Πρώην στέλεχος «καρφώνει» το Facebook για τις πρακτικές που ακολουθεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώην στέλεχος «καρφώνει» το Facebook για τις πρακτικές που ακολουθεί
Η Frances Haugen, πρώην product manager του Facebook μιλώντας στην εκπομπή 60 Minutes, αποκάλυψε ότι είναι αυτή που διέρρευσε εσωτερικά έγγραφα στην Wall Street Journal.

Το πρόσωπο που κατήγγειλε το Facebook φέρνοντας στο προσκήνιο εσωτερικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στη Wall Street Journal, αποκάλυψε τη μυστικότητά του.

Η Frances Haugen, πρώην product manager του Facebook μιλώντας στην εκπομπή 60 Minutes, αποκάλυψε ότι είναι αυτή που διέρρευσε εσωτερικά έγγραφα στην Wall Street Journal. Τα έγγραφα, που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τη Wall Street Journal, αποκάλυπταν ότι τα στελέχη του Facebook γνώριζαν τις αρνητικές επιπτώσεις της πλατφόρμας σε ορισμένους νέους χρήστες. Για παράδειγμα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι μέσω ενός εσωτερικού εγγράφου διαπιστώθηκε ότι από τους εφήβους που ανέφεραν αυτοκτονικές τάσεις, το 6% των Αμερικανών χρηστών είχε την ανάγκη να το ανακοινώσει μέσω του Instagram.

Παράλληλα, μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην εταιρεία, «ανησυχούσε ολοένα και περισσότερο από τις επιλογές που κάνει η εταιρεία, δίνοντας προτεραιότητα στα κέρδη έναντι της δημόσιας ασφάλειας - θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. Ως έσχατη λύση και με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, έκανα τη θαρραλέα πράξη να «δώσω» το Facebook».

Οι δικηγόροι της Haugen έχουν υποβάλει τον περασμένο μήνα «τουλάχιστον οκτώ αναφορές» στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

«Έχω δει ένα σωρό κοινωνικά δίκτυα και ήταν πολύ χειρότερα στο Facebook από ό,τι είχα δει πριν», είπε η Haugen στο «60 Minutes». «Αυτό που είδα πολλές φορές ήταν ότι υπήρχε σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που είναι καλό για το κοινό και αυτό που είναι καλό για το μέσο. Και το Facebook επέλεγε συνεχώς να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, όπως το να βγάζει περισσότερα κέρδη», είπε η Haugen.

Σύμφωνα με την μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μετά την επαναφορά των προηγούμενων αλγορίθμων πολλοί χρήστες του Facebook χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να κινητοποιηθούν ενόψει των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Η ευθύνη για «την εξέγερση στην έδρα του Κογκρέσου ανήκει στους ανθρώπους που προκάλεσαν τη βία και αυτούς που τους ενθάρρυναν, μεταξύ των οποίων ο (τότε) πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ», αντέδρασε ο αντιπρόεδρος του Facebook.

Ο αντιπρόεδρος της πλατφόρμας έκρινε ότι είναι «πολύ εύκολο να αναζητούμε μια τεχνολογική εξήγηση για την πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι το Facebook «οφείλει να προσπαθήσει να κατανοήσει πώς (αυτό) συμβάλλει στα αρνητικά και ακραία περιεχόμενα, στην ρητορική του μίσους και στην παραπληροφόρηση».

«Κανένας στο Facebook δεν είναι κακόβουλος», τόνισε η Haugen. «Αλλά δεν υπάρχει ταύτιση συμφερόντων».

Σύμφωνα με την ίδια, ο Mark Zuckerberg, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, δεν επεδίωξε ποτέ να κάνει το Facebook μια πλατφόρμα μίσους, «αλλά επέτρεψε να γίνουν επιλογές», ευνοώντας την μετάδοση περιεχομένων μίσους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider