ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ενεργειακός κολοσσός μετά και την απόκτηση του 100% του Ομίλου ΗΡΩΝ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ενεργειακός κολοσσός μετά και την απόκτηση του 100% του Ομίλου ΗΡΩΝ
Mέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στοχεύει να αυξήσει εντός 5ετίας στα 3 GW το χαρτοφυλάκιό της σε εν λειτουργία έργα ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης.

Σε ακόμη πιο ισχυρό μοχλό ανάπτυξης μετατρέπεται ο ενεργειακός τομέας για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά και την απόκτηση του 100% του Ομίλου ΉΡΩΝ, η οποία ανακοινώθηκε χθες. Είναι ενδεικτικό ότι, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα αερίου στην Κομοτηνή από κοινού με τη Motor Oil, η εταιρεία «βάζει πλώρη» για αύξηση του θερμοηλεκτρικού της χαρτοφυλακίου σε συνολική ισχύ 1,5 GW έως τις αρχές του 2024.

Παράλληλα, μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της οποίας αποτελεί βασικό μέτοχο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στοχεύει να ενισχύσει εντός της επόμενης 5ετίας στα 3 GW το χαρτοφυλάκιό της σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και σε συστήματα αποθήκευσης που βρίσκονται σε λειτουργία. Κάτι που σημαίνει πως θα έχει τότε συμμετοχή σε ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό συνολικής ισχύος 4,5 GW, κατέχοντας επομένως ηγετική θέση στον εγχώριο ενεργειακό κλάδο.

Η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας σε μονάδες φυσικού αερίου, έρχεται σε μία εποχή όπου με την απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών, η ενίσχυση της ευέλικτης θερμοηλεκτρικής ισχύος είναι απαραίτητη για να διασφαλισθεί η ευελιξία και η επάρκεια του συστήματος, καθώς μπορούν να αντισταθμίσουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ. Μάλιστα, η εταιρεία άναψε μαζί με τη Motor Oil το «πράσινο φως» για τη μονάδα αερίου ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή, πριν από την «ωρίμανση» έγκρισης από την Κομισιόν του Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), για την οικονομική στήριξη ανάλογων επενδύσεων.

Επενδύσεις στήριξης της ενεργειακής μετάβασης

Με την ολοκλήρωση της μονάδας της Κομοτηνής και του 5ετούς πλάνου ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αποτελεί ενεργειακό κολοσσό και, κατά συνέπεια, έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς Ομίλους στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σε μονάδες φυσικού αερίου ανέρχεται σε 2,7 GW περίπου, στο οποίο από το 2025 πρόκειται να προστεθούν άλλα 1.000 MW με τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδα 5», ενώ στόχος της ΔΕΗ είναι έως το 2023 να αναπτύξει έργα ΑΠΕ 1,3 GW.

Πέρα πάντως από την κάλυψη του «κενού» του λιγνίτη με φυσικό αέριο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δρομολογεί άμεσα τον τρόπο με τον οποίο θα δώσει το παρών και στην «επόμενη ημέρα» των λύσεων που θα εφαρμοσθούν για τη στήριξη της διείσδυσης των ΑΠΕ, με τη μαζική αποθήκευση «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής που δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα. Κι αυτό γιατί μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχει λάβει ήδη την Τελική επενδυτική Απόφαση για την κατασκευή του αντλησιοταμιευτικού έργου στην Αμφιλοχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση του χαρτοφυλακίου σε μονάδες φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την επένδυση στην αντλησιοταμίευση, εξασφαλίζει στην εταιρεία πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα στη στήριξη της διαδικασίας της ενεργειακής μετάβασης. Μετάβαση που επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό και η ίδια, μέσω των «πράσινων» επενδύσεων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία προετοιμάζει ήδη τον επόμενο κύκλο ανάπτυξης στις ΑΠΕ, ωριμάζοντας καινούριες «πράσινες» μονάδες συνολικής ισχύος 7 GW.

«Όφελος» και στη λιανική ρεύματος και φυσικού αερίου

Όπως είναι φυσικό, η ενίσχυση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού έχει θετικό αντίκτυπο και στην παρουσία της εταιρείας στη λιανική αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου, μέσω του Ομίλου ΗΡΩΝ, τον οποίο πλέον κατέχει εξ ολοκλήρου. Κατ' αρχάς θέτει σε ακόμη πιο στέρεες βάσεις την ενίσχυση της καταναλωτικής βάσης της ΗΡΩΝ, καθώς η έως τώρα λειτουργία του Target Model έχει δείξει πως διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα οι καθετοποιημένοι ενεργειακοί Όμιλοι, οι οποίοι έχουν παρόμοιου μεγέθους πελατολόγιο και χαρτοφυλάκιο παραγωγής.

Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση για την απόκτηση του 100% του Ομίλου, η εταιρεία προμηθεύει με ρεύμα και φυσικό αέριο περισσότερους από 270.000 πελάτες (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις) σε όλη την Ελλάδα, ενώ ήδη ο ΗΡΩΝ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεργάζονται για να προσφέρουν στους πελάτες του Ομίλου ΗΡΩΝ πρωτοποριακά προϊόντα που βασίζονται αποκλειστικά στην «καθαρή» ενέργεια. Συνεργασίες που αναμένεται πλέον να εντατικοποιηθούν, με νέες υπηρεσίες και ενεργειακά προϊόντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider