ΔΕΗ: «Μάχη» ξένων επενδυτών για τις μετοχές της Ιδιωτικής Τοποθέτησης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: «Μάχη» ξένων επενδυτών για τις μετοχές της Ιδιωτικής Τοποθέτησης
«Συνωστισμός» προσφορών που υπερκαλύπτουν ήδη κατά 5 φορές τα 600 εκατ. ευρώ για τις μετοχές που θα διανεμηθούν στα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια – Στο αναθεωρημένο business plan της εταιρείας και μονάδες παραγωγής ηλ. ενέργειας από απορρίμματα

Τη δυνατότητα για την όσο το δυνατόν πιο ευρεία διασπορά των νέων μετοχών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, αλλά και μεγάλη ευχέρεια για εφαρμογή του μηχανισμού προνομιακής κατανομής στους συμμετέχοντες, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η επενδυτική συμπεριφορά και η δραστηριότητα συναλλαγών, δίνει στη ΔΕΗ η «βροχή» προσφορών στην Ιδιωτική Τοποθέτηση.

Ήδη έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί προσφορές άνω των 3 δισ. ευρώ στην Ιδιωτική Τοποθέτηση, οι οποίες «μεταφράζονται» σε συνολική ζήτηση για 333 εκατ. μετοχές, αν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες προσφορές γίνονται στα 9 ευρώ ανά μετοχή.

Με δεδομένο ότι σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια πρόκειται να διατεθούν περίπου 68 εκατ. μετοχές, δηλαδή περίπου 5 φορές λιγότερες από τη ζήτηση, το ύψος των εγγραφών στο book building αποτυπώνει ανάγλυφα τη «μάχη» των ξένων fund για να χτίσουν θέση στην επιχείρηση.

Τα παραπάνω δεδομένα επαληθεύουν τις εκτιμήσεις αναλυτών για την προσέλκυση στην ΑΜΚ σημαντικού διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι επισήμαιναν ότι θα βρει εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος το αναπτυξιακό story της ΔΕΗ, για τη μετεξέλιξη της εταιρείας σε πρωταγωνιστή της εγχώριας ενεργειακής μετάβασης, με παράλληλη επέκταση των «πράσινων» επενδύσεών της στα όμορα κράτη.

Η διάθεση των νέων μετοχών

Σε κάθε περίπτωση, ο καταιγισμός προσφορών σημαίνει πως η ΔΕΗ αναπόφευκτα θα καλύψει σε μερικό βαθμό τα αιτήματα των ξένων επενδυτών για «είσοδο» στη μετοχική της σύνθεση. Έτσι, κατά τη συνεδρίασή του μετά την ολοκλήρωση του book building, αύριο Πέμπτη, το Δ.Σ. θα κληθεί στην κατανομή των νέων μετοχών, να αποφασίσει πόσα «πακέτα» και σε ποιους προσφέροντες θα διανεμηθούν.

Η υπερκάλυψη της ζήτησης έχει προεξοφλήσει την διάθεση 150 εκατ. νέων μετοχών (δηλαδή του άνω ορίου του όγκου διάθεσης), με τιμή 9 ευρώ ανά μετοχή (και πάλι στο πλαφόν του εύρους της τιμής διάθεσης). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από αυτές περίπου 23 εκατ. θα αποκτηθούν από υφιστάμενους μετόχους και μικροεπενδυτές, ενώ περίπου 11 εκατ. από το Υπερταμείο ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας.

Παράλληλα, περί τα 10 εκατ. μετοχές προβλέπεται να αποκτήσει η EBRD, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με ένα ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ. Επίσης, στα επίπεδα των 38 εκατ. θα κινηθούν οι μετοχές που θα αγοράσει η CVC, στο πλαίσιο της συμφωνίας για απόκτηση από το fund μεριδίου 10% ως cornerstone investor. Επομένως, για τους υπόλοιπους ξένους επενδυτές απομένουν περίπου 68 εκατ. τεμάχια.

Αυξάνονται οι «πράσινες» επενδύσεις

Την ίδια στιγμή, η αναθεώρηση του στόχου για τα αντληθέντα κεφάλαια αυξάνουν τον «πήχυ» για τις «πράσινες» επενδύσεις, όπως δείχνει το επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης. Όπως είχε γράψει το Insider.gr, η αύξηση του στόχου για τα ποσά που θα «σηκώσει» από τις αγορές, στα 1,105 έως 1,35 δισ. ευρώ από 750 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος, έδινε τη δυνατότητα να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το έτσι κι αλλιώς φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονηθεί για την επόμενη 5ετία.

Έτσι, σε σχέση με το επιχειρηματικό πλάνο που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, πλέον ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ είναι αυξημένος στα 9,5 GW, από 9,1 GW. Όπως είναι φυσικό, αναθεωρημένες προς τα πάνω είναι και οι επενδύσεις, οι οποίες ενισχύονται στα 6 δισ. ευρώ έως το 2024 (από 5,3 δισ. προηγουμένως) και στα 9,3 δισ. ευρώ το 2026 (από 8,4 πριν).

Στο αρχικό «κύμα» των επενδύσεων έως το 2024 τα 3,2 δισ. αφορούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως τότε.

Με την αναθεώρηση, στην αρχική φάση του business plan έχει προστεθεί και η «είσοδος» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα, Η ΔΕΗ σχεδιάζει την έναρξη κατασκευής μίας τέτοιας μονάδας (συνολικής ισχύος 56 ΜW) το 2023, ώστε να ολοκληρωθεί το μεθεπόμενο έτος. Εκτιμά την επένδυση στα 340 εκατ. ευρώ, με την εισφορά της στα ετήσια EBITDA κατά 30 εκατ. ευρώ από το 2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider