Ρεύμα: Νέο ρεκόρ τον Οκτώβριο στη χονδρεμπορική – Ανοδικό ράλι και στους λογαριασμούς

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Νέο ρεκόρ τον Οκτώβριο στη χονδρεμπορική – Ανοδικό ράλι και στους λογαριασμούς
Στα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα η τιμή στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας – Στα επίπεδα του 25% η επιβάρυνση στα κυμαινόμενα τιμολόγια για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες, παρά τον διπλασιασμό της επιδότησης

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε η εγχώρια χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο, καταγράφοντας αύξηση κατά 47% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, η τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας έφτασε τα 198,32 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, «φλερτάροντας» με τα 200 ευρώ, σημαντικά ενισχυμένη από τα 134,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο.

Το μεγάλο αυτό άλμα έχει ως συνέπεια σημαντική πρόσθετη επιβάρυνση των κυμαινόμενων τιμολογίων στη χαμηλή τάση (δηλαδή των τιμολογίων με ρήτρα αναπροσαρμογής) για τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο έχει διπλασιαστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς, για καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες, και το διπλάσιο αυτό ποσό δεν αρκεί να καλύψει τις αυξήσεις που θα μετακυλισθούν στους καταναλωτές. Έτσι, εκτιμάται πως ακόμη και για μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, οι λογαριασμοί θα είναι «φουσκωμένοι» κατά 25% περίπου.

Πιο συγκεκριμένα, για ένα νοικοκυριό που χρεώθηκε τον Σεπτέμβριο 49 ευρώ, «καίγοντας» 300 κιλοβατώρες, τον Οκτώβριο θα πληρώσει για την ίδια κατανάλωση 62 ευρώ, δηλαδή 13 ευρώ υψηλότερα. Κι αυτό παρόλο που η επιδότηση των 9 ευρώ, που ίσχυσε για τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκε στα 18 ευρώ από τον Οκτώβριο έως και το τέλος του έτους.

Καθυστερεί η ΚΥΑ

Όπως είναι φυσικό, αν η επιδότηση είχε παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο (δηλαδή στα 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), τότε ο λογαριασμός θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Επομένως, στο παραπάνω παράδειγμα, η επιβάρυνση για την κατανάλωση ρεύματος θα άγγιζε τα 71 ευρώ, «ακολουθώντας» την ποσοστιαία αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής.

Όλοι οι προμηθευτές έχουν ξεκινήσει να «περνούν» την επιδότηση ήδη από τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα, και επομένως περιλάμβαναν και καταναλώσεις Σεπτεμβρίου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καθυστερήσει έτσι περαιτέρω η ΚΥΑ που θα διευκρινίζει όλες τις παραμέτρους εφαρμογής του μέτρου, αλλά και θα ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων ποσών προς τις εταιρείες προμήθειας.

Ο λόγος είναι πως το ΥΠΕΝ πρόκειται να κοινοποιήσει το μέτρο στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς η επιδότηση των μικρών επιχειρήσεων (που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια χαμηλής τάσης) θεωρείται κρατική ενίσχυση. Επομένως, για την εφαρμογή της ελάφρυνσης θα χρειαστεί το «πράσινο φως» της DG Comp.

Υψηλές τιμές και στις αρχές του 2022

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η χονδρεμπορική τιμή κάθε άλλο παρά θα παρουσιάσει σημάδια ύφεσης τους επόμενους μήνες, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με δεδομένο ότι δεν αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Κάτι τέτοιο προοιωνίζεται το γεγονός ότι το πρώτο τετραήμερο του Νοεμβρίου η μέση τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας αγγίζει τα 209,89 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι παράγοντες του κλάδου προβλέπουν τη συνέχιση της ενεργειακής κρίσης και στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, τη διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα μέχρι περίπου τον επόμενο Απρίλιο. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο άλμα τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, λόγω των μεγαλύτερων καταναλώσεων που «φέρνει» ο χειμώνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν πως εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να παραταθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2022, ώστε να μην «περάσουν» στους καταναλωτές υπέρογκες αυξήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider