Πώς βγήκε «στήριξη» στη μετοχή της Premia Properties

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς βγήκε «στήριξη» στη μετοχή της Premia Properties
Η υποχώρηση προς τα επίπεδα των 1,44 ευρώ της πρόσφατης δημόσιας εγγραφής και οι αγορές από βασικό μέτοχο και εισηγμένη.

Τη στήριξή του στη μετοχή, και κατ’ επέκταση την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία, έδειξε ο βασικός μέτοχος της Premia Properties. Πώς συνέβη αυτό; Με την απόκτηση δεκάδων χιλιάδων τεμαχίων σε μια συγκυρία κατά την οποία η μετοχή της εισηγμένης… οπισθοχωρούσε προς τα επίπεδα της πρόσφατης δημόσιας εγγραφής.

Αυτά σημειώνουν οι traders που «εντόπισαν» τόσο την αντίδραση της μετοχής της Premia στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όσο και την προχτεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης στο ΧΑ για τις αγορές από τον βασικό μέτοχο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Premia Properties, γνωστοποιήθηκε ότι η Sterner Stenhus Greece AB, πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας «PREMIA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», κ. Ηλία Γεωργιάδη, στις 20/8/2021 απέκτησε χρηματιστηριακά 70.000 μετοχές έκδοσης της εταιρείας με συνολικό αντίτιμο 104.541,85 ευρώ και μέση τιμή κτήσης 1,4935 ευρώ ανά μετοχή.

Τι είχε συμβεί την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Αυγούστου; Η μετοχή της Premia υποχωρούσε προς τα επίπεδα της δημόσιας εγγραφής της ΑΜΚ του Ιουλίου, δηλαδή τα 1,44 ευρώ, με τον βασικό μέτοχο να σπεύδει να αγοράζει 70.000 τεμάχια με μέσο κόστος κτήσης το 1,4935 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι προς τα τέλη Ιουλίου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 52.0883.332 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ, οι οποίες εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (έως 75 εκατ. ευρώ), ενώ τα συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μέσω της συνδυασμένης προσφοράς ανήλθαν σε άνω των 47,5 εκατ. ευρώ.

Στις 28/07 «άλλαξαν χέρια» πάνω από 240 χιλ. τεμάχια, η μετοχή βρίσκονταν στα 1,55 ευρώ περίπου, σταδιακά εντός Αυγούστου «έπεσαν» οι ρυθμοί, ενώ προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας η μετοχή υποχώρησε και κάτω της δημόσιας εγγραφής (χαμηλό 1,42 ευρώ), με τον βασικό μέτοχο να ενεργοποιεί τη «στήριξη» στον τίτλο, που ανέκαμψε σχετικά γρήγορα (προς τα 1,55 ευρώ), δίνοντας «σήμα» στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι τις «επίμαχες ημέρες» στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενεργοποιήθηκε και το μοντέλο της αγοράς ιδίων μετοχών. Ειδικότερα, η PREMIA PROPERTIES προχτές γνωστοποίησε ότι προέβη, μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας «Beta Α.Ε.Π.Ε.Υ.», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 19/8/2021 σε αγορά 7.750 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 1,438 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής 11.141,60 ευρώ και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 20/8/2021 σε αγορά 8.413 ιδίων μετοχών με μέση τιμή κτήσης 1,508 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής 12.685,15 ευρώ.

Ουδείς μπορεί να προδικάσει τη συνέχεια για τη μετοχή, μια φορά πάντως, στο πρώτο… crash test με τα επίπεδα της δημόσιας εγγραφής ο βασικός μέτοχος βγήκε να δώσει «στήριξη» στον τίτλο.

Στην Premia, η συμμετοχή της Sterner Stenhus διαμορφώθηκε μετά την ΑΜΚ στο 51,57%.

Σημειώνεται ότι παραμένοντας προσηλωμένη στην υλοποίηση των στρατηγικών και αναπτυξιακών της στόχων, η διοίκηση της PREMIA PROPERTIES ολοκλήρωσε πρόσφατα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με την εταιρεία FASTIGHETS AB BALDER να αποκτά ποσοστό 17,22% στο μετοχικό κεφάλαιό της.

Ο σουηδικός κολοσσός του real estate κάνει έτσι δυναμική είσοδο για πρώτη φορά στην αγορά της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην PREMIA PROPERTIES. Η FASTIGHETS AB BALDER εδρεύει στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην εξαγορά, ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Διαθέτει παρουσία σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες καθώς και σε Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία. Το χαρτοφυλάκιό της, αξίας €16,3 δισ. περίπου, αποτελείται από οικιστικά κυρίως αλλά και εμπορικά ακίνητα, σε αναλογία 60% - 40% περίπου. Στις 30/06/2021 είχε υπό την ιδιοκτησία της 1.458 επενδυτικά ακίνητα, με συνολική ενοικιαζόμενη επιφάνεια 4,8 εκ. τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα, η FASTIGHETS AB BALDER είναι ιδιοκτήτρια και 60 περίπου ξενοδοχείων, ως ένας από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους στην Σουηδία.

Η Premia «χτίζει τα θεμέλια» ώστε στο προσεχές μέλλον να μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, έχοντας ως στόχο μέσα στην 3ετία να έχει ενεργητικό περίπου 300 εκατ. ευρώ και σε βάθος 5ετίας χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Η Premia δείχνει σταθερή στον προσανατολισμό της να συνεχίσει να υλοποιεί τα επιχειρηματικά της σχέδια με την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στο χώρο των ακινήτων. Ειδικότερα οι κατηγορίες ακινήτων στις οποίες στοχεύει είναι κυρίως (α) στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), (β) στον τομέα των εμπορικών αλυσίδων (big boxes), και (γ) σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης (όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Premia Propertes: Εισαγωγή νέων μετοχών στο ΧΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider