Έρχεται «καταιγίδα» πωλήσεων πακέτων ακινήτων άνω του μισού δισ. από τις τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται «καταιγίδα» πωλήσεων πακέτων ακινήτων άνω του μισού δισ. από τις τράπεζες
Μεγαλώνουν τα προς πώληση πακέτα ακινήτων, αφού το απόθεμα των 20.000 ακινήτων των τραπεζών θα ενισχυθεί από την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών. Την αλλαγή στρατηγικής διαχείρισης σηματοδοτεί το «mega» πακέτο ακινήτων Skyline της Alpha Bank.

«Καταιγίδα» πωλήσεων πακέτων ακινήτων από τις τράπεζες αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους, σηματοδοτώντας νέα δεδομένα στη διαχείριση του αποθέματος των 20.000 ακινήτων των τραπεζών.

Με τις μέχρι σήμερα πωλήσεις μεμονωμένων ακινήτων ή μικρών χαρτοφυλακίων ακινήτων να μην αποτελούν πλέον λύση για τον όγκο των ακινήτων που έχουν να διαχειριστούν οι τράπεζες, δεδομένου ότι το στοκ θα ενισχύεται από την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, η στρατηγική διαχείρισης αλλάζει. Το τεράστιο προς πώληση πακέτο ακινήτων (project Skyline) της Alpha Bank θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στρατηγικής, οδηγώντας το ποσό των μαζικών πωλήσεων ακινήτων που αναμένεται από τις συστημικές τράπεζες μέχρι τα τέλη του έτους σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Skyline περιλαμβάνει περίπου 700 ακίνητα με αξία της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο «mega» - χαρτοφυλάκιο ακινήτων από πλευράς αξίας, το οποίο περιλαμβάνει όλων των κατηγοριών ακίνητα, μεταξύ των οποίων κυρίως ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα από την Alpha Bank (σε αυτά περιλαμβάνονται και τα κτίρια της πρώην Εμπορικής Τράπεζας στις οδούς Σοφοκλέους και Κοραή) που αποτιμώνται γύρω στα 130 εκατ. ευρώ, καθώς και κατοικίες/διαμερίσματα με αποτίμηση γύρω στα 80 εκατ. ευρώ.

Η πώληση του πακέτου ακινήτων της Alpha Bank σε επενδυτή θα γίνει μέσω της μετατροπής της Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ) σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου (joint venture partner) για την αξιοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η Alpha Bank θα παραμείνει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΑΑ, προκειμένου να αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές της αγοράς ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα, η ΑΑΑ θα ενισχυθεί με χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ, εκμεταλλευόμενη τη δυναμική της αγοράς για την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει. Οι εργασίες παροχής υπηρεσιών της ΑΑΑ θα ενοποιηθούν με αυτές της άλλης θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου, της Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε (AREMI), δημιουργώντας μία νέα ισχυρή εταιρεία (θυγατρική του Ομίλου) η οποία και θα παρέχει υπηρεσίες για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων (εκτιμήσεις, advisory, διαχείριση κ.λπ.). Μέσω της νέας εταιρείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στην ΑΑΑ και σε τρίτους μεγάλους πελάτες, ο Όμιλος στοχεύει σε αύξηση και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.

Στην πράξη δηλαδή, το πακέτο ακινήτων 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank θα εισφερθεί στην Alpha Αστικά Ακίνητα, η τελευταία θα μεταβιβάσει τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα και το προσωπικό της στην 100% θυγατρική της Τράπεζας, AREMI, και στη συνέχεια η Alpha Bank θα πωλήσει στον προτιμητέο επενδυτή πλειοψηφικό ποσοστό της Alpha Αστικά Ακίνητα.

Η διαδικασία για την εξεύρεση του στρατηγικού επενδυτή με τον οποίο η Alpha Bank θα σχηματίσει κοινοπραξία για την αξιοποίηση των ακινήτων της θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο. Στόχος είναι η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ συνολικά η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022.

Σημειώνεται ότι ο μετασχηματισμός που ακολουθεί η Alpha Bank, με τη δημιουργία δύο διακριτών πυλώνων (μία ισχυρή εταιρεία παροχής υπηρεσιών και μία ηγέτιδα επενδυτική εταιρεία ακινήτων, με την συμμετοχή στρατηγικού εταίρου) είναι μοναδικός στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όπως είχε γράψει το insider.gr στις αρχές Ιουνίου, την επανεκκίνηση των πωλήσεων ακινήτων από τις τράπεζες και μάλιστα με αισθητά βελτιωμένα discounts στα προσφερόμενα τιμήματα από τους επενδυτές, θα σηματοδοτούσε το project Petra της Eurobank.

Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που βγήκε προς πώληση μετά τις μαζικές μεταβιβάσεις των 1.000 πρώτων ακινήτων από τράπεζα που πραγματοποιήθηκαν το 2019 από τη Eurobank, μέσα από τα πακέτα Star, Opus και Resi. Το 2020, ο Covid-19 νέκρωσε την αγορά των πωλήσεων ακινήτων από τις τράπεζες καθώς μηδενίστηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ παράλληλα, ούτε τα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών μεγάλωσαν, αφού δεν έγιναν πλειστηριασμοί.

Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν μετά τον Μάιο, με το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα να εικοσαπλασιάζεται μέσα σε ένα μόλις μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider