Λιανεμπόριο: Τα σενάρια για το φθινόπωρο, η έλλειψη ρευστότητας και η ανησυχία για λουκέτα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιανεμπόριο: Τα σενάρια για το φθινόπωρο, η έλλειψη ρευστότητας και η ανησυχία για λουκέτα
Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και εν μέσω των θερινών εκπτώσεων, ωστόσο οι μήνες που έρχονται δημιουργούν αίσθημα ανησυχίας στον εμπορικό κόσμο.

Έντονος είναι ο προβληματισμός στον κλάδο του λιανεμπορίου και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενόψει του φθινόπωρου. Κι αυτό, γιατί μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και εν μέσω των θερινών εκπτώσεων, ωστόσο οι μήνες που έρχονται δημιουργούν αίσθημα ανησυχίας στον εμπορικό κόσμο.

Από τη μία πλευρά τα σενάρια των τελευταίων ημερών σχετικά με το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους εντός των καταστημάτων και ένα μοντέλο λειτουργίας αντίστοιχο με αυτό που ισχύει σε ψυχαγωγία και εστίαση. Μία πιθανότητα την οποία δεν απέκλεισε, ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ, μία μέρα αργότερα ωστόσο στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συζήτηση για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών στο λιανεμπόριο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εξέλιξη της πανδημίας και ενώ τα δεδομένα, όπως έχει αποδειχθεί, αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς, κάθε ενδεχόμενο περιορισμού ανησυχεί τις επιχειρήσεις του κλάδου που εν μέσω πανδημίας κλήθηκαν να λειτουργήσουν με διάφορα μοντέλα. Click away, click inside, χρονικός περιορισμός δημιούργησαν αναστάτωση στον κλάδο που είδε σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 2,65 δισ. ευρώ τον Μάιο αυξημένος κατά 18,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, να εμφανίζεται όμως μειωμένος κατά 3,7% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας σε συνδυασμό και με τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις από την περίοδο που έμειναν κλειστά. Οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν εκφράσει άλλωστε την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι το λιανεμπόριο δεν έχει λάβει πρόγραμμα στήριξης ανάλογο με αυτά που «έτρεξαν» σε εστίαση, τουρισμό, παιδότοπους και γυμναστήρια. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εκφράσει τη βούληση ώστε να δημιουργηθεί ένα εργαλείο μέσω ΕΣΠΑ ώστε να στηριχθούν οι τομείς του λιανεμπορίου που επλήγησαν περισσότερο εφόσον έγκριση από την ΕΕ και βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.

Πρόσφατα, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προειδοποίησε, με επιστολή της στον Πρωθυπουργός, για τον κίνδυνο λουκέτων και απώλειες θέσεων εργασίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσει το επόμενο διάστημα, κάνοντας λόγο για ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κραυγή αγωνίας από το λιανεμπόριο: Κίνδυνος για λουκέτα και απολύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider