Ιστορικός μετασχηματισμός για την BHP - Σχεδιάζει μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιστορικός μετασχηματισμός για την BHP - Σχεδιάζει μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα
Σχεδιάζει μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα «μελλοντικά» εμπορεύματα, με την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα να πυροδοτούν αλλαγές στην αγορά ενέργειας.  

Στον μεγαλύτερο μετασχηματισμό της ιστορίας του προχωρά ο μεταλλευτικός κολοσσός BHP, καθώς σχεδιάζει μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα «μελλοντικά» εμπορεύματα, με την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα να πυροδοτούν αλλαγές στην αγορά ενέργειας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα πουλήσει τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Woodside Petroleum, με αντάλλαγμα μετοχές τις οποίες θα διανείμει στους μετόχους της. Παράλληλα, θα δαπανήσει έως και 5,7 δισ. δολάρια για την κατασκευή μια νέας μονάδας εξόρυξης ποτάσας στον Καναδά, ενώ θα ενοποιήσει τη διπλή διαπραγμάτευσή της στο Λονδίνο σε μια εισαγωγή στην Αυστραλία. Η νέα μονάδα αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το 2027, με αρχική ετήσια ικανότητα 4,35 εκατ. μετρικών τόνων.

Ο όμιλος σχεδιάζει να πουλήσει τις δραστηριότητες πετρελαίου στην Woodside Petroleum, δημιουργώντας μια νέα, μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία που θα διαχειριστεί καλύτερα την ενεργειακή μετάβαση και θα δώσει στους μετόχους μεγαλύτερη επιλογή στον τρόπο διαχείρισης της έκθεσής τους σε ορυκτά καύσιμα, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Μάικ Χένρι.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μέτοχοί της θα κατέχουν το 48% της νέας Woodside, η οποία θα γίνει μια από τους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Ο συνδυασμός των δυο εταιρειών προβλέπεται να αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης των πάνω από 400 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με κοινή τους δήλωση.

Επίσης, η BHP ανακοίνωσε τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας και διανομή μερίσματος - ρεκόρ. Ειδικότερα, για το έτος χρήσης έως τον Ιούνιο η BHP εμφάνισε καθαρά κέρδη 11,3 δισ. δολαρίων, από 7,96 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ θα διανείμει μέρισμα ύψους 2 δολαρίων ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider