Facebook: Παραιτήθηκε ο επί 13 χρόνια επικεφαλής τεχνολογίας - Ήταν υπεύθυνος για το ΑΙ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Facebook: Παραιτήθηκε ο επί 13 χρόνια επικεφαλής τεχνολογίας - Ήταν υπεύθυνος για το ΑΙ
Ένα άλλο μακροχρόνιο στέλεχος του Facebook, ο Άντριου Μπόσγουορθ, θα αναλάβει τον ρόλο CTO, σύμφωνα με ένα εσωτερικό μήνυμα από τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας του Facebook Μάικ Σέπφερ, ένας βετεράνος 13 ετών που επιβλέπει το έργο του κοινωνικού δικτύου στην τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και το blockchain, θα παραιτηθεί το επόμενο έτος.

Ένα άλλο μακροχρόνιο στέλεχος του Facebook, ο Άντριου Μπόσγουορθ, θα αναλάβει τον ρόλο CTO, σύμφωνα με ένα εσωτερικό μήνυμα από τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Η κίνηση του Σέπφερ αποτελεί τη σημαντικότερη αποχώρηση από την εταιρεία εδώ και χρόνια και ακολουθεί τις πρόσφατες αποχωρήσεις αρκετών άλλων κορυφαίων στελεχών.

Η απόφασή του να παραιτηθεί έρχεται σε μια στιγμή που το Facebook δέχεται κλιμακούμενη πίεση για να «τακτοποιήσει» την υπηρεσία του - μια πρόκληση που η εταιρεία πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει χρησιμοποιώντας το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν οι ομάδες του Σέπφερ.

Γνωστός ως «Schrep», ο Σέπφερ προσχώρησε στο Facebook το 2008 και ήταν CTO από το 2013. Αναφερόταν μόνο στον Ζάκερμπεργκ. Ήταν επικεφαλής πολλών από τα φιλόδοξα σχέδια του Facebook συμπεριλαμβανομένων ομάδων από τις οποίες εξαρτάται το κοινωνικό δίκτυο για την του μελλοντική ανάπτυξη - όπως η μηχανική, η υποδομή, η επαυξημένη πραγματικότητα και το VR και η μονάδα blockchain και financing.

Ο πιο κεντρικός ρόλος του Σέπφερ μπορεί να είναι η εποπτεία του οργανισμού τεχνητής νοημοσύνης του Facebook, τον οποίο βοήθησε στην κατασκευή του. Αυτή η ομάδα αναπτύσσει την τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Facebook για την αυτόματη εύρεση και κατάργηση περιεχομένου που παραβιάζει τις πολιτικές του, όπως το γυμνό, η ρητορική μίσους και η βία.

Η πίεση για βελτίωση αυτών των συστημάτων αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από μια σειρά αναφορών στη Wall Street Journal που βρήκαν στοιχεία που περιγράφουν την προσπάθεια της εταιρείας να αντιμετωπίσει θέματα όπως η παραπληροφόρηση για την Covid-19 και η εμπορία ανθρώπων.

Με δισεκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο, στελέχη του Facebook έχουν υποδείξει την τεχνολογία AI ως τον καλύτερο τρόπο επίβλεψης αναρτήσεων σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Η τεχνολογία δεν είναι τελειοποιημένη και το Facebook χρησιμοποιεί επίσης χιλιάδες συντονιστές περιεχομένου για να παρακολουθεί τις αναρτήσεις στις εφαρμογές του.

Ο 46χρονος Σέπφερ θα συνεχίσει να συμβουλεύει την εταιρεία σε νέο ρόλο «ανώτερου συνεργάτη» μερικής απασχόλησης, βοηθώντας στην πρόσληψη τεχνικών ταλέντων και αναπτύσσοντας τις πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

«Αυτή η νέα θέση θα μου δημιουργήσει επίσης περισσότερο χώρο για να αφιερώσω χρόνο στην οικογένειά μου και στις προσωπικές μου φιλανθρωπικές προσπάθειες, ενώ θα παραμείνω βαθιά συνδεδεμένος με την εταιρεία», έγραψε ο Σέπφερ σε ανάρτηση. Επίσης, έγραψε στο Twitter ότι θα παραμείνει «στενά συνδεδεμένος με την εταιρεία και την τεχνολογία που χτίζουμε».

Πριν ενταχθεί στο Facebook, ο Σέπφερ εργάστηκε για τον κατασκευαστή browser Mozilla. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, έχει γίνει ένα από τα πιο επιφανή στελέχη του Facebook, συχνά μιλώντας σε εκδηλώσεις και στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών του ίδιου του Facebook. Εκπροσώπησε το κοινωνικό δίκτυο σε ακρόαση ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου για να συζητήσει το σκάνδαλο ανταλλαγής δεδομένων της εταιρείας Cambridge Analytica το 2018.

Διατηρεί υψηλό προφίλ και εσωτερικά, εμφανίζεται συχνά σε συνεδριάσεις σε όλη την εταιρεία και είναι ο εκτελεστικός χορηγός της εσωτερικής ομάδας εργαζομένων «Women@Facebook».

Η αποχώρηση του Σέπφερ σημαίνει ένα βήμα μπρος για τον 39χρονο Μπόσγουορθ, ο οποίος είναι επίσης ένα από τα μακροβιότερα στελέχη της εταιρείας. Έχει αναλάβει διάφορους ρόλους από τότε που μπήκε στο Facebook μετά τη συνάντησή του με τον Ζάκερμπεργκ, ενώ ο CEO ήταν ακόμη φοιτητής.
Τα τελευταία χρόνια, ο Μπόσγουορθ είναι επικεφαλής του Facebook Reality Labs, των προσπαθειών AR και VR της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων της για την ανάπτυξη ενός εικονικού metaverse. Η ομάδα του κυκλοφόρησε το πρώτο ζευγάρι γυαλιά ηλίου για εγγραφή βίντεο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Ο Boz θα συνεχίσει να ηγείται του Facebook Reality Labs και θα επιβλέπει τη δουλειά μας στην επαυξημένη πραγματικότητα, την εικονική πραγματικότητα και πολλά άλλα, και ως μέρος αυτής της μετάβασης, μερικές άλλες ομάδες θα ενταχθούν στο Facebook Reality Labs και το επόμενο έτος», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ στους υπαλλήλους του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider