Αγωνία για τις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγωνία για τις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές
Αν και οι παράγοντες της αγοράς που μιλούν στο insider.gr, σημειώνουν πως είναι νωρίς ακόμα για να γίνουν εκτιμήσεις, δίνουν μία πρώτη εικόνα σχετικά με το πλήγμα που αναμένεται να δεχθούν οι τοπικές κοινωνίες από τις πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη τη χώρα.

Πέραν της τεράστιας φυσικής καταστροφής και των κατεστραμμένων σπιτιών που αφήνουν πίσω τους τα πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας, μεγάλη φαίνεται πως θα είναι η οικονομική ζημιά και για τις επιχειρήσεις. Αν και οι παράγοντες της αγοράς που μιλούν στο insider.gr, σημειώνουν πως είναι νωρίς ακόμα για να γίνουν εκτιμήσεις, ιδιαίτερα όσο μαίνονται οι πυρκαγιές και δεν έχει γίνει καταμέτρηση των ζημιών, δίνουν ωστόσο μία πρώτη εικόνα σχετικά με το πλήγμα που αναμένεται να δεχθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Κι αυτό γιατί δεν υπολογίζονται μόνο οι επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημιές – 27 είχαν καταμετρηθεί την πρώτη μέρα στην Βαρυπόμπη- αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα προβλήματα που ενεδέχεται να δημιουργηθούν στον τουρισμό και τα οποία θα «μετρηθούν» τις επόμενες μέρες, αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες στις οποίες στηρίζονται οι τοπικές οικονομίες.

Οι παράγοντες του τουρισμού βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να δουν το επόμενο διάστημα τι συνέπειες μπορεί να έχουν οι πυρκαγιές σε προορισμούς με μεγάλη σημασία για τον ελληνικό τουρισμό, όπως στην Αρχαία Ολυμπία που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αλλά και γενικότερα ποιος θα είναι αντίκτυπος για την τουριστική εικόνα της χώρας και μάλιστα στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης μιλώντας στο insider.gr σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι πυρκαγιές στον τουρισμό της περιοχής επεσήμανε ότι ακόμη και τουριστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν υποστεί υλικές ζημιές, θα δεχθούν, λόγω της κατάστασης, μεγάλο οικονομικό πλήγμα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος υπογραμμίζει τη ζημιά που θα υποστούν οι επιχειρήσεις της περιοχής λόγω των μεγάλων εκτάσεων ελαιοδέντρων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές. Όπως επισημαίνει ο ίδιος στο insider.gr, η τοπική οικονομία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στο λάδι, χάρη στο οποίο «κρατήθηκε» ακόμη και στις περιόδους της κρίσης, θα επηρεαστεί σημαντικά τη φετινή χρονιά.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις στον τουρισμό, επισημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η καταμέτρηση των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διακοπή της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας-Τρίπολης και η αδυναμία των μετακινήσεων, καθώς από τις περιοχές που έχουν εκκενωθεί, κάτοικοι και επισκέπτες μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο απολογισμός για τις ζημιές που έχουν υποστεί ωστόσο τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι τοπικές οικονομίες γενικότερα, θα γίνει όταν σβήσουν τα πύρινα μέτωπα και μετρηθούν οι «πληγές» που άφησε πίσω του ο πύρινος εφιάλτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider