Τον Σεπτέμβριο το νέο βήμα «ευρωπαϊκής ενοποίησης» των ελληνικών αγορών ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Σεπτέμβριο το νέο βήμα «ευρωπαϊκής ενοποίησης» των ελληνικών αγορών ρεύματος
Στις 21 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η έναρξη σύζευξης της ελληνικής Ενδοημερήσιας αγοράς με τις αντίστοιχες αγορές Ιταλίας και Σλοβενίας

Με τη σύζευξη των Ενδοημερήσιων αγορών Ελλάδας-Ιταλίας-Σλοβενίας το φθινόπωρο, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα συμμετοχής των εγχώριων χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στη δημιουργία μίας ενιαίας πανευρωπαϊκής αγοράς.

Η «πρεμιέρα» της σύζευξης είναι προγραμματισμένη για τις 21 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε δημόσια διαβούλευση για την εισήγηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) αναφορικά με τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στους Κανονισμούς των εγχώριων χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος (Προημερήσιας και Ενδοημερήσιας).

Πρόκειται για το τρίτο βήμα «ευρωπαϊκής ενοποίησης» των ελληνικών αγορών, καθώς έχει προηγηθεί η σύζευξη της Προημερήσιας αγοράς σε πρώτη φάση με την Ιταλία (τον περασμένο Δεκέμβριο) και στη συνέχεια με τη Βουλγαρία (τον Μάιο).

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθ. Δαγούμας, θα ακολουθήσει τον Φεβρουάριο 2022 το επόμενο στάδιο σύζευξης της εγχώριας Ενδοημερήσιας αγοράς, με την ένταξη τότε της Ελλάδας στις συνεχείς ενδοημερήσιες συναλλαγές της Ευρώπης (XBID), μέσω τοπικού έργου υλοποίησης με την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές τιμές

Στόχος της Ε.Ε, με τη δημιουργία της ενιαίας πανευρωπαϊκής αγοράς, είναι η σύγκλιση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο». Ένας στόχος που φαίνεται να έχει επιτευχθεί με το coupling της ελληνικής Προημερήσιας αγοράς με τις αντίστοιχες αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ στο ίδιο συνέδριο, οι τιμές στην ελληνική αγορά έχουν συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Δαγούμας, οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα είναι μικρότερες πλέον από αυτές στην Ιταλία. Ως συνέπεια, οι ανατιμητικές πιέσεις στο χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, που παρατηρούνται στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, αποτελούν πανευρωπαϊκή τάση και έχουν οδηγήσει σε ανάλογες αυξήσεις σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο».

Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, κύριες αιτίες είναι η άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επίσης έχει συμβάλει και η άνοδος των θερμοκρασιών, η οποία ενίσχυσε τη ζήτηση, η οποία στη χώρα μας συνδυάστηκε με την περιορισμένη ηλεκτροπαραγωγή από τα αιολικά πάρκα, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider