Επιχειρήσεις | Ελλάδα
10-09-2021 | 18:06

ΔΕΗ: Στη Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με προσφορά «μαμούθ» 2,116 δισ. ευρώ

ΔΕΗ: Στη Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με προσφορά «μαμούθ» 2,116 δισ. ευρώ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με προσφορά «μαμούθ» ύψους 2,116 δισ. ευρώ, το fund Macquarie από την Αυστραλία (μέσω του μέλους της Spear WTE Investments) αναδείχθηκε πλειοψηφών προσφέρων στον διαγωνισμό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, η προσφορά συμπεριλαμβάνει το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρώ. Το προσφερόμενο τίμημα παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία, το ύψος στο οποίο βαίνει προς «κλείσιμο» η συναλλαγή, κινείται 20% ψηλότερα από τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μερική ιδιωτικοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών του ΔΕΔΔΗΕ συμμετείχαν επίσης οι KKR, CVC Capital και First Sentier. Και οι τέσσερις συμμετέχοντες αποτελούν επενδυτικούς  κολοσσούς, που διαχειρίζονται κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουν σημαντικές τοποθετήσεις σε ενεργειακές υποδομές σε όλο τον κόσμο.

Η «ταυτότητα» των διεκδικητών έκανε παράγοντες της αγοράς, ήδη από την ανακοίνωση των σχημάτων που υπέβαλαν προσφορά όπως έχει γράψει το Insider.gr, να προβλέπουν ότι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρωθεί με πολύ υψηλό τίμημα.

Σημαντικές αποδόσεις

Βασικός λόγος για το ισχυρό ενδιαφέρον των διεκδικητών, που «έφερε» την επιτυχία της ιδιωτικοποίησης, είναι ότι οι επενδυτικές προοπτικές που διανοίγουν τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς καλούνται να παίξουν κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Είναι ενδεικτικό ότι τα δίκτυα διανομής είναι απαραίτητο να αποκτήσουν «ευφυΐα» και ευελιξία, ώστε να γίνει πραγματικότητα τόσο η αποκεντρωμένη παραγωγή ΑΠΕ, όσο και η απανθρακοποίηση της οικονομίας με τον εξηλεκτρισμό νέων χρήσεων (θέρμανση και μετακινήσεις).

Στο πλαίσιο αυτό, το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021 – 2025 του Διαχειριστή προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων για την αντικατάσταση με «έξυπνους» μετρητές και των 7,5 εκατ. υφιστάμενων «ρολογιών» ρεύματος στη χαμηλή τάση. Επίσης, ένα μέρος των κονδυλίων προορίζεται για να καλύψει το επενδυτικό «κενό» των ετών της οικονομικής κρίσης, κατά τα οποία υστέρησε σημαντικά η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων.

Την ίδια στιγμή, για τις επενδύσεις αυτές έχουν «κλειδώσει» σημαντικές αποδόσεις, καθώς το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) έχει καθοριστεί από τη ΡΑΕ στο 6,7% για τη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024. Για την ίδια περίοδο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ανάψει «πράσινο φως» για επιτρεπόμενο έσοδο 776 εκατ. ευρώ για το 2021, 782 εκατ. για το 2022, 780 εκατ. για το 2023 και 804 εκατ. για το 2025.

Κεφάλαια για επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό

Όπως είναι φυσικό, η επιτυχία του διαγωνισμού και τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον νέο κύκλο ανάπτυξης που, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Γιώργο Στάσση, πρόκειται να ξεκινήσει από το επόμενο έτος. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Στάσσης, η μερική ιδιωτικοποίηση θα δώσει στην εταιρεία τα απαραίτητα κεφάλαια να αναπτυχθεί εκτός Ελλάδας, με έμφαση στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Έτσι, μέρος του προσφερόμενου τιμήματος προορίζεται για την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στις όμορες αγορές ενέργειας, μέσω συνεργασιών. Με στόχο η ΔΕΗ να γίνει ηγέτης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, περίπου το 50% των εσόδων θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του δανεισμού της επιχείρησης, στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» για την απομόχλευση του ισολογισμού, που έχει καταρτίσει η διοίκηση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, στόχος είναι η σταδιακή μείωση του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές τα EBITDA, στην επίτευξη του οποίου αναμένεται πλέον αν συμβάλει σημαντικά η ιδιωτικοποίηση.

Τα χαρακτηριστικά του διαγωνισμού

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς

  • Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει  ποτέ.
  • Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.
  • Στο διαγωνισμό υπήρξε από την αρχή πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από 9 επενδυτές και οδήγησε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους €1 τρισ.
  • Η προσφορά ανήλθε σε € 2,1 δισ για το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value), συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €0,8 δισ και παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης
  • Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Η αναφορά του Πατέλη

Σχόλιο για την πώληση του ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ έκανε και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, αναφέροντας στο Twitter:

«2,1 δισ για 49% ΔΕΔΔΗΕ!!!!! Η υψηλότερη αποτίμηση για μειοψηφικό πακέτο δικτύου ενέργειας στην Ευρώπη. Το 2019 η ΔΕΗ είχε ζημιές 2 δισ. 

Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις για ΑΠΕ, για να βελτιώσει το δίκτυό της, για να είναι χαμηλές οι τιμές μεσοπρόθεσμα. Κοιτάμε μπροστά, επενδύουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Α.Σδούκου: Ενίσχυση του ανταγωνισμού με τη λύση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη

Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Πρέπει να προχωρήσουμε στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Ωφέλιμη συνολικά για την οικονομία η συμφωνία με την Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών