Ειδήσεις | Ελλάδα
29-07-2021 | 15:21

Μέχρι αρχές Οκτωβρίου στον «αέρα» το νέο Εξοικονομώ – Τα κριτήρια και οι αλλαγές

Πένη Χαλάτση
Μοιράσου το
Μέχρι αρχές Οκτωβρίου στον «αέρα» το νέο Εξοικονομώ – Τα κριτήρια και οι αλλαγές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ» με προϋπολογισμό ύψους 632 εκατ. ευρώ και στόχο να αναβαθμιστούν 50.000 κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.150.000 τ.μ. Ο οδηγός του προγράμματος θα δημοσιευθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και βασική κατεύθυνση είναι η βέλτιστη κατανομή των χρημάτων προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο κόστος παρέμβασης ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα. 

Τα κεφάλαια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αν και το ποσόν που θα διατεθεί είναι  χαμηλότερο από τα  908 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα, μέσω ενός πιο στοχευμένου σχεδιασμού το ΥΠΕΝ επιδιώκει να υπερβεί κατά 108% τον ετήσιο στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, προβλέπονται αλλαγές στον προσδιορισμό των επιδοτήσεων ενώ δίνεται έμφαση στην εισοδηματική κατηγορία κάτω των 10.000 ευρώ και μόνο για αυτή την κατηγορία θα  διατεθούν πόροι 100.000 ευρώ.  Στο πρόγραμμα εντάσσεται σύστημα εγγυοδοσίας (με μέγιστη επιδότηση 75% και το 25% θα το εγγυηθεί η Πολιτεία να καλυφθούν οι τράπεζες).

Το ποσοστό επιχορήγησης των παρεμβάσεων κυμαίνεται από 40% έως 75% ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, με τη μέση επιδότηση να υπολογίζεται στο 62% και η συνολική μόχλευση να ξεπερνά το 1 δις. ευρώ. Ως προς τα ποσά της επιδότησης, θα εφαρμοστεί ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές επί της επιφάνειας των κύριων  χώρων τμ του Ε9 ενώ σε κάθε περίπτωση, το ποσόν επιχορήγησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.

Για τη χρηματοδότηση λαμβάνονται υπ’όψιν οι βαθμοημέρες θέρμανσης  ανά δημοτική ενότητα μέσα σε κάθε νομό. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Όπως είχε προαναγγελθεί, στο νέο πρόγραμμα καταργείται η χρονική προτεραιότητα και εισάγεται ένα νέο σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά), από τα οποία θα προκύπτει μια βαθμολογία η οποία θα καθορίζει και την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου (μέσα Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου) και θα παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία. Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) θα αναλάβει τη λειτουργία της συγκεκριμένης πλατφόρμας και όλα τα στάδια αξιολόγησης για την υπαγωγή και αποπληρωμή των παρεμβάσεων.

Στο νέο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο σπίτι και είναι κύρια κατοικία (έχουν κυριότητα ή επικαρπία) ενώ καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για κοινόχρηστες παρεμβάσεις και περιορίζεται ο αριθμός αιτήσεων σε μία αίτηση ανά ωφελούμενο.
Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις μέσα σε ένα έτος και με την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος απεντάσσονται από το πρόγραμμα. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου προβλέπονται ποσοστά ολοκλήρωσης των εργασιών σε κάθε στάδιο ώστε εάν έχει προχωρήσει αρκετά ένα έργο να μην κινδυνεύει να απενταχθεί. 

Ως προς τις επιδοτούμενες παρεμβάσεις, από το νέο πρόγραμμα εξαιρούνται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και οι ανελκυστήρες. Ειδικά, όσον αφορά στους ανελκυστήρες, όπως προαναγγέλθηκε, ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας. 

Με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Την επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε ένα τεράστιο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων και για τον σκοπό αυτόν θα κινητοποιήσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουμε θέσει για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επίσης, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, με τον περιορισμό του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά, ενισχύοντας παράλληλα την ανάπτυξη με την τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για να κάνουμε δικαιότερο και αποδοτικότερο το πρόγραμμα, καταργούμε τη χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και θεσπίζουμε ενεργειακά, κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Όπως έχουμε ξαναπεί, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, είναι μια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί. Αποτελεί σταθερή μας δέσμευση, που κάνουμε και πράξη, να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω καθώς οικοδομούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους μας».
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.