Κ. Σκρέκας: Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση στο ρεύμα για Νοέμβριο-Δεκέμβριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κ. Σκρέκας: Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση στο ρεύμα για Νοέμβριο-Δεκέμβριο
Η επιδότηση αυξάνεται στα 39 ευρώ για 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, από 18 ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο. Νέα ελάφρυνση 20-40 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, με την αναστολή των τελών χρήσης του δικτύου για Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αναστέλλεται έως τον Μάρτιο η καταβολή ΥΚΩ για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:59

Τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης στο ρεύμα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Έτσι, η επιδότηση αυξάνεται στα 39 ευρώ ανά μήνα, από 18 ευρώ που ίσχυσε τον Οκτώβριο.

Τα ποσά αυτά αφορούν το ανώτερο όριο μηνιαίας κατανάλωσης που καλύπτει το μέτρο (300 κιλοβατώρες). Όπως έγραφε νωρίτερα το Insider.gr, προκύπτουν από την αύξηση άνω του 100% της επιδότησης ανά κιλοβατώρα, η οποία για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ενισχύεται στα 13 λεπτά του ευρώ, από 6 λεπτά του ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου αυξάνεται και η επιδότηση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) στα 45 ευρώ ανά μήνα, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Υπενθυμίζεται ότι για τα συγκεκριμένα τιμολόγια, τον Οκτώβριο η επιδότηση ανήλθε σε 24 ευρώ.

«Η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων χωρών οι οποίες κινήθηκαν άμεσα σε παρεμβάσεις για την προστασία των καταναλωτών, ενώ είναι η μόνη που παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών σε μηνιαία βάση, αναπροσαρμόζοντας τα μέτρα στήριξης», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Για την αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) θα ενισχυθεί συνολικά με 620 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, για να καλυφθεί η αύξηση, το ΤΕΜ θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 150 εκατ., τα οποία θα προστεθούν στα 470 εκατ. που είχαν ήδη προϋπολογισθεί για τα μέτρα στήριξης. Και τα επιπλέον κεφάλαια θα προέλθουν από έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων αερίων του θερμοκηπίου.

Την ίδια στιγμή, για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, ο υπουργός ανακοίνωσε την αναστολή καταβολής των τελών χρήσης του δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί στη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και την οριζόντια έκπτωση 15% που θα «περάσει» η ΔΕΠΑ Εμπορίας στους προμηθευτές λιανικής, ώστε αυτοί να τη μετακυλίσουν στους πελάτες τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η αναστολή των τελών χρήσης σημαίνει πως τα νοικοκυριά θα δουν τους λογαριασμούς αερίου να μειώνονται από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα. Η αποπληρωμή των τελών χρήσης θα γίνει σταδιακά, μετά τη λήξη της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης μέτρα ελάφρυνσης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων (μέσης και χαμηλής τάσης) με την αναστολή για ένα 5μηνο της καταβολής χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Το συνολικό ποσό για το εν λόγω χρονικό διάστημα (από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο 2022) ανέρχεται στα 63 εκ. ευρώ, με τις χρεώσεις να καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές ενέργειας.

Στα 43-45 ευρώ το κόστος ρεύματος για 300 κιλοβατώρες

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση στο ρεύμα εφαρμόζεται οριζόντια, κάτι που σημαίνει πως καλύπτει τα τιμολόγια χαμηλής τάσης όλων των προμηθευτών ρεύματος. Επίσης, αφαιρείται αυτόματα από τους προμηθευτές από τη χρέωση για την κατανάλωση ενέργειας. Μάλιστα, το σχετικό ποσό πρέπει να αναγράφεται σε διακριτό σημείο στους λογαριασμούς.

Η αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα έρχεται ως «απάντηση» στο συνεχιζόμενο ανοδικό ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι αν και ο Οκτώβριος έκλεισε με την τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας να έχει εκτιναχθεί στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (από 134,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο), τον Νοέμβριο κινείται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Έτσι, έως και σήμερα 10 Νοεμβρίου, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 209,05 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που ο Νοέμβριος «κλείσει» στην παραπάνω τιμή και η επιδότηση παρέμενε στα 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, τότε ένα νοικοκυριό που πλήρωσε τον Οκτώβριο 60-63 ευρώ, «καίγοντας» 300 κιλοβατώρες, για την ίδια κατανάλωση αυτό τον μήνα θα κατέβαλε ακόμη μεγαλύτερο ποσό, γύρω στα 65-69 ευρώ. Ωστόσο, με τον υπερδιπλασιασμό της ελάφρυνσης, πλέον για τον Νοέμβριο θα πληρώσει ένα ποσό στα επίπεδα των 43-45 ευρώ.

Δεύτερη αύξηση της επιδότησης

Όπως είχε γράψει το Insider.gr, το νέο κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ για το ΤΕΜ προέρχεται από την ακόμη μεγαλύτερη περικοπή του ποσού των δικαιωμάτων CO2 που θα καταλήξουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Οι χρηματοροές του ΕΛΑΠΕ από τη χονδρεμπορική αγορά έχουν αυξηθεί αισθητά το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των υψηλών τιμών, με συνέπεια να δημιουργείται οικονομικός «χώρος» για επιπλέον μείωση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού από τους ρύπους. Επομένως, ακόμη και μετά την αφαίρεση των 150 εκατ. ευρώ, ο Ειδικός Λογαριασμός εκτιμάται πως θα παραμείνει με θετικό ισοζύγιο, έχοντας πλεόνασμα περί τα 70 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ενισχύεται η επιδότηση στο ρεύμα, ώστε να «αναχαιτιστούν» οι ολοένα μεγαλύτερες αυξήσεις των χονδρεμπορικών τιμών. Κατά την εξαγγελία του μέτρου, από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, προβλεπόταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης επιδότηση 3 λεπτά του ευρώ, για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 6 λεπτά του ευρώ, για τις καταναλώσεις από τον Οκτώβριο και έως το τέλος του έτους. Πλέον, για το τελευταίο δίμηνο, η επιδότηση αναπροσαρμόζεται στα 13 λεπτά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider