Σε ποιους κλάδους διπλασιάστηκαν φέτος οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποιους κλάδους διπλασιάστηκαν φέτος οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων
Σε σχέση με το πρώτο έτος της πανδημίας, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε κλάδους όπως των μεταφορών, της γεωργίας και των τεχνών - ψυχαγωγίας διπλασιάστηκαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ενώ εντυπωσιακή αύξηση 226,8 % καταγράφηκε στο τομέα της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με πέρσι ήταν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων σε κλάδους όπως των μεταφορών, της γεωργίας και των τεχνών - ψυχαγωγίας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Β΄ τρίμηνο του 2021. Άλμα 226,8% κατέγραψαν και οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στον κλάδο της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας με 938 να εγγράφονται το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους έναντι 287 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συνολικά πάντως σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας αυξήθηκαν οι εγγραφές σε σχέση με πέρσι, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει τις 26.370, αυξημένος κατά 71% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι και οριακά μειωμένος κατά 0,33% σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2021. Από την άλλη πλευρά, οι πτωχεύσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, 4 συνολικά, καθώς οι επιχειρήσεις, όπως φαίνεται, ακόμη και όσες αντιμετώπιζαν προβλήματα, δεν προχώρησαν σε απόφαση για παύση των εργασιών τους λόγω και των μέτρων στήριξης που βρίσκονταν σε ισχύ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το 2020 με το οποίο γίνεται η σύγκριση των στοιχείων, ήταν το έτος που ξέσπασε η πανδημία ενώ το δεύτερο τρίμηνο η χώρα βρισκόταν εν μέσω του πρώτου lockdown με πρωτόγνωρες συνθήκες και κλίμα αβεβαιότητας για όσους σχεδίαζαν την ίδρυση νέας επιχείρησης.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η διαφορά μεταξύ των δύο ετών από τις 16 Μαρτίου (12η εβδομάδα) έως και τις 14 Απριλίου (17η εβδομάδα) στις νέες έγγραφές επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Αναλυτικά, στους κλάδους όπου διπλασιάστηκαν φέτος οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων, στον τομέα γεωργία/ δασοκομία/αλιεία οι νέες εγγραφές το Β΄ τρίμηνο του 2021 ήταν 5.599 έναντι 2.826 το Β΄ τρίμηνο του 2020 (αύξηση 98,1%), στον τομέα «μεταφορά και αποθήκευση» 1.077 έναντι 550 πέρσι (αύξηση 95,8%) και στις Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία 571 έναντι 280 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι (αύξηση 103,9%). Επίσης στον κλάδο «Ενημέρωση και Επικοινωνία» παρατηρήθηκε αύξηση 87,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με 960 νέες εγγραφές έναντι 512 πέρσι.

Σημειώνεται ότι για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων έτους αναφοράς 2018, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων, το Β’ τρίμηνο 2021 συγκριτικά με πέρσι, καταγράφηκε στον τομέα «Μεταφορά και Αποθήκευση» και στον τομέα «Ενημέρωση και Επικοινωνία».

Αντίστοιχα, η μικρότερη αύξηση καταγράφηκε στον τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» (46,3%) και στον τομέα «Μεταποίηση» (48,1%). Οι κλάδοι άλλωστε του τουρισμού, της εστίασης και της μεταποίησης είχαν σημαντικές απώλειες εν μέσω πανδημίας, ωστόσο σε σύγκριση με πέρσι αυξήθηκαν ακόμη και εκεί οι εγγραφές. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνολικά 2.514 επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης ιδρύθηκαν το β΄ τρίμηνο του έτους έναντι 1.718 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Όσον αφορά τέλος στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το Β΄ τρίμηνο του έτους, ανά κατηγορία Νομικής Μορφής, το 71,3% ήταν ατομικές επιχειρήσεις, το 9,9% προσωπικές επιχειρήσεις, το 1,5% κεφαλαιουχικές και το 17,4% λοιπές νομικές μορφές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider