Γιάννης Κιτιξής (Eurobank): Πρωτοποριακές ανέπαφες πληρωμές με τo Smart POS για επιχειρήσεις & επαγγελματίες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιάννης Κιτιξής (Eurobank): Πρωτοποριακές ανέπαφες πληρωμές με τo Smart POS για επιχειρήσεις & επαγγελματίες
Με το νέο app, Smart POS, η Eurobank πρωτοπορεί μεταξύ των τραπεζών και υποστηρίζει έμπρακτα τη μεταρρύθμιση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων της χώρας. Τι είναι το Smart POS, πώς λειτουργεί και τι προσφέρει.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών που φέρνει το «δίδυμο» τεχνολογίας και πανδημικής κρίσης. Τα επόμενα βήματα των τραπεζών στο πεδίο δημιουργίας νέων προϊόντων έρχονται στο χώρο των ανέπαφων συναλλαγών, με πρώτη στην Ελλάδα από τις συστημικές τράπεζες και από τις πρώτες στην Ευρώπη, τη Eurobank. Η Τράπεζα ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου app, με την ονομασία Smart POS, το οποίο, αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες να μετατρέπουν το android κινητό τους σε POS για να δέχονται συναλλαγές.

Όπως αναφέρει στο insider.gr ο κ. Γιάννης Κιτιξής, Επικεφαλής Cards Acquiring της Γενικής Διεύθυνσης Προϊόντων Retail Banking της Eurobank, με την πρωτοβουλία αυτή η Eurobank υποστηρίζει έμπρακτα τη μεταρρύθμιση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων της χώρας, ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες διαχρονικά στηρίζει τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

- Κύριε Κιτιξή, η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που μπαίνει και στις ανέπαφες ηλεκτρονικές συναλλαγές πρωτοπορώντας με το Smart POS. Γιατί κρίνατε σκόπιμη τη δημιουργία του νέου app και σε τι ακριβώς συνίσταται;

Το Smart POS προσφέρει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να δέχονται συναλλαγές, χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο σε ρόλο POS. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις – πελάτες μας μπορούν να μετατρέπουν το android κινητό τους σε POS και να δέχονται πληρωμές από όλες τις ανέπαφες κάρτες Visa και Mastercard, εκδίδοντας ψηφιακά και την απόδειξη του πελάτη.

Μέσω αυτής της υπηρεσίας, η Eurobank αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και προσφέρει ένα σύγχρονο τρόπο πληρωμής ανέπαφων συναλλαγών, δωρεάν για τους πρώτους έξι (6) μήνες με δυνατότητα παράτασης, με στόχο να στηρίξει την επιχείρηση στη μετάβασή της στην νέα εποχή των συναλλαγών μέσω POS.

Οι contactless συναλλαγές αποτελούν αυτή τη στιγμή την νέα παγκόσμια τάση των πληρωμών με κάρτα και είναι στρατηγική της Eurobank να βλέπει εγκαίρως τις τάσεις και να ανταποκρίνεται άμεσα, πρωτοπορώντας με τη δημιουργία των κατάλληλων προϊόντων.

Σύμφωνα με την Visa, το 75% των συναλλαγών στην Ευρώπη πραγματοποιούνται σήμερα ανέπαφα με κάρτα. Στην Ελλάδα, οι ανέπαφες συναλλαγές εξακοντίστηκαν με την έλευση της πανδημίας και πλέον το 92% των συναλλαγών – το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη - γίνεται ανέπαφα. Τεχνολογικές εταιρίες όπως η Google, η Samsung και η Apple επενδύουν στη συγκεκριμένη μέθοδο ανέπαφων πληρωμών με κάρτα, έχοντας ήδη δημιουργήσει τα δικά τους wallets/contactless payments. Σημειώνεται ότι οι ανέπαφες συναλλαγές δεν αποτελούν μέθοδο πληρωμής μόνο εντός φυσικών καταστημάτων, αλλά είναι εξίσου σημαντικές για πληρωμές και μακριά από τα ταμεία (π.χ. Courier, delivery, click and collect).

Σύμφωνα με έρευνες η νέα γενιά των καταναλωτών (millennials) προτιμά σε ποσοστό 82% να συναλλάσσεται με τον συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής. Αλλά και το 55% των μεγαλύτερων σε ηλικία καταναλωτών (baby boomers) προτιμούν επίσης τις contactless συναλλαγές.

Η υιοθέτηση των ‘tap-and-go’ συναλλαγών από όλες τις ηλικίες - κατηγορίες των καταναλωτών υποδηλώνει μια διαδεδομένη και σταθερή ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Ο κινητήριος μοχλός για την υιοθέτηση των συγκεκριμένων συναλλαγών από την αγορά είναι η ευκολία, η ασφάλεια και η ταχύτητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 46% των κατόχων καρτών που δεν υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές τις αντικατέστησαν με νέες κάρτες που υποστηρίζουν την συγκεκριμένη τεχνολογία.

- Τι προσφέρει στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες το Smart POS της Eurobank;

Το Smart POS προσφέρει ένα σύγχρονο τρόπο πληρωμής ανέπαφων συναλλαγών. Είναι μια εφαρμογή που ο επιχειρηματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του και ενεργοποιώντας την μπορεί να δέχεται συναλλαγές με κάρτες, χωρίς εξοπλισμό, ευέλικτα και με ασφάλεια.

Με το Smart POS η επιχείρηση:

  • μπορεί να καλύψει το delivery, χωρίς να μένει χωρίς POS
  • οι οδηγοί της επιχείρησης παραδίδουν προϊόντα στους πελάτες του και η επιχείρηση μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τις εισπράξεις τους μέσα από το διαχειριστικό εργαλείο του Smart POS, το Merchant Portal. Και ο κάθε οδηγός της επιχείρησης έχει το δικό του POS.
  • αποβιβάζεις τον επιβάτη σου και δέχεσαι πληρωμή με κάρτα απλώς χρησιμοποιώντας το κινητό σου.

Εξειδικεύω με μερικά παραδείγματα:

Είστε οδηγός ταξί και παραλαμβάνετε επιβάτη για να τον μεταφέρετε από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο. Ο επιβάτης κατά την άφιξή σας στο ξενοδοχείο σάς ζητά να πληρώσει με κάρτα. Μέχρι τώρα θα χρειαζόταν να αποβιβαστείτε από το όχημα, να πάρετε το τερματικό από το πορτμπαγκάζ, να το ανοίξετε και να πραγματοποιήσετε την συναλλαγή. Τώρα με τη λύση του Eurobank Smart POS, απλώς χρησιμοποιείτε το κινητό σας χωρίς την ανάγκη πρόσθετου εξοπλισμού. Ανοίγετε την εφαρμογή Smart POS και δέχεστε ανέπαφες συναλλαγές με ευκολία και ασφάλεια. Έτσι γλυτώνετε πολύτιμο χρόνο και προσφέρετε μια ευχάριστη εμπειρία στον πελάτη σας.

Ή είστε ιδιοκτήτης εστιατορίου το οποίο εξυπηρετεί τραπέζια αλλά προσφέρει και delivery. Η επιχείρηση χρειάζεται POS και για το μαγαζί αλλά και για το delivery. Ενεργοποιώντας το Eurobank Smart POS στα κινητά τους, οι υπάλληλοι της επιχείρησής σας, ενεργοποιώντας το Smart POS στα κινητά τους, μπορούν να εξυπηρετούν με ευελιξία παραγγελίες και παραδόσεις εντός και εκτός του καταστήματος. Έτσι συνεχίζεται απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πελατών σας όπου και να’ ναι.

Σημειώνω ότι μπορείς, αν θέλεις, να κατεβάσεις το app σε παραπάνω από μια συσκευές. Αν έχεις εργαζόμενους που θέλεις να μπορούν να κινούνται ευέλικτα και να αποδέχονται συναλλαγές με κάρτες, το Smart POS είναι αυτό που χρειάζεσαι. Προσαρμόζεται απόλυτα στις ανάγκες σου, δίνοντάς σου την ευκαιρία να κάνεις εισπράξεις με απλό και εύκολο τρόπο. Έχεις δύο εργαζόμενους που δουλεύουν με βάρδιες; Ένα smart POS μπορεί να έχει παραπάνω από ένα χρήστη. Θέλεις κάθε χρήστης να έχει το δικό του Smart POS για να δουλεύουν παράλληλα; Κανένα πρόβλημα. Μας ενημερώνεις πόσα Smart POS χρειάζεσαι και στην πορεία μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Εκτός από την ευελιξία, η Eurobank με το Smart POS προσφέρει και πλήρη έλεγχο στην επιχείρηση. Το Merchant Portal είναι το «Κέντρο Ελέγχου» του Smart POS: Σαν υπεύθυνος / διαχειριστής από το merchant portal, βλέπεις ποιοι χρήστες με τις συσκευές του είναι ενεργοί, τι συναλλαγές έχουν κάνει (σε πραγματικό χρόνο), πόσα Smart POS έχεις, ιστορικό των εισπράξεων κ.λπ.

Με την αυξανομένη χρήση της κάρτας στην καθημερινότητά μας, τελικά, το Smart POS είναι εδώ για να διαφυλάξει και να αυξήσει τον τζίρο της επιχείρησης, καθώς της δίνει την δυνατότητα να δεχτεί πληρωμές με κάρτα κάθε στιγμή που βρίσκεσαι δίπλα στον πελάτη της ακόμα και εάν αυτός δεν έχει μετρητά.

- Πώς μπορεί η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας να αποκτήσει το Smart POS;

Το μόνο που χρειάζεται για να αποκτήσεις το Smart POS, είναι να έχεις κινητό android 8.0+ με NFC. Κλείνεις ένα ραντεβού στο κατάστημα Eurobank που σε εξυπηρετεί. Εφόσον έχεις λογαριασμό όψεως, απλώς υπογράφεις την σχετική αίτηση / σύμβαση.

- Πόσο γρήγορα μπορείς να το έχεις;

Όλη η διαδικασία παίρνει 3-5 μέρες από την ημέρα που θα εγκριθεί η αίτησή σου. Είσαι έτοιμος όταν παραλάβεις 2 mails, ένα για την πρόσβαση στο merchant portal και ένα για το ότι είσαι έτοιμος να εγκαταστήσεις την εφαρμογή.

- Και μετά;

Μόλις πάρεις τα δύο mail, ακολουθείς τα παρακάτω βήματα:

  • Μπαίνεις στο Google Play
  • Κατεβάζεις την εφαρμογή Smart POS
  • Ακολουθείς τις οδηγίες για την εγκατάστασή της
  • Εγγράφεις και ενεργοποιείς την συσκευή σου (όλοι οι απαραίτητοι κωδικοί σου έρχονται αυτόματα με mail)

Και είσαι έτοιμος να δεχθείς συναλλαγές!

- Τι σημαίνει είσαι έτοιμος;

  • Δέχεσαι συναλλαγές με όλες τις contactless κάρτες Visa & Mastercard ανεξαρτήτως ποσού μέσω του PIN on Glass με δυναμικό πληκτρολόγιο.
  • Δέχεσαι συναλλαγές και με ψηφιακά πορτοφόλια (Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay) και με wearables (βραχιόλια, ρολόγια κ.λπ.).
  • Μπορείς να στείλεις την απόδειξη στον πελάτη σου με QR code, e-mail, SMS ή απλώς να του την δείξεις στην οθόνη. Αν έχει χάσει την απόδειξή του και στην ξαναζητήσει, μπορείς να την επανεκτυπώσεις μέσω του Merchant Portal ή να του την στείλεις.
  • Μπορείς να ακυρώσεις μια συναλλαγή, να επιστρέψεις όλο το ποσό ή μέρος αυτού.
  • Το smart POS δεν αποθηκεύει δεδομένα της κάρτας και η ασφάλεια των συναλλαγών είναι πιστοποιημένη από Visa και Mastercard.
  • Αυτόματα η Eurobank προωθεί όλες τις εγκεκριμένες συναλλαγές με το Smart POS προς πίστωση και την επόμενη εργάσιμη έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό σου.
  • Σαν υπεύθυνος καταστήματος, ελέγχεις ποιος σερβιτόρος ή οδηγός θα πρέπει να δέχεται συναλλαγές ή έχει τελειώσει η βάρδιά του. Επίσης μπορείς να δεις τις εισπράξεις κάθε χρήστη για όποια μέρα θέλεις.

- Συνοπτικά, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του Smart POS;

Τα συνοψίζω σε:
- Αποτύπωμα καινοτομίας και πρωτοπορίας
- Τεχνολογικά εξελιγμένη / State of the art υπηρεσία
- Ευκολία στην εγκατάσταση και χρήση
- Ασφαλές και αξιόπιστο βάσει των κανονισμών της PSD2 και των διεθνών οργανισμών Visa & Mastercard
- Τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση των εμπόρων

- Πώς υποστηρίζονται οι έμποροι;

- Μέσω της εφαρμογής merchant portal παρέχουμε στους συνεργάτες μας αυτονομία στην διαχείριση του Smart POS προσαρμοσμένη στις δικές τους ανάγκες ενώ δεν απαιτείται επένδυση για την αγορά κάποιου εξοπλισμού.
- Σε 3 απλά βήματα ο έμπορος δέχεται πληρωμές με κάρτα ή ψηφιακό πορτοφόλι εύκολα και γρήγορα μέσα από την εφαρμογή.
- Υπάρχει η δυνατότητα αποδοχής όλων των ποσών και όλων των καρτών άλλων Τραπεζών.
- Παράλληλα το διαχειριστικό εργαλείο επιτρέπει τη σύνδεση απεριόριστων χρηστών της επιχείρησης και με διαφορετικά κινητά τηλέφωνα.
- Το Smart POS έχει λάβει πιστοποίηση από τη Visa και τη MasterCard ενώ δεν αποθηκεύει τα δεδομένα των καρτών των πελατών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Το κινητό γίνεται μηχάνημα POS με την τεχνολογία Tap to Phone

gazzetta
gazzetta reader insider insider