ΔΕΗ: Εκτιμήσεις για κλείσιμο της ΑΜΚ με προσφορές ύψους 4 δισ. ευρώ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Εκτιμήσεις για κλείσιμο της ΑΜΚ με προσφορές ύψους 4 δισ. ευρώ
ΔΕΗ
Σήμερα στις 16:00 ολοκληρώνεται η Συνδυασμένη Προσφορά, με το Δ.Σ. της επιχείρησης να συνεδριάζει αργότερα την ίδια ημέρα, για να καθορίσει μεταξύ άλλων την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

Στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ εκτιμούν αναλυτές πως θα διαμορφωθεί το συνολικό ύψος των προσφορών που θα υποβληθούν για την απόκτηση νέων μετοχών της ΔΕΗ έως σήμερα στις 16:00 το μεσημέρι, όταν ολοκληρώνεται η Συνδυασμένη Προσφορά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την Τρίτη το απόγευμα, οι προσφορές ξένων επενδυτών στην Ιδιωτική Τοποθέτηση ξεπερνούσαν τα 3 δισ. ευρώ. Ένα 24ωρο περίπου αργότερα, δηλαδή το απόγευμα της Τετάρτης, είχε καλυφθεί και η αναλογία διάθεσης νέων μετοχών σε Έλληνες επενδυτές, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Έτσι, βάσει του ρυθμού με τον οποίο εξελίσσεται το book building, εκτιμάται ότι η συνολική ζήτηση θα υπερκαλύψει κατά 3 φορές περίπου την ΑΜΚ, διαμορφούμενη στο ύψος των 4 δισ.

Η Συνδυασμένη Προσφορά ολοκληρώνεται σήμερα στις 16:00, με το Δ.Σ. της επιχείρησης να συνεδριάζει λίγες ώρες αργότερα, για να κάνει αποδεκτές τις υποβληθείσες προσφορές και να καθορίσει τον όγκο των μετοχών που θα εκδοθούν, καθώς και την τιμή διάθεσης. Με βάση τη ζήτηση, και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των προσφορών γίνονται στα 9 ευρώ ανά μετοχή, οι δύο αυτοί όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έχουν ουσιαστικά προεξοφληθεί από το book building.

Στα 9,3 δισ. οι επενδύσεις έως το 2026

Έτσι, ο όγκος των νέων μετοχών έχει κλειδώσει στα 150 εκατ. τεμάχια, οι οποίες θα διατεθούν στο πλαφόν του εύρους της τιμής διάθεσης, ώστε η επιχείρηση να «σηκώσει» από τις αγορές 1.350 δισ. Ένα ποσό που, συνυπολογίζοντας μόνο τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δημιουργεί μία «δύναμη πυρός» πάνω από 2,6 δισ. ευρώ για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του επιχειρησιακού της σχεδίου.

Ως συνέπεια, η επιχείρηση ενίσχυσε στο business plan της, το οποίο επικαιροποίησε πρόσφατα, τα κεφάλαια που θα δαπανήσει για τη στροφή της στις «πράσινες» τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, σε σχέση με το επιχειρηματικό πλάνο που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι επενδύσεις ενισχύονται στα 6 δισ. ευρώ έως το 2024 (από 5,3 δισ. προηγουμένως) και στα 9,3 δισ. ευρώ το 2026 (από 8,4 πριν).

Σε δεύτερο χρόνο, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα προχωρήσει στην κατανομή των νέων μετοχών στους προσφέροντες. Μία δύσκολη εξίσωση όσον αφορά τους ξένους επενδυτές στους οποίους, εξαιρώντας το CVC και την EBRD, θα πρέπει να διανεμηθούν περίπου 68 εκατ. τεμάχια, τη στιγμή που οι προσφορές τους κινούνται σε πολλαπλάσια επίπεδα.

Τα επόμενα βήματα

Επομένως, με δεδομένο ότι μπορούν να καλυφθούν μόνο μερικών τα αιτήματα των ξένων επενδυτών, το Δ.Σ. θα κληθεί στην κατανομή των νέων μετοχών, να αποφασίσει πόσα «πακέτα» και σε ποιους προσφέροντες θα διανεμηθούν.

Από την άλλη πλευρά, η υπερκάλυψη δίνει τη τη δυνατότητα στην επιχείρηση για όσο το δυνατόν πιο ευρεία διασπορά των νέων μετοχών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, αλλά και μεγάλη ευχέρεια για εφαρμογή του μηχανισμού προνομιακής κατανομής στους συμμετέχοντες, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η επενδυτική συμπεριφορά και η δραστηριότητα συναλλαγών.

Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ προβλέπει ότι την ίδια ημέρα (5 Νοεμβρίου), θα δημοσιευθεί η ανακοίνωσης σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου, θα δημοσιευθεί η αναλυτική ανακοίνωση σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς.

Στις 12 Νοεμβρίου θα εγκριθεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, ενώ θα δημοσιευθεί και η ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσής τους, η οποία προγραμματίζεται για τις 16 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider