Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις για την τιμή προμήθειας ρωσικού αερίου το 2022

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις για την τιμή προμήθειας ρωσικού αερίου το 2022
Αν και δεν υπήρξε «λευκός καπνός» στις χθεσινές συνομιλίες Μητσοτάκη-Πούτιν για τη φόρμουλα τιμολόγησης της Gazprom το επόμενο έτος, φαίνεται πως δεν είναι αγεφύρωτες οι διάφορες των δυο πλευρών, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας να συνεχίσει και το 2022 να απορροφά ποσοστό της ανατιμήσεων των διεθνών τιμών.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και τη ρωσική πλευρά αναφορικά με τη «φόρμουλα» τιμολόγησης της ΔΕΠΑ από την Gazprom για το 2022, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις χθεσινές συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, δεν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για το θέμα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η εικόνα από τις διαπραγματεύσεις δείχνει πως δεν είναι αγεφύρωτες οι διαφορές που χωρίζουν τα δύο μέρη αναφορικά με τι εννοεί η κάθε μία ως εύλογη τιμολόγηση για το επόμενο έτος. Έτσι, η ελληνική πλευρά ελπίζει πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας να συνεχίσει και το 2022 να εφαρμόζει την εκπτωτική πολιτική, για την απορρόφηση σημαντικού μέρους των αυξήσεων από τις χονδρεμπορικές τιμές.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν οι αναφορές του πρωθυπουργού για το θέμα, στις δηλώσεις μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης, με τον Κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την επιθυμία το επόμενο συμβόλαιο προμήθειας αερίου να μην διαφοροποιείται σημαντικά από το προηγούμενο, όσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως για πάνω από 30 χρόνια η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ελλάδα, αποτελώντας σημαντικό και σταθερό εταίρο, με τον Ρώσο πρόεδρο να διαβεβαιώνει από την πλευρά του για τη συνέχιση της αδιάκοπης προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο.

Επίδικο το ποσοστό τιμολόγησης βάσει των τιμών στις spot αγορές

Ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν, είχαν προηγηθεί οι απευθείας συνομιλίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στην έδρα της ρωσικής εταιρείας στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Gazprom για τη συνάντηση, οι εξαγωγές της προς τη χώρα μας σημείωσαν ρεκόρ τους πρώτους 11 μήνες του 2021, ξεπερνώντας τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου.

Το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει πάνω από το 45% των εγχώριων αναγκών σε καύσιμο, με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να εισάγει 2 bcm σε ετήσια βάση, βάσει της σύμβασης προμήθειας των δύο εταιρειών, η οποία ισχύει έως το 2026. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η ακριβής «φόρμουλα» τιμολόγησης που θα ισχύσει το επόμενο έτος, και πιο συγκεκριμένα το ποσοστό στο οποίο θα συναρτάται από την τιμή του πετρελαίου (oil index) και το αντίστοιχο μερίδιο του δείκτη TTF, ο οποίος διαμορφώνεται από τις τιμές διαπραγμάτευσης των spot φορτίων LNG στο hub της Ολλανδίας.

Αν και το συμβόλαιο των δύο εταιρειών προβλέπει την τιμολόγηση κατά 100% με βάση την τιμή του πετρελαίου, η καταβαράθρωση των τιμών στις spot αγορές την προηγούμενη διετία (που καθιστούσαν μη ανταγωνιστικό το αέριο αγωγού), ώθησαν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (όπως και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πελάτες της Gazprom) να διεκδικήσουν τον συνυπολογισμό του δείκτη TTF. Έτσι, για το 2020 και το 2021, η τιμολόγηση καθορίσθηκε κατά 60% oil index και κατά 40% βάσει του δείκτη TTF.

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί πλέον, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται αισθητά χαμηλότερα από τα spot φορτία, με συνέπεια οι δύο πλευρές να προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου με τις αντίθετες επιδιώξεις από τα προ διετίας δεδομένα Κάτι που σημαίνει πως η ρωσική πλευρά είναι αυτή που πλέον διεκδικεί την ενίσχυση της «συμμετοχής» του δείκτη TTF, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ακόμη και στο 100% της «φόρμουλας» τιμολόγησης.

Στόχος η συνέχιση των εκπτώσεων

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το ποσοστό του δείκτη TTF θα είναι αισθητά μεγαλύτερο για το 2022 – και σίγουρα πάνω από 60%. Ωστόσο, εκφράζεται αισιοδοξία ότι το ποσοστό στο οποίο θα «κλείσει» θα διατηρήσει σε ανταγωνιστικά επίπεδα το «καλάθι» προμήθειας της ΔΕΠΑ, ώστε και εντός του επόμενου έτους (και ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο) να αναχαιτίσει τις υπέρογκες αυξήσεις στη λιανική για όλους τους οικιακούς πελάτες παρέχοντας έκπτωση τουλάχιστον 15% στους προμηθευτές αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider