Χ. Θεοδοσίου (BFF Banking Group): Προ των πυλών οι αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων για υπηρεσίες factoring

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χ. Θεοδοσίου (BFF Banking Group): Προ των πυλών οι αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων για υπηρεσίες factoring Συνέντευξη
Οι ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες των προμηθευτών του Ε.Σ.Υ. και της Δημόσιας Διοίκησης υπηρεσίες factoring που παρέχει το BFF Banking Group, θα είναι καθοριστικής σημασίας τα επόμενα χρόνια, λέει στο Insider ο κ. Χρήστος Θεοδοσίου - Διευθυντής Ελληνικού Υποκαταστήματος του Ομίλου BFF Banking Group.

Σε ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά στοχεύει η BFF, κορυφαία ανεξάρτητη τράπεζα στην Ευρώπη που εξειδικεύεται στη διαχείριση και την εκχώρηση επιχειρηματικών απαιτήσεων – factoring – χωρίς δικαίωμα αναγωγής από τις Δημόσιες Διοικήσεις στην Ευρώπη, στις υπηρεσίες κινητών αξιών καθώς και στις υπηρεσίες τραπεζικών και εταιρικών συναλλαγών. Ο Όμιλος BFF Banking Group που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από το 2017, δραστηριοποιείται στην Ιταλία, την Κροατία, την Τσεχία, την Γαλλία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και την Ισπανία. Δραστηριοποιείται επίσης στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία με διαδικτυακές προθεσμιακές καταθέσεις, εξυπηρετώντας συνολικά 12 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Όμιλος BFF Banking Group άνοιξε το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, υποκατάστημα στην Ελλάδα, αλλά υποστηρίζει τους Έλληνες πελάτες από το 2017, υπό το καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, έχοντας αγοράσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ απαιτήσεων στην ελληνική αγορά και αποτελώντας τον μοναδικό πάροχο υπηρεσιών factoring, εξειδικευμένο στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.

Όπως λέει στο insider.gr ο κ. Χρήστος Θεοδοσίου, Διευθυντής του Ελληνικού Υποκαταστήματος του Ομίλου BFF Banking Group, «Ο Όμιλος BFF Banking Group είναι ο μοναδικός τραπεζικός οργανισμός στην Ελλάδα, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής σε προμηθευτές της δημόσιας διοίκησης και του εθνικού συστήματος υγείας. Με την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας του Ομίλου στην Ελλάδα εξασφαλίζεται περισσότερη εγγύτητα με τους Έλληνες πελάτες και περαιτέρω υποστήριξή τους σε θέματα που σχετίζονται με την προσφορά ρευστότητας, την κάλυψη του ρίσκου και τον προγραμματισμό του κεφαλαίου κίνησης για τους προμηθευτές του δημόσιου τομέα, ειδικά εν μέσω αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου για τις αγορές και τις οικονομίες που δοκιμάζονται από την πανδημία του COVID-19».

Κύριε Θεοδοσίου, ποιοι είναι οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν την BFF στο συμπέρασμα ότι υπάρχει περιθώριο στην ελληνική αγορά για επιπλέον δραστηριότητα factoring;

Η Ελλάδα ήταν πάντα για εμάς μια αγορά με στρατηγική σημασία και γι’ αυτό άλλωστε επιδιώξαμε φυσική παρουσία στη χώρα με το άνοιγμα του νέου μας υποκαταστήματος στην Αθήνα. Υπολογίζουμε ότι ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των υποχρεώσεων από τα κρατικά νοσοκομεία της χώρας και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα συνεχίσει αυξητικά, ειδικά κατά την μεταπανδημική περίοδο. Με άλλα λόγια, θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες μας, οι οποίες είναι ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες των προμηθευτών του Ε.Σ.Υ. και της Δημόσιας Διοίκησης, θα είναι καθοριστικής σημασίας τα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία οι πηγές χρηματοδότησης μέσω του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος θα είναι περιορισμένες. Είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την ανάγκη που είναι προ των πυλών. Οι εξειδικευμένες λύσεις μας έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι πλήρως προσαρμοσμένες στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Πρέπει να σημειώσω επίσης, ότι είμαστε η μοναδική τράπεζα στην Ελλάδα η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης απαιτήσεων από τον υγειονομικό κλάδο και τον δημόσιο τομέα.

Ποιες ανάγκες καλύπτουν οι υπηρεσίες factoring της BFF και πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα από μια εταιρεία στην Ελλάδα;

Το βασικό πλεονέκτημα των υπηρεσιών factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής είναι το γεγονός ότι οι εμπορικές απαιτήσεις του πελάτη μεταφέρονται εξ ολοκλήρου στην BFF, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την πλήρη αποαναγνώρισή τους. Καταβάλλουμε στον πελάτη την ονομαστική αξία των απαιτήσεων σε προκαθορισμένη ημερομηνία, προσφέροντας έτσι άμεση ρευστότητα η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της επιχείρησης. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουμε είναι να διαχειριζόμαστε όλες τις περίπλοκες διαδικασίες είσπραξης εμείς, ώστε ο πελάτης μας να επικεντρωθεί στην επιχείρησή του, χωρίς να έχει την οποιαδήποτε ευθύνη σε περίπτωση μη πληρωμής των απαιτήσεων από κάποιον δημόσιο φορέα, και όλα αυτά πληρώνοντας ένα και μοναδικό ποσό προς εμάς το οποίο περιλαμβάνει όλα τα κόστη. Με αυτόν τον τρόπο ο πελάτης μπορεί να προγραμματίσει καλύτερα τη διαθέσιμη ρευστότητα, να βελτιώσει τους δείκτες του ισολογισμού του, να ενισχύσει την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησής του και να βελτιώσει σημαντικά τον δείκτη DSO. Φυσικά, βλέπουμε τον κάθε πελάτη ξεχωριστά. Και για αυτό προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο σύνολο άλλων επιμέρους υπηρεσιών ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις του πελάτη. Ήδη μέσα στο 2021 ξεκινήσαμε στην Ελλάδα την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων από το ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση, υποστηρίζοντας τους πελάτες μας με όλες τις περίπλοκες διαδικασίες που σχετίζονται με την είσπραξη των απαιτήσεων, επιτρέποντάς τους να αφοσιωθούν πλήρως στην επιχείρησή τους.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ελληνική οικονομία την επομένη της πανδημικής κρίσης;

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, όπως επίσης και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, δέχτηκαν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα, ο ρυθμός ανάκαμψης θα είναι κάπως χαμηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει, και αυτό είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα της επέκτασης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Ωστόσο, η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει την απαραίτητη ώθηση. Το Σχέδιο εστιάζει σε ένα σύνολο ώριμων επενδυτικών έργων, η υλοποίηση των οποίων θα αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο το 2021 και το 2022, προωθώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την απασχόληση. Επιπλέον, η σταθερή πρόοδος του προγράμματος εμβολιασμού και το άνοιγμα του τουριστικού κλάδου θα επιταχύνουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα το β’ εξάμηνο του έτους. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,1% το 2021 και κατά 6% το 2022. Σε περίπτωση δε που καταφέρουμε να θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο νωρίτερα, θα επιταχύνουμε την ανάκαμψη, μειώνοντας το ρίσκο αυξανόμενων πτωχεύσεων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και βελτιώνοντας, παράλληλα, την ευζωία .

Η BFF ανακοίνωσε πρόσφατα τo κλείσιμο της συμφωνίας συγχώνευσης με την DEPObank. Τι σηματοδοτεί η εν λόγω εξέλιξη για τη συνολική στρατηγική του Ομίλου;

Μέσω αυτής της συμφωνίας δημιουργήσαμε ουσιαστικά την κορυφαία εταιρεία εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην ιταλική αγορά, ενισχύοντας παράλληλα τους χρηματοδοτικούς και κεφαλαιακούς μας πόρους για την εξυπηρέτηση των πελατών μας που απολαμβάνουν υπηρεσίες Factoring σε όλες τις χώρες στις οποίες διατηρούμε δραστηριότητα.

Ανακοινώσατε επίσης πρόσφατα ότι η Ελληνική Ένωση Factoring αποδέχθηκε την αίτησή σας και πλέον είστε επίσημο μέλος της. Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη για τα επόμενά σας βήματα στην Ελλάδα;

Πρόκειται για άλλο ένα βήμα το οποίο ενισχύει περαιτέρω την παρουσία μας στην Ελλάδα, εδραιώνοντάς μας μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών της αγοράς. Η BFF είναι πλέον μέλος του σημαντικότερου φορέα εκπροσώπησης εταιρειών factoring με εγκατάσταση στην Ελλάδα. Στην ιστορία του μέχρι σήμερα, ο Όμιλός μας επιδίωκε πάντοτε την προώθηση ενός ευρύτερου διαλόγου πάνω σε θέματα που αναπόφευκτα επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Το factoring αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, με το οποίο οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την οικονομική τους σταθερότητα, να αυξήσουν το κεφάλαιο κίνησης και να βελτιώσουν τους οικονομικούς τους δείκτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider