Τρ. Πειραιώς: Αποσχίει και θα πωλήσει δύο κλάδους που «απαξιώνει» η ψηφιακή μετάβαση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Αποσχίει και θα πωλήσει δύο κλάδους που «απαξιώνει» η ψηφιακή μετάβαση
Στον περαιτέρω εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων και του κόστους λειτουργίας της θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς.

Στον περαιτέρω εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων και του κόστους λειτουργίας της θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθώντας τις τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως στον τραπεζικό κλάδο λόγω της ψηφιοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα θα προχωρήσει στην απόσχιση και εισφορά σε νέα θυγατρική της των κλάδων data entry services καθώς και διαχείρισης παγίων στοιχείων, φυσικών αρχείων, προμηθειών και αλληλογραφίας. Στη συνέχεια, η Τράπεζα θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή στον οποίο θα πωλήσει τη θυγατρική στην οποία θα εισφερθούν οι δύο κλάδοι.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος κλάδος αφορά σε υπηρεσίες καταχώρησης, εισαγωγής, διατήρησης, ενημέρωσης και επικαιροποίησης δεδομένων της Τράπεζας. Ο δεύτερος κλάδος αφορά σε υπηρεσίες διαχείρισης παγίων στοιχείων, φυσικών αρχείων, προμηθειών και αλληλογραφίας (fixed assets, physical files, supplies and mail management services) της Τράπεζας.

Οι κλάδοι που θα αποσχισθούν θα εισφερθούν στην εταιρεία «Πειραιώς Υποστηρικτικές Υπηρεσίες ΜΑΕ» (διακριτική επωνυμία «Piraeus Support Services»), με ημερομηνία μετασχηματισμού την 31η Αυγούστου.

Η διαφορά ενεργητικού και υποχρεώσεων των αποσχιόμενων κλάδων, δηλαδή η πραγματική τους αξία ανέρχεται σε 2,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα αποτελέσει το μεταβιβαζόμενο κεφάλαιο. Οι μετοχές που θα εκδώσει η Piraeus Support, ως αποτέλεσμα της ΑΜΚ εις είδος, θα διατεθούν στο σύνολό τους στην Τράπεζα Πειραιώς και αυτή θα ελέγχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Πηγές από την Τράπεζα Πειραιώς αναφέρουν ότι οι εν λόγω δραστηριότητες αντικαθίστανται πλέον από ψηφιακές με τον μετασχηματισμό της Τράπεζας. Σημειώνεται ότι αν και οι δραστηριότητες αυτές υποβαθμίζονται και δεν είναι απαραίτητες πλέον για τις τράπεζες, είναι χρήσιμες για τρίτους και υπάρχει ενδιαφέρον εξαγοράς τους τόσο από ιδιώτες επενδυτές όσο και από το Δημόσιο.

Για τα σχέδια για την απόσχιση, εισφορά και πώληση των δύο τομέων της Τρ. Πειραιώς είναι ενήμεροι οι εργαζόμενοι σε αυτούς. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συνταντήσεις της Διοίκησης με τους εργαζόμενους (143 στον κλάδο data entry services και 63 στη διαχείριση παγίων και αρχείων) προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να τους δοθεί η διαβεβαίωση ότι δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας. Αυτές, όπως και τα εργασιακά δικαιώματα, θα είναι εγγυημένα στη συμφωνία που θα γίνει με τον στρατηγικό επενδυτή.

Ειδικότερα, θα ακολουθηθεί ό,τι και στην περίπτωση της απόσχισης του κλάδου διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού από την Τρ. Πειραιώς και τη μεταβίβασή τους στην Intrum. Και στην περίπτωση αυτή, είχαν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, οι οποίοι φοβούνταν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η Intrum έχει ενισχύσει στα 1.300 άτομα τους 800 εργαζόμενους που αποτελούσαν το δυναμικό της μονάδας RBU.

Τα επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Διοίκησης της Τρ. Πειραιώς με τους εργαζόμενους που ζητήθηκε από τον Σύλλογο.

Το σχέδιο της απόσχισης ενέκρινε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, στις 23 Σεπτεμβρίου 2021. Η RSM Greece εκπόνησε την έκθεση αποτίμησης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού δύο κλάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider