ΔΕΗ: Κάλυψη και της Δημόσιας Προσφοράς για την αύξηση κεφαλαίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Κάλυψη και της Δημόσιας Προσφοράς για την αύξηση κεφαλαίου
Ξεπέρασαν οι προσφορές τα 200 εκατ. ευρώ, που ήταν η αναλογία διάθεσης στο βιβλίο της Δημόσιας Προσφοράς μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Καλύφθηκε και η Δημόσια Προσφορά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση της συναλλαγής, οι προσφορές έχουν ξεπεράσει ήδη τα 200 εκατ. ευρώ, που ήταν η αναλογία διάθεσης νέων μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ έχει υπερκαλυφθεί και η Ιδιωτική Τοποθέτηση με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Επομένως, για το σύνολο της Συνδυασμένης Προσφοράς, η ζήτηση έχει υπερκαλύψει κατά 3 φορές τα 1,350 δισ. ευρώ, δηλαδή το πλαφόν των κεφαλαίων που σχεδίαζε να «σηκώσει» η επιχείρηση.

Αυτό σημαίνει πως έχει «κλειδώσει» στο πάνω όριο ο όγκος των νέων μετοχών που θα διατεθούν (150 εκατ.) και η τιμή διάθεσης (9 ευρώ ανά μετοχή). Η υποβολή προσφορών και στις δύο παράλληλες διαδικασίες ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της επιχείρησης, ώστε μεταξύ άλλων να προχωρήσει και την κατανομή διάθεσης των νέων μετοχών.

Από τα 150 εκατ. καινούριες μετοχές, περίπου 23 εκατ. θα αποκτηθούν από υφιστάμενους μετόχους και μικροεπενδυτές, ενώ περίπου 11 εκατ. από το Υπερταμείο ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας.

Παράλληλα, περί τα 10 εκατ. μετοχές προβλέπεται να αποκτήσει η EBRD, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με ένα ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ. Επίσης, στα επίπεδα των 38 εκατ. θα κινηθούν οι μετοχές που θα αγοράσει η CVC, στο πλαίσιο της συμφωνίας για απόκτηση από το fund μεριδίου 10% ως cornerstone investor. Επομένως, για τους υπόλοιπους ξένους επενδυτές απομένουν περίπου 68 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια στιγμή, η αναθεώρηση του στόχου για τα αντληθέντα κεφάλαια αυξάνουν τον «πήχυ» για τις «πράσινες» επενδύσεις, όπως δείχνει το επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης. Έτσι, σε σχέση με το επιχειρηματικό πλάνο που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι επενδύσεις ενισχύονται στα 6 δισ. ευρώ έως το 2024 (από 5,3 δισ. προηγουμένως) και στα 9,3 δισ. ευρώ το 2026 (από 8,4 πριν).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: «Μάχη» ξένων επενδυτών για τις μετοχές της Ιδιωτικής Τοποθέτησης

ΔΕΗ: Πάνω από 3 δισ. οι προσφορές για την AMK

gazzetta
gazzetta reader insider insider