Δύο διαγωνισμοί του ΤΕΕ για την υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο διαγωνισμοί του ΤΕΕ για την υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ»
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΕ Μαγνησίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα προχωρήσει άμεσα σε προκηρύξεις για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος του νέου προγράμματος καθώς και για τον τεχνικό σύμβουλο για την υλοποίηση της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων

Σε δύο προκηρύξεις πρόκειται να προχωρήσει άμεσα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την υλοποίηση του νέου «Εξοικονομώ», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΤΕΕ πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό – εξπρές για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για το καινούριο πρόγραμμα, ενώ μέσω δεύτερου διαγωνισμού θα πραγματοποιήσει την ανάδειξη του τεχνικού συμβούλου για την υλοποίηση της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, με πρόσφατη τροπολογία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άνοιξε τον δρόμο ώστε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να αναλάβει τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας και όλα τα στάδια αξιολόγησης για την υπαγωγή και αποπληρωμή των παρεμβάσεων. Αυτό που εκκρεμεί είναι η έκδοση της Κοινής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία να «ενεργοποιεί» τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες του ΤΕΕ.

Ένας μήνας για υποβολή αιτήσεων

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν ανακύψει κατά την υλοποίηση των προηγούμενων προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης, το ΤΕΕ κατέθεσε προτάσεις προς το υπουργείο, ζητώντας κατά κύριο λόγο την κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας των αιτήσεων.

Με τον νέο πλέον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος, θα υπάρχει ισότιμο και αξιοκρατικό σύστημα για τους υποψήφιους δικαιούχους, ενώ δεν θα υπάρχει ο χρονικός περιορισμός. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται στο σύστημα σε προθεσμία ενός μηνός από την έναρξη και μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της υποβολής θα αξιολογηθούν βάσει μοριοδότησης.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, εντός των αμέσως επόμενων ημερών πρόκειται να γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η προδημοσίευση του Οδηγού του νέου προγράμματος, να δοθεί από το ΥΠΕΝ η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, αλλά και τους μηχανικούς, να προετοιμαστούν εγκαίρως για την υποβολή αίτησης. Επίσης, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας, και κατά συνέπεια η «υποδοχή» αιτήσεων, αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Αναβάθμιση 50.000 κατοικιών

Το νέο «Εξοικονομώ» θα έχει προϋπολογισμό ύψους 632 εκατ. ευρώ και στόχο να αναβαθμιστούν 50.000 κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.150.000 τ.μ. Το ποσοστό επιχορήγησης των παρεμβάσεων κυμαίνεται από 40% έως 75% ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, με τη μέση επιδότηση να υπολογίζεται στο 62% και τη συνολική μόχλευση να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ληφθούν υπ’ όψιν οι βαθμοημέρες θέρμανσης ανά δημοτική ενότητα μέσα σε κάθε νομό. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ: Άμεσα η προδημοσίευση από το ΥΠΕΝ του Οδηγού του προγράμματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider