«Λουκέτο» βάζει σήμερα η εστίαση σε όλη τη χώρα – Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λουκέτο» βάζει σήμερα η εστίαση σε όλη τη χώρα – Τι ζητούν οι επιχειρηματίες
Ο κλάδος της εστίασης θα προχωρήσει από σήμερα το πρωί και για 24 ώρες σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων, σε πανελλαδικό επίπεδο, αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας» για τις επιχειρήσεις.

«Λουκέτο» βάζει σήμερα η εστίαση σε όλη τη χώρα, με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν από την κυβέρνηση πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεών τους, στη σκιά των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργήσει τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 Νοεμβρίου, με στόχο την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Ο κλάδος της εστίασης θα προχωρήσει από σήμερα το πρωί και για 24 ώρες σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων, σε πανελλαδικό επίπεδο, αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας» για τις επιχειρήσεις.

Αρχικά είχε αποφασιστεί ότι οι κινητοποιήσεις των επαγγελματιών του χώρου θα πραγματοποιούνταν την περασμένη Πέμπτη (11 Νοεμβρίου), ωστόσο η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης της διαμαρτυρίας του κλάδου οδήγησε σε μετάθεση της ημερομηνίας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η κινητοποίηση θα είναι μαζική, καθώς χιλιάδες επιχειρηματίες έχουν δηλώσει πως δεν θα ανοίξουν τα καταστήματά τους σήμερα, με την εστίαση να κατεβάζει ρολά από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη.

Ήδη οι καταστηματάρχες προειδοποιούν πως το πλήγμα στην εστίαση από τα νέα μέτρα είναι μεγάλο και έχει φανεί από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής τους. Είναι ενδεικτικό ότι η εστίαση πανελλαδικά είδε τους τζίρους της να μειώνονται από 30% έως 50% στις 6 και 7 Νοεμβρίου (το πρώτο σαββατοκύριακο εφαρμογής των νέων μέτρων).

«Βρισκόμαστε σε συνθήκες πολέμου», δήλωνε την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο insider.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου, οι καταναλωτές που δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεούνται να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό (μοριακό τεστ ή rapid τεστ), προκειμένου να εισέλθουν στα καταστήματα της εστίασης.

Η σημερινή κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης έρχεται στη σκιά της δήλωσης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, την περασμένη Παρασκευή περί «αχαριστίας» του κλάδου. «Η εστίαση έλαβε τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους άλλους κλάδους», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Open. «Το να ακούγεται ότι δεν στηρίζουμε την εστίαση, το να ακούγεται με τέτοια ένταση ότι η εστίαση ζητάει και νέα χρήματα, είναι πάρα πολύ άδικο. Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου ενώπιον του κ. Πρωθυπουργού, εξέφρασαν το πολύ μεγάλο τους παράπονο ότι η εστίαση πήρε τεράστιους πόρους σε σχέση με άλλους κλάδους. Η αλήθεια είναι ότι η εστίαση πήρε υπερδιπλάσιους πόρους από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ελλάδα. Από ένα σημείο κι έπειτα αρχίζει να ακούγεται σαν αχαριστία όλο αυτό το πράγμα. Γιατί οι πόροι που πήγαν στην εστίαση τους στερήθηκε το λιανεμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι κλάδοι», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ ως κλάδος ότι λάβαμε στήριξη, όμως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος και θα χρειαστούμε νέα μέτρα. Υπάρχουν τρόποι να στηριχθούμε. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πακέτο στήριξης που έλαβε πέρυσι η εστίαση. Μας στήριξαν, δεν λέμε όχι. Χάρη σε εκείνο το πακέτο στήριξης, εξασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας», είναι η απάντηση παραγόντων του κλάδου της εστίασης στον κ. Γεωργιάδη.

Τι ζητά ο κλάδος της εστίασης

Η εστίαση ζητά μέτρα στήριξής της για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας:

• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.

• Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιχειρηματίες εστίασης: «Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ ότι λάβαμε στήριξη, χρειαζόμαστε όμως νέα μέτρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider