Trade Estates (Fourlis): Το πλάνο των 250 εκατ. ευρώ και το ΧΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates (Fourlis): Το πλάνο των 250 εκατ. ευρώ και το ΧΑ
Τι σημειώνονταν στα οικονομικά μεγέθη 9μήνου και στην εταιρική παρουσίαση του γκρουπ για τη θυγατρική ΑΕΕΑΠ.

Προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η προετοιμασία για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Trade Estates, θυγατρικής ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis. Σύμφωνα με τη μητρική, η Trade Estates φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο χώρο της, έχοντας ως «μαγιά» υπάρχοντα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της αξίας 190 εκατομμυρίων και πρόγραμμα αγορών-ανάπτυξης περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην εταιρική παρουσίαση που ακολούθησε την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών 9μήνου 2021 του ομίλου Fourlis, αναφέρεται ότι η Trade Estates θα επενδύσει αποκλειστικά σε ποιοτικά ακίνητα λιανικής και σε υποδομές για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ θα αναπτυχθεί με την απόκτηση ή την ανάπτυξη νέων περιουσιακών στοιχείων λιανικής από την αγορά, που μαζί με τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία της Fourlis «θα αντιπροσωπεύουν ένα υψηλής ποιότητας λιανικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα μόλις επήλθε συμφωνία μεταξύ της Lamda Development και του ομίλου Fourlis για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου λιανικής (Retail Park) συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ., εντός του Ελληνικού, με τ συνολική επένδυση να υπολογίζεται σε 55 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες ανέφεραν τότε ότι η ανάπτυξη του retail park θα γίνει μέσω της Trade Estates, της εταιρείας του ομίλου Fourlis που δραστηριοποιείται στα ακίνητα, η οποία εμφάνιζε ουσιαστικά μηδενικό δανεισμό.

Υπενθυμίζεται στην παρουσίαση η έγκριση (από το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων) για την ΑΕΕΑΠ το περασμένο καλοκαίρι, ενώ σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trade Estates ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του Ομίλου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία IKEA, τα logistic centers στο Σχηματάρι και στα Οινόφυτα, καθώς και επενδυτικά ακίνητα λιανικής στην Ελλάδα.

Γίνεται αναφορά στο αρχικό portfolio των 7 ακινήτων, συνολικού διαθέσιμου προς χρήση χώρου (GLA) 177.330 τ.μ., εύλογης αξίας περίπου 185 εκατ. ευρώ, με πληρότητα 99,8% και Gross Rental Yield στο 7,3% (4 big boxes retail του ΙΚΕΑ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κύπρο, Βουλγαρία, το commercial center στον Ρέντη, και τα 2 logistic centers σε Σχηματάρι, Οινόφυτα).

Υπενθυμίζεται ότι στις οικονομικές καταστάσεις 6μήνου αναφέρονταν ότι «υπάρχει δέσμευση της Διοίκησης και είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εξεύρεσης αγοραστή, ενώ, έχουν γίνει ενεργές προσπάθειες να πωληθούν τα περιουσιακά στοιχεία σε τιμή που να είναι λογική σε σχέση με την εύλογη αξία τους. Πιο συγκεκριμένα, έχουν προσληφθεί επαγγελματίες σύμβουλοι παροχής υπηρεσιών εξεύρεσης επενδυτών ενώ οι προχωρημένες συζητήσεις και η ανταλλαγή προσχεδίων συμβατικών κειμένων και λεπτομερών προϋπολογιστικών μεγεθών με συγκεκριμένους πιθανούς επενδυτές, καθ’ όλη την περίοδο από την ημερομηνία πού κατατάξαμε αυτά τα ακίνητα κατεχόμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία έως σήμερα, δημιουργούν την πεποίθηση ότι είναι πολύ πιθανή στους επόμενους 6-9 μήνες η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου ο οποίος θα πραγματοποιήσει σημαντική επένδυση στην εταιρεία, ώστε τελικά το ποσοστό του Ομίλου να κατέλθει του 50%. Η Διοίκηση παρακολουθεί και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ορθή κατάταξη των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων ως κατεχόμενα προς πώληση σε κάθε περίοδο αναφοράς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fourlis: Αυξημένες 13,3% οι πωλήσεις στο 9μηνο - Στα 8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Αναζητείται στρατηγικός εταίρος για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ από την Fourlis

gazzetta
gazzetta reader insider insider