ΕΒΙΚΕΝ: Θετική η αναστολή των ΥΚΩ για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΒΙΚΕΝ: Θετική η αναστολή των ΥΚΩ για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, Α. Κοντολέοντα, το μέτρο πάντως δεν αρκεί, καθώς η αύξηση του κόστους ενέργειας είναι πρωτοφανής σε μέγεθος.

Σε θετική κατεύθυνση κινείται το μέτρο της αναστολής πληρωμής των ΥΚΩ για 5 μήνες για τις βιομηχανίες στη Μέση Τάση, σημειώνει στο Insider.gr ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας).

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αναστέλλεται από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022, για τις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι νιομηχανικές χρήσεις Χαμηλής Τάσης, οι βιομηχανικές χρήσεις Μέσης Τάσης, και οι λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτήν για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ. Οι χρεώσεις θα καταβληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Υψηλές τιμές παρά το μεγάλο μερίδιο ΑΠΕ

Όπως συμπληρώνει, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, η αναστολή των εν λόγω ρυθμιζόμενων χρεώσεων δεν αρκεί. «Η αύξηση του κόστους ενέργειας είναι πρωτοφανής σε μέγεθος. Όμως έφερε στην επιφάνεια τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των στρεβλώσεων αυτών σημειώνει το γεγονός ότι το 100% της ενέργειας διαπραγματεύεται στην χονδρεμπορική spot αγορά, καθώς στην πράξη απουσιάζουν τα διμερή συμβόλαια. «Επίσης, παρά το γεγονός ότι οι ΑΠΕ συμμετέχουν σε σημαντικό βαθμό στο ενεργειακό μίγμα, αγγίζοντας ποσοστό ακόμη και 47% όπως συμβαίνει σήμερα, η τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας δεν αποκλιμακώνεται», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα, αυτό σημαίνει πως δεν αντανακλάται στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής το αυξημένο μερίδιο των φθηνών ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα – όπως και των υδροηλεκτρικών μονάδων ή και των λιγνιτών σταθμών, οι οποίοι συγκυριακά είναι φθηνότεροι από τις μονάδες φυσικού αερίου. Όπως προσθέτει, «απάντηση» σε αυτή την αναντιστοιχία δίνει και η κοινή πρόταση που έχει προσυπογράψει η Ελλάδα μαζί με Γαλλία, Ισπανία, Τσεχία, Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή πρόταση των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων η ανάγκη μεταρρύθμισης της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υποχρέωση σύναψης διμερών συμβολαίων

«Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα: διασφαλίζει ενεργειακά αποθέματα αδιαλείπτως, για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, χρειάζεται να βελτιωθεί, ώστε να διαμορφώνει καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στην τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές και στο μέσο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά μείγματα παραγωγής. Αυτό καθίσταται ολοένα και σημαντικότερο, καθώς η απολιγνιτοποίηση θα αυξήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικονομία μας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ, ο τρόπος υλοποίησης αυτής της μεταρρύθμισης είναι πολύ απλός: να υποχρεωθούν οι παραγωγοί να προσφέρουν σε τιμές κόστους παραγωγής διμερή συμβόλαια, όχι μόνο ΑΠΕ αλλά και θερμικών μονάδων. «Εάν ο απλός καταναλωτής δεν δει μείωση της τιμής, θα πιστέψει ότι πράσινη μετάβαση αυξάνει τις τιμές και δεν τις μειώνει», τονίζει.

Όπως προσθέτει, θα πρέπει επίσης η όποια καλή τιμή πετύχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας να «περάσει» στη βιομηχανία και όχι στους ηλεκτροπαραγωγούς, όπως έγινε εφέτος και την οποία καρπώθηκαν, χωρίς να την περάσουν στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider