Τον Δεκέμβριο ανοίγει τις πύλες του το IKEA στο The Mall Athens στο Μαρούσι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Δεκέμβριο ανοίγει τις πύλες του το IKEA στο The Mall Athens στο Μαρούσι
Ανάποδα έχει γυρίσει η κλεψύδρα του χρόνου για τη λειτουργία του νέου καταστήματος ΙΚΕΑ στο Μαρούσι.

Ανάποδα έχει γυρίσει η κλεψύδρα για τη λειτουργία του νέου καταστήματος ΙΚΕΑ στο Μαρούσι. Το κατάστημα ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τον ερχόμενο Δεκέμβριο, στο The Mall Athens στο Μαρούσι.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων του Ομίλου Fourlis για το εννεάμηνο του 2021, το νέο κατάστημα εντάσσεται στη στρατηγική του πλάνου λειτουργίας καταστημάτων ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» και ακολουθεί εκείνα στη Βάρνα της Βουλγαρίας, τον Πειραιά και πιο πρόσφατα το «Mall of Sofia» στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στο The Mall Athens θα έχει έκταση 2.000 τμ και θα προσφέρει στους πελάτες πάνω από 1.000 άμεσα διαθέσιμους κωδικούς, που ανανεώνονται διαρκώς. Όλα τα προϊόντα θα βρίσκονται διαθέσιμα για παραγγελία και παράδοση στο χώρο των πελατών, ή παραλαβή από τα καταστήματα ΙΚΕΑ Κηφισός ή ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο.

Το νέο κατάστημα στο Μαρούσι έρχεται να συμπληρώσει το δίκτυο της εταιρείας, προσφέροντας στους καταναλωτές ακόμα ένα κανάλι επικοινωνίας, βασισμένο στις δικές τους ανάγκες, ενώ θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του The Mall Athens.

Τα καταστήματα «νέας γενιάς», εντός του αστικού ιστού, έρχονται να αναδείξουν στην πράξη τη δέσμευση της ΙΚΕΑ να βρίσκεται πιο κοντά στους πελάτες, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τις καθημερινές αγορές.

Το δίκτυο

Όπως προκύπτει από την εταιρική παρουσίαση που ακολούθησε τη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου Fourlis, σήμερα λειτουργούν συνολικά 10 καταστήματα ΙΚΕΑ, έξι από αυτά στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και τρία στη Βουλγαρία.

Επίσης λειτουργούν 9 σημεία παραγγελιοληψίας (Pick-up-Point) προϊόντων ΙΚΕΑ. Έξι από αυτά στην Ελλάδα, δύο στη Βουλγαρία και ένα στην Κύπρο.

Παράλληλα, σχεδιάζονται και υλοποιούνται τρία νέα μεσαίου μεγέθους καταστήματα περίπου 10.000 τ.μ. έκαστο για την Αθήνα και την επαρχία.

Για το εννεάμηνο του 2021, η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) του Ομίλου Fourlis παρουσίασε πωλήσεις ύψους 193,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,7% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020 (181,7 εκατ. ευρώ). Οι πωλήσεις στην Ελλάδα διατηρήθηκαν σταθερές, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,3% συγκρινόμενες με το εννεάμηνο του 2020. Το EBITDA ανήλθε σε 17,2 εκατ. ευρώ έναντι 15,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 7,2 εκατ. ευρώ.

Τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου

Για τους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, ο Όμιλος Fourlis ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 316,5 εκατ. ευρώ έναντι 279,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, ενώ οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έφτασαν τα 60,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με 39 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 54,4%.

Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA, το εννεάμηνο του 2021, ανήλθαν σε 26,7 εκατ. ευρώ έναντι 17,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, αυξημένα κατά 53,9%. Τα κέρδη προ φόρων, το εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 7,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων 3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020.

Αναφορικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται διεθνώς στην εφοδιαστική αλυσίδα, η μέχρι σήμερα επίδραση τους είναι σχετικά περιορισμένη, 3%-4% επί των πωλήσεων, κυρίως λόγω της αποτελεσματικής οργανωτικής δομής logistics της IKEA διεθνώς.

Το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία των καταστημάτων και των αποθηκών του Ομίλου επηρεάζεται από τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς, αποτελεί όμως σχετικά μικρό μέρος του λειτουργικού κόστους του Ομίλου (4,1% των λειτουργικών εξόδων εννεάμηνου 2021).

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου Fourlis κατά την 30/09/2021 ήταν 100,9 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 113,9 εκατ. ευρώ κατά την 30/09/2020 και 105,4 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2020. Από αυτά, 94,6 εκατ. ευρώ αφορούν στις εμπορικές δραστηριότητες του Ομίλου και 6,3 εκατ. ευρώ αφορούν στον κλάδο επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fourlis: Αυξημένες 13,3% οι πωλήσεις στο 9μηνο - Στα 8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

gazzetta
gazzetta reader insider insider