Intrakat: Συγκαλεί Γ.Σ. με θέμα εξουσιοδότηση για ΑΜΚ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: Συγκαλεί Γ.Σ. με θέμα εξουσιοδότηση για ΑΜΚ
Πρόσκληση σε μετόχους για τη «παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο».

Πρόσκληση προς τους μετόχους της με θέμα την τροποποίηση άρθρων αλλά και «παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων» απέστειλε η κατασκευαστική εταιρεία Intrakat.

Ειδικότερα, η εισηγμένη με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο προσκάλεσε τους μετόχους της σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17η Δεκεμβρίου 2021 (Επαναληπτική Γενική Συνέλευση στις 24η Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή αν χρειαστεί) με θέμα, μεταξύ άλλων, την «παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας με δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων».

Μένει να φανεί κατά πόσο αυτό είναι απλά μια τροποποίηση που δίνει άνεση στο Δ.Σ. ή αποτελεί… προάγγελο διενέργειας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το insider αναφέρονταν σε σχέδιο της εισηγμένης (όπως και σε πιθανή έκδοση ομολογιακού δανείου) προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδυτικά πλάνα.

Πάντως, η Intrakat, εφόσον προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, δείχνει ότι επιθυμεί ευελιξία όχι μόνο για ΑΜΚ αλλά και να «ανοίξει τον δρόμο» και σε άλλους επενδυτές, Έλληνες ή ξένους, καθώς γίνεται αναφορά σε δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Ακολουθεί το μοντέλο άλλων ομίλων, επιθυμεί να περνάει αποφάσεις ΑΜΚ μέσω του Δ.Σ. (χωρίς να χρειάζεται Γ.Σ.).

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat, μετά τη συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ Άνεμος, «φιγουράρουν» η Intracom Holdings με 37,79%, ο Π. Σουρέτης με 7,56%, η ADAMAS Group (Κούτρας) με 12,69%, η Danech Estate με 8,98%, η Strongview Holdings με 14,43%, ενώ το ευρύ επενδυτικό κοινό ελέγχει συνολικά 18,55%.

Προ ημερών μόλις το insider αναφέρονταν στο θέμα καθώς οι εταιρείες του κλάδου αναζητούν κεφάλαια και ρευστότητα για να στηρίξουν το επενδυτικό πλάνου τους. Οι επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται σε διάφορους τομείς, οι διαγωνισμοί που προωθούνται μαζικά και οι ιδιωτικές αναπτύξεις που αναμένονται, αποτελούν ένα προς διεκδίκηση «πακέτο» δεκάδων δις ευρώ που απαιτεί ισχυρή κεφαλαιακή και χρηματοοικονομική διάρθρωση που θα στηρίξει το growth story του κλάδου των υποδομών.

Η Intrakat -του ομίλου Intracom συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη- την τελευταία περίοδο, υπό τον CEO, Πέτρο Σουρέτη, αναμφίβολα έχει «ανέβει επίπεδο» στον χώρο των μεγάλων έργων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατασκευαστική εταιρεία έχει ενισχύσει το «αποτύπωμά» της στον χώρο των υποδομών, όχι μόνο σε παραδοσιακά έργα ή ΣΔΙΤ, αλλά και στην ενέργεια, στον τομέα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων/αποβλήτων, στα σιδηροδρομικά projects, δίχως να αφήνει εκτός πεδίου δράσης το real estate και τον τουρισμό.

Ωστόσο, οι σημαντικές επενδύσεις που προωθεί στην ενέργεια, μετά και τη συγχώνευση με τα ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ, με στόχο την προώθηση projects άνω του 1 δισ. ευρώ στα επόμενα έτη στις ΑΠΕ (διαθέτει άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW), η συμμετοχή σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς (ΣΔΙΤ άνω των 1,5 δισ. ευρώ, παραχωρήσεις, δημόσια και ιδιωτικά projects, δημοπρατήσεις στο Ελληνικό όπου έχει αναλάβει και τις κατεδαφίσεις, έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ή του ΕΣΠΑ κ.α.) αλλά και ενδεχόμενα σχέδια του γκρουπ για «άπλωμα» δραστηριοτήτων, απαιτούν πρόσθετη ρευστότητα, ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, έκδοση εγγυητικών και επενδύσεις κ.α.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα ίδια τα στελέχη της Intrakat έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η εταιρεία, προκειμένου να προωθήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα (π.χ. στις ΑΠΕ) και να διεκδικήσει μεγάλους διαγωνισμούς (υπάρχει στο μέλλον σημαντικό «πακέτο» έργων, η Αττική Οδός κ.α.) είναι «ανοιχτή» σε διαδικασίες συνεργασιών, ενίσχυσης, στρατηγικών συμπράξεων κ.λπ., δηλαδή σε κάθε μοντέλο ενίσχυσης της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider