Mega deals 2,85 δισ. ευρώ οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ & ΔΕΠΑ Υποδομών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mega deals 2,85 δισ. ευρώ οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ & ΔΕΠΑ Υποδομών
Εισροή κολοσσιαίων κεφάλαιων και υψηλής τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και μείωση μεσοπρόθεσμα του ενεργειακού κόστους

Σε ώθηση της ενεργειακής μετάβασης, η οποία πέρα από τη συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα επιφέρει και μεσοπρόθεσμα μείωση του ενεργειακού κόστους, «μεταφράζεται» η πετυχημένη έκβαση των ιδιωτικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Στην περίπτωση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, το ύψους 2,116 δισ. ευρώ για το 49% της Macquarie (μέσω της Spear WTE Investments) σημαίνει πως στα ταμεία της ΔΕΗ θα εισρεύσουν 1,312 εκατ., δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην εταιρεία να επιταχύνει μεταξύ άλλων τη διείσδυσή της στις ΑΠΕ. Κάτι που θα συμβάλει στο «πρασίνισμα» του εγχώριου ενεργειακού μίγματος και, κατά συνέπεια, στη μείωση των εγχώριων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, με την ακόμη μεγαλύτερη «εκτόπιση» των κοστοβόρων πλέον ορυκτών καυσίμων ενεργειακού, λόγω των υψηλών δικαιωμάτων ρύπων.

Από την άλλη πλευρά, η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, η οποία πλειοδότησε στον διαγωνισμό με 733 εκατ. ευρώ, δεν σημαίνει μόνο την ολοκλήρωση της ενεργειακής αποκρατικοποίησης με σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο, στο οποίο ανήκε το 65% της εταιρείας. Παράλληλα, σημαίνει ότι η ενίσχυση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, χάρις στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναλαμβάνεται πλέον από τρίτο μεγαλύτερο διαχειριστή δικτύων διανομής στην Ευρώπη.

Επιτάχυνση των επενδύσεων ΑΠΕ της ΔΕΗ

Το αυστραλιανό fund που θα «συγκατοικεί» πλέον με τη ΔΕΗ στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν πολυσχιδή όμιλο με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 500 δισ. δολαρίων, ενώ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον κλάδο των υποδομών στον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, η υποστήριξη και η τεχνογνωσία του, θα βοηθήσει στην υλοποίηση του εκτεταμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του εγχώριου δικτύου διανομής.

Την ίδια στιγμή, θα βοηθήσει τη ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες, ρυπογόνες και κοστοβόρες μορφές ενέργειας. Ένα πλάνο το οποίο προβλέπει την αυτόνομη ανάπτυξη στις ΑΠΕ, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ώστε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου να ανέρχεται σε 1,5 GW μέχρι τις αρχές του 2024, δρομολογώντας παράλληλα ένα νέο χαρτοφυλάκιο μονάδων συνολικής ισχύος 2 GW με την κοινοπραξία με την RWE.

Μάλιστα, τα κεφάλαια από το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα επιτρέψουν στον Όμιλο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ήδη επιταχυνόμενες στροφές με τις οποίες «ξετυλίγει» το επενδυτικό του πρόγραμμα. Ενδεικτικό στοιχείο της επιτάχυνσης που έχει ήδη δοθεί είναι ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνολικά μέχρι το τέλος του 2022 πρόκειται να προκηρύξει έργα πάνω από 1 GW.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε χθες σε συνέδριο ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, η θυγατρική της ΔΕΗ θα προχωρήσει εντός των επόμενων 6 μηνών στην προκήρυξη ενός ενιαίου μεγάλου έργου περίπου 500MW στην Πτολεμαΐδα. Θα έχει τρεις υποσταθμούς, ενώ είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα έργα σε όλη την Ευρώπη.

Ενίσχυση της διείσδυσης του αερίου

Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως έχει γράψει το insider.gr, το μεγάλο στοίχημα είναι «άφιξη» του φυσικού αερίου σε 39 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας. Ένα στοίχημα με οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές όλων των κατηγοριών, και επομένως με αναπτυξιακό «πρόσημο» για την ελληνική οικονομία, το οποίο για να κερδηθεί θα πρέπει η συντριπτική πλειονότητα των έργων να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή έως τη λήξη της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014 -2020, από την οποία συγχρηματοδοτούνται.

Η παρουσία της Italgas αποτελεί εχέγγυο προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι «κουβαλά» ιστορία 180 ετών στην ανάπτυξη υποδομών αερίου, λειτουργώντας 70.000 χιλιόμετρα δικτύων διανομής και εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους στη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider