«Bullish» για τη μετοχή της Mytilineos η Axia Ventures - «Καταλύτης» η ενεργειακή μετάβαση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Bullish» για τη μετοχή της Mytilineos η Axia Ventures - «Καταλύτης» η ενεργειακή μετάβαση
«Ταύρος» για τη μετοχή της Mytilineos η Axia Ventures. Περιθώρια ανόδου έως 70%.

Σημαντικά περιθώρια ανόδου θέτει για τη μετοχή της Mytilineos η Axia Ventures, στηριζόμενη στην ενεργειακή μετάβαση και στην σημαντική ανάπτυξη του ομίλου που προσφέρει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προφίλ ανταμοιβής κινδύνου (risk/reward).

Έτσι, η Axia θέτει τιμή στόχο για τον τίτλο της εισηγμένης στα 23,10 ευρώ, με upside 53% από τα τρέχοντα επίπεδα και σύσταση «buy». Ωστόσο, όπως συμπληρώνει στην ανάλυσή της, υπάρχουν σημεία για περαιτέρω ανοδική αναθεώρηση ανάμεσα στους τομείς ανάπτυξης της Mytilineos, που εάν υλοποιηθούν, θα πρoσθέσουν άλλα 3 - 4 ευρώ στο στόχο που θέτει, ανεβάζοντας έτσι την τιμή στο εύρος των 26,10 - 27,10 ευρώ με περαιτέρω ανοδική κίνηση έως 70%.

Σύμφωνα με την Axia, ο τομέας της Μεταλλουργίας αποκομίζει πλέον τα οφέλη της συνεχούς εστίασης στη βελτιστοποίηση της βάσης κόστους και είναι σε ιδανική θέση για να αξιοποιήσει το τρέχον περιβάλλον των υψηλών τιμών αλουμινίου. Η διοίκηση έχει ήδη «κλειδώσει» όγκους πωλήσεων για το 2022 - 23 σε τιμές 30% - 40% υψηλότερες συγκριτικά με το διάστημα 2020 - 21, ενώ νωρίτερα εντός του έτους υπέγραψε νέα τριετή σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερό τιμολόγιο θωρακίζοντας έτσι τον όμιλο από τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και διασφαλίζοντας τα περιθώρια κερδοφορίας της κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021 - 23.

Ταυτόχρονα, η μετάβαση της Ελλάδας προς ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα φαίνεται να δημιουργεί ένα στενό πλαίσιο στις αγορές ενέργειας και συνθήκες επιταχυνόμενης ανάπτυξης της δυναμικότητας στις ΑΠΕ, σε μια περίοδο που η Mytilineos θέτει σε λειτουργία τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT, 826 MW) και επεκτείνεται «επιθετικά» στο χώρο των ΑΠΕ. Παράλληλα, μετά από μια μεταβατική περίοδο, οι κλάδοι του ομίλου που σχετίζονται με Εξειδικευμένα Ενεργειακά Έργα (EPC), Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES) βρίσκονται σε σημείο καμπής, με μια σειρά έργων και πρωτοβουλιών να εισέρχονται στο στάδιο εκτέλεσης και ενίσχυσης της κερδοφορίας, ενώ το ανεκτέλεστο έργων διαμορφώνεται στα 1,7 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο τομέας Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) αναμένεται να εισέλθει σε περίοδο υψηλής κερδοφορίας, λόγω της εκτέλεσης συμβάσεων με τρίτους και της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου BOT (Build, Operate & Transfer). Αυτό αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κερδοφορία του ομίλου, με τα EBITDA να αυξάνονται από τα 20 - 30 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τη χρονική περίοδο 2019 - 21 (5% του συνόλου του ομίλου) σε 50 - 60 εκατ. ευρώ το 2023 - 24 (άνω του 10% του συνολικού μεγέθους του ομίλου). Το υπόλοιπο ώριμων ανεκτέλεστων έργων BOT ανέρχεται στα 2 GW (έτοιμα για κατασκευή έως το 2022) συν άλλα 4 GW που βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Η Axia αναμένει λοιπόν τα EBITDA του ομίλου να αυξηθούν σε επίπεδα άνω των 500 εκατ. ευρώ (έναντι του μέσου όρου για το χρονικό διάστημα 2017 - 2021 ύψους 310 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη σε επίπεδα άνω των 300 εκατ. ευρώ (έναντι του μέσου όρου για το χρονικό διάστημα 2017 - 2021 ύψους 150 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με την Axia, έχει διαμορφωθεί ένα momentum στη μετοχή της Mytilineos υποστηριζόμενο από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, έχοντας σημειώσει άνοδο περίπου 30% κατά το α' εξάμηνο του έτους φτάνοντας τα επίπεδα της τιμής στόχου που είχε θέσει η Axia, των 15,70 ευρώ, και έκτοτε, καταγράφει συσσώρευση γύρω από αυτά τα επίπεδα. «Μοχλοί» για την αύξηση της τιμής στόχου αποτέλεσαν, οι κινήσεις της διοίκησης για τη διασφάλιση της κερδοφορίας στον τομέα της Μεταλλουργίας, η βελτιωμένη ορατότητα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς ενέργειας και η ανάκαμψη της δραστηριότητας στα Εξειδικευμένα Ενεργειακά Έργα (EPC).

Στο πλαίσιο αυτό, η Axia υποστηρίζει ότι η Mytilineos στο μέλλον θα πρέπει να προσελκύει ολοένα και περισσότερο την προσοχή των επενδυτών όχι μόνο για την σταθερή δυναμική που παρουσιάζει σε επίπεδο κερδοφορίας (που οφείλεται στην έκθεσή της στην αγορά αλουμινίου) αλλά και λόγω της στρατηγικής του ομίλου για τη δημιουργία αξίας εκμεταλλευόμενη το «mega trend» της ενεργειακής μετάβασης.

Για τη φετινή χρήση, η Axia αναμένει τα EBITDA να διαμορφωθούν στα 336,8 εκατ. ευρώ, προτού αυξηθούν σημαντικά το 2022 στα 495,3 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τα 550 εκατ. ευρώ το 2023. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. το 2023 (στα 150,3 εκατ. ευρώ το 2021 και στα 267,8 εκατ. ευρώ το 2022), ενώ σημαντικά υψηλότερα αναμένεται να κινηθεί και η μερισματική πολιτική του ομίλου.

Αναφορικά με τους δείκτες αποτίμησης, η Mytilineos διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) στο 13,7x για φέτος και με δείκτη αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA) στο 8,8x, με τη μερισματική απόδοση στο 2,6%. Στο βασικό σενάριο της Axia, η Mytilineos θα διαπραγματεύεται με EV/EBITDA στο 7,6x και P/E στο 10,2x για το 2023, διατηρώντας παράλληλα μερισματική απόδοση στο 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider