ΔΕΗ: Πώληση του πρώτου «πακέτου» λιγνιτικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Πώληση του πρώτου «πακέτου» λιγνιτικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου
ΔΕΗ
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το remedy μπορεί θεωρητικά να εφαρμοσθεί έως τον Δεκέμβριο του 2024, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα.

Σε εφαρμογή τέθηκε η συμφωνία με την Κομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα διατέθηκε από την επιχείρηση μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΕΧ) το πρώτο «πακέτο» ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν και ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί μέσω του ελληνικού Κοινοβουλίου, το προθεσμιακό προϊόν που διατέθηκε σήμερα θα προσμετρηθεί στα «πακέτα» που πρέπει η επιχείρηση να παραχωρήσει εντός του 4ου τριμήνου.

Ο λόγος είναι πως η αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε μετά την 10η Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημερομηνία της απόφασης της Κομισιόν για την έγκριση της συμφωνίας για το antitrust. Επομένως, με τη συναλλαγή «κλείδωσε» η πρώτη διάθεση ποσοτήτων ηλεκτροπαραγωγής από την επιχείρηση μέσα στο 4ο τρίμηνο, σηματοδοτώντας έτσι την «πρεμιέρα» του remedy στο antitrust.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το remedy μπορεί θεωρητικά να εφαρμοσθεί έως τον Δεκέμβριο του 2024, στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα τόσο της απολιγνιτοποίησης, όσο και της ένταξης στο σύστημα της «Πτολεμαΐδα 5» (στην αρχή με καύσιμο το λιγνίτη) και της απόσυρσής της στη συνέχεια για να μετατραπεί σε σταθμό φυσικού αέριου.

Τα «πακέτα» θα έχουν τριμηνιαία διάρκεια, με τις πρώτες παραδόσεις στο 4ο τρίμηνο του 2021. Έτσι, οι συνολικές ποσότητες που θα παραχωρούνται κάθε τρίμηνο θα είναι ένα ποσοστό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Με την εφαρμογή του μέτρου, διευθετείται οριστικά η συμμόρφωση της χώρας μας στην καταδικαστική απόφαση το 2007 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το μονοπώλιο της επιχείρησης στον λιγνίτη. ΥΠΕΝ και Βρυξέλλες είχαν έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία για το remedy στις αρχές του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΔΕΗ Ανάδοχος Αποκατάστασης στην Εύβοια, έργα αξίας 2 εκατ. ευρώ

Στο 64,37% το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική τον Αύγουστο

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider