φέρεται να έχει υπάρξει συμφωνία με την Ellington και το ΤΜΕΔΕ να εξαγοράσουν τη συμμετοχή του ΤΧΣ, τοποθετώντας πολύ περισσότερα κεφάλαια στην επόμενη ΑΜΚ. Αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο, χωρίς να υπάρχει προθεσμία υλοποίησης μέσα στο πρώτο τρίμηνο ή ακόμη και εξάμηνο του 2022.

Αυτό που αναμένεται να τρέξει με το ξεκίνημα του νέου έτους είναι η διενέργεια due diligence από την Ellington στην Αttica Bank προκειμένου να διακριβωθεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών μετά την πρώτη κεφαλαιακή ένεση ζωής των 240 εκατ. ευρώ. Οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank μπορεί να είναι υπερδιπλάσιες του ποσού αυτού, καθώς μεταξύ άλλων δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει εξαγγείλει η Διοίκηση της Τράπεζας.

Η άλλη ενέργεια που πρόκειται να τρέξει στις αρχές του 2021 είναι η αλλαγή διοίκησης στην Τράπεζα.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα κλείσει παραμονές των Χριστουγέννων, καθώς οι διαδικασίες που κανονικά θα ολοκληρώνονταν αύριο, πήραν παράταση.

Χθες το πρωί συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Αttica Bank, έχοντας λάβει προηγουμένως ενημερωτική επιστολή από το ΤΧΣ για την επιτυχή ολοκλήρωση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεών του με τους ιδιώτες επενδυτές ΤΜΕΔΕ και Ellington, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ και την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank. Στο πλαίσιο αυτό το ΤΧΣ ενημέρωση τη διοίκηση της Attica Bank ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στην ΑΜΚ εξασκώντας 15.220.674 δικαιώματα προτίμησης για την κτήση νέων μετοχών από τα, συνολικώς, 16.533.102 που κατέχει αυτή τη στιγμή στην Τράπεζα.

Κατόπιν της πληροφόρησης αυτής, στο πλαίσιο της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και έχοντας ως γνώμονα την προστασία του επενδυτικού κοινού, την ασφάλεια των συναλλαγών και το συμφέρον της Τράπεζας ως εκδότριας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank αποφάσισε να μεταθέσει τις ημερομηνίες για την ενάσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και να δώσει το δικαίωμα υπαναχώρησης σε όσους μετόχους είχαν ασκήσει ήδη τα δικαιώματα συμμετοχής τους για την ΑΜΚ που θα διενεργείτο 8 – 10 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, κατόπιν των αποφάσεων του ΔΣ της Attica Bank:

- Παρατείνεται η προθεσμία άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την απόκτηση των νέων μετοχών έως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 (τελευταία ημέρα άσκησης).

- Παρέχεται στους επενδυτές, που έχουν ήδη ασκήσει δικαιώματα προτίμησης, το δικαίωμα ελεύθερης υπαναχώρησης από την εγγραφή τους για νέες μετοχές, το οποίο θα δύναται να ασκηθεί μέχρι το τέλος της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, ήτοι μέχρι την 17/12/2021.

Με βάση τα παραπάνω, το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα των υπολειπομένων ενεργειών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου έχει ως εξής:

Σήμερα 9 Δεκεμβρίου ξεκινά η περίοδος άσκησης του Δικαιώματος Υπαναχώρησης.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021 είναι η τελευταία ημέρα άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης, όπως επίσης και η τελευταία ημέρα της περιόδου άσκησης του Δικαιώματος Υπαναχώρησης .

Στις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει η κατανομή των νέων μετοχών και η διάθεση τυχόν αδιάθετων.

Στις 21 Δεκεμβρίου θα πιστοποιηθεί η καταβολή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και θα ανακοινωθεί η κάλυψή της.

Στις 22 Δεκεμβρίου (με την επιφύλαξη της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής του Χ.Α. την ημερομηνία αυτή) αναμένεται να εγκριθεί από το Χρηματιστήριο η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσής τους. Λογικά, οι νέες μετοχές θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στο ταμπλώ του ΧΑ στις 23 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παρατείνονται οι προθεσμίες για τη διαδικασία της ΑΜΚ της Attica Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider