Ρεύμα: Επιδότηση και στα σταθερά τιμολόγια για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Επιδότηση και στα σταθερά τιμολόγια για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου
Η επιδότηση ανέρχεται σε 6 ευρώ τον μήνα, για 300 κιλοβατώρες κατανάλωση. «Παράθυρο» για πλήρη απαλλαγή των ενεργοβόρων επιχειρήσεων από τις χρεώσεις ΥΚΩ έως τον Μάρτιο.

Την επιδότηση και των σταθερών τιμολογίων ρεύματος στη χαμηλή τάση, δηλαδή των τιμολογίων χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, προβλέπει η νέα επιστολή που έστειλε την Παρασκευή στους προμηθευτές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για την επικαιροποίηση των παραμέτρων εφαρμογής του μέτρου.

Σύμφωνα με την επιστολή, και στα σταθερά τιμολόγια η επιδότηση καλύπτει το τελευταίο τετράμηνο του έτους (από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο), ενώ χορηγείται για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας καταναλώσεις. Το ποσό ανέρχεται σε 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για όλο το τετράμηνο, δηλαδή φτάνει τα 6 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η επικαιροποίηση εφαρμογής της επιδότησης έγινε καθώς, από την πρώτη επιστολή στα τέλη Σεπτεμβρίου που απέστειλε το ΥΠΕΝ στις εταιρείες προμήθειας, έχουν αυξηθεί δύο διαδοχικές φορές τα ποσά ελάφρυνσης για τα κυμαινόμενα τιμολόγια (με ρήτρα αναπροσαρμογής) καθώς για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Έτσι, πλέον το ποσό ελάφρυνσης ανέρχεται τον Σεπτέμβριο στα 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (δηλαδή σε 9 ευρώ για 300 κιλοβατώρες), ενώ για τον επόμενο μήνα αυξάνεται στα 6 λεπτά του ευρώ για τα κυμαινόμενα τιμολόγια (18 ευρώ για 300 κιλοβατώρες) και σε 8 λεπτά του ευρώ για τους δικαιούχους του ΚΟΤ (24 ευρώ).

Για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η επιδότηση για τα κυμαινόμενα τιμολόγια αυξάνεται στα 13 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, η οποία «μεταφράζεται» σε 39 ευρώ τον μήνα, για 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Επίσης, για τους δικαιούχους του ΚΟΤ αναπροσαρμόζεται στα 15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ήτοι σε 45 ευρώ τον μήνα.

Τα κονδύλια στους προμηθευτές έως τέλος του έτους

Όπως αναφέρεται στη νεότερη επιστολή του υπουργού ΠΕΝ, έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν πιστωθεί τα κονδύλια για την επιδότηση που «πέρασαν» στους πελάτες τους. Όπως είναι γνωστό, τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), στον οποίο θα εισρεύσουν για αυτό τον σκοπό έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων.

Για τον υπολογισμό του ποσού που θα πρέπει να λάβει κάθε προμηθευτής, οι εταιρείες θα στείλουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στο υπουργείο, τη ΡΑΕ, τον ΔΑΠΕΕΠ και τον ΔΕΔΔΗΕ αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των πελατών χαμηλής τάσης ανά επιδοτούμενη κατηγορία, οι οποίοι ήταν συμβεβλημένοι με αυτούς την 31η Αυγούστου 2021, καθώς και τα εκτιμώμενα ποσά προς επιδότηση, ανά κατηγορία πελατών χαμηλής τάσης, με βάση το μέγιστο επιδοτούμενο όριο και την αντίστοιχη κατανάλωση των παροχών αυτών κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες του προηγούμενου έτους.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η χρηματοδότηση κάθε προμηθευτή θα γίνει με πίστωση έναντι των ποσών που έχει να λαμβάνει. Η τελική εκκαθάριση θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, στη βάση της πραγματικής κατανάλωσης των πελατών του από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Πιθανή απαλλαγή των ενεργοβόρων από τις ΥΚΩ έως τον Μάρτιο

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμοι κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, η οποία θα ισχύσει έως και τον Μάρτιο, να μετατραπεί σε απαλλαγή των εταιρειών από την καταβολή των εν λόγω ποσών.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της πρόσφατης επέκτασης των μέτρων προστασίας από τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοινώθηκε πως από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο 2022, αναστέλλεται η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις βιομηχανικών χρήσεων στη χαμηλή και τη μέση τάση, ώστε να τους παρασχεθεί μία «ανάσα» ρευστότητας. Το μέτρο είχε σχολιάσει στο Insider.gr ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), επισημαίνοντας ότι κινείται στη θετική κατεύθυνση.

Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου, οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτήν για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ).

Σύμφωνα ωστόσο με πηγές του ΥΠΕΝ, στην περίπτωση που το επιτρέψει το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού, τότε οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από τα αντίστοιχα ποσά. Κάτι που σημαίνει πως το μέτρο θα εξελιχθεί σε ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους τους, από ενίσχυση της ρευστότητας.

Όπως προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, προϋπόθεση είναι ο Ειδικός Λογαριασμός να «κλείσει» με πλεόνασμα τουλάχιστον 63 εκατ. ευρώ, όσο και το συνολικό ύψος των επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων για το επίμαχο 5μηνο.

Μάλιστα, στην αξιοποίηση του πλεονάσματος του ΕΛΥΚΩ έχουν προτεραιότητα οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι από το ύψος του θετικού ισοζυγίου του Λογαριασμού που θα απομείνει, μετά την αφαίρεση των 63 εκατ., θα κριθεί αν θα μειωθούν εντός του 2022 οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider