ΤΑΙΠΕΔ: «Κλείνει» η μεταβίβαση επιπλέον 16% του ΟΛΠ στην Cosco

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: «Κλείνει» η μεταβίβαση επιπλέον 16% του ΟΛΠ στην Cosco
Η συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου και Κινεζών για τις υποχρεωτικές επενδύσεις «άνοιξε τον δρόμο» στο Ταμείο για παραχώρηση ποσοστού. Τι προβλέπεται βάσει του deal.

Εξελίξεις δρομολογούνται στο θέμα της παραχώρησης επιπλέον ποσοστού 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ στην κινεζική Cosco, καθώς φαίνεται ότι «άνοιξε ο δρόμος» ώστε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να υπογράψει τα σχετικά κείμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, κατόπιν του «κλεισίματος» συμφωνίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Cosco, και βάσει της σύμβασης παραχώρησης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα μέλη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ φέρεται χτες να αποφάσισε τη μεταβίβαση μετοχικού μεριδίου 16% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στον κινεζικό όμιλο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 88 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση αυτής της μεταβίβασης σχετίζονταν με την υποχρέωση ο παραχωρησιούχος, δηλαδή η Cosco, εντός 5ετίας να προχωρήσει σε υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 293,8 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές, που προέρχονται από κύκλους της αγοράς και της οικονομικής ζωής του τόπου, αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πύκνωσαν επαφές ανάμεσα στην ελληνική και την κινεζική πλευρά. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να προκύψει, πάντα βάσει των ίδιων πληροφοριών, τις προηγούμενες ημέρες deal ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Cosco αναφορικά με το θέμα αυτό, δηλαδή της ολοκλήρωσης επενδύσεων που φέρνουν και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης επιπλέον ποσοστού 16% στην Cosco (ελέγχει ήδη το 51%, βάσει της μεταξύ τους σύμβασης παραχώρησης), αν και στην αγορά είχε ακουστεί ότι υπήρχαν διαφορετικές «αναγνώσεις».

Κατόπιν τούτων, αυτό που έχει να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, σε ότι το αφορά, είναι να υπογράψει με τη σειρά του τα κείμενα με τη συμφωνία μετόχων και τη συμφωνία αγοροπωλησίας μετοχών αφού Δημόσιο και Cosco φέρονται να έχουν «κλειδώσει» το μεταξύ τους deal.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΟΙΚ στέλνει τη σχετική συμφωνία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.), το «πράσινο φως» του οποίου απαιτείται πριν η σύμβαση καταλήξει προς τη Βουλή προς ψήφιση/κύρωση. Το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει με τη σειρά του ένα σεβαστό ποσό, προς όφελος των κρατικών ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μειωθούν οι θέσεις του ελληνικού Δημοσίου στο Δ.Σ. της ΟΛΠ ΑΕ από 3 που είναι τώρα σε μία, αν και οι ίδιες πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι ο εκπρόσωπος του κράτους θα έχει αυξημένα δικαιώματα και θα μπορεί να βάλει veto σε σημαντικά θέματα (π.χ. αλλαγή μετοχικών ποσοστών, πωλήσεις δραστηριοτήτων, αλλαγή έδρας και άλλα κομβικά ζητήματα). Επίσης, η Cosco θα καταθέσει εγγυητική επιστολή το οικονομικό ύψος της οποίας θα ανέρχεται στο 1/3 των ανεκτέλεστων εργασιών (από τις υποχρεωτικές επενδύσεις).

Πλέον, αναμένονται τα επόμενα «βήματα», ήτοι το «οκ» από το Ε.Σ. και η ψήφιση από τη Βουλή και μένει να φανεί αν αυτά συμβούν εντός του Αυγούστου ή αν οι εξελίξεις πάνε (πιθανόν) από το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider