Alpha Bank: Η πρώτη αναπτυξιακή ΑΜΚ τράπεζας σηματοδοτεί τη νέα σελίδα με όχημα τον «Ηρακλή» και το Ταμείο Ανάκαμψης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Η πρώτη αναπτυξιακή ΑΜΚ τράπεζας σηματοδοτεί τη νέα σελίδα με όχημα τον «Ηρακλή» και το Ταμείο Ανάκαμψης
Κλείνει το κεφάλαιο της μόνιμης διαχείρισης κρίσεων. Και οι Ολλανδοί της Reggeborgh έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, αποκτώντας περίπου 2% των νέων μετοχών. 130 θεσμικά ονόματα κάλυψαν την Ιδιωτική Τοποθέτηση, πάνω από 10.000 οι ιδιώτες επενδυτές στη δημόσια προσφορά.

Το στίγμα ότι οι ελληνικές τράπεζες κλείνουν οριστικά το κεφάλαιο της μόνιμης διαχείρισης κρίσεων και μπαίνουν στο κεφάλαιο της ανάπτυξης, έδωσε η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank την εβδομάδα αυτή. Πρόκειται για την πρώτη αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου από ελληνική τράπεζα εδώ και δύο δεκαετίες, η οποία συμπίπτει χρονικά:

  • με την δεύτερη περίοδο του «Ηρακλή» (ο εφαρμοστικός νόμος θα ψηφιστεί από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα) για την ολική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς και μονοψήφιο δείκτη ΜΕΔ ήδη από φέτος για κάποιες τράπεζες και οπωσδήποτε στα τέλη του 2022, συγκλίνοντας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, και
  • με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και της εισροής «πακτωλού» ρευστότητας που θα αλλάξει τη δομή και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο στρατηγικό σχέδιο και στις προοπτικές της Alpha Bank, και δια μέσου αυτής στην αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι ξένοι επενδυτές (υφιστάμενοι μέτοχοι, διεθνείς θεσμικοί επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ειδικοί χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) υπερκάλυψαν ήδη από την πρώτη ημέρα το βιβλίο προσφορών.

Oι νέες μετοχές κατανεμήθηκαν κατά προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους αναλογικά με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, ενώ μετά την κάλυψη της κατά προτεραιότητας κατανομής, οι νέες μετοχές καλύφθηκαν από επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα – οι οποίοι έλαβαν περίπου 77% των μετοχών στην Ιδιωτική Τοποθέτηση. Ως προς τη γεωγραφική προέλευση, το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών κατανεμήθηκε σε επενδυτές με έδρα στην Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο – σε σύνολο, άνω του 60% της Ιδιωτικής Τοποθέτησης, η οποία καλύφθηκε από περίπου 130 θεσμικά ονόματα.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έτυχε σημαντικής αποδοχής και στο εσωτερικό, όπου τοπικοί θεσμικοί επενδυτές και περισσότεροι από 10.000 Ιδιώτες επενδυτές συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η διαμόρφωση της νέας μετοχικής σύνθεσης της Τράπεζας αναδεικνύει τρεις μεγαλύτερους μετόχους: το ΤΧΣ το οποίο μείωσε το ποσοστό του από 10,94% σε 9%, τον J. Paulson που κάλυψε με τη συμμετοχή του το ποσοστό του, 5,6%, και την Schroders η οποία ανέβασε το ποσοστό της στα επίπεδα αυτών του Paulson. Πηγές από τις τράπεζες που «έτρεξαν» την έκδοση επιβεβαιώνουν την είσοδο στην Alpha Bank των Ολλανδών της Reggeborgh με ποσοστό περί το 2%. Τα ποσοστά συμμετοχής τους (περί το 3,5% αμφότερα) κάλυψαν η Vanguard και το Norges Investment Fund και (περί το 3% έκαστο) η Blackrock και το Capital World Fund. Συμμετείχαν επίσης με μικρότερα ποσοστά η EBRD, το κορεατικό fund Mirae, το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό fund GIPFJ κ.ά.

Η πιστοποίηση της καταβολής του ποσού της ΑΜΚ από το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου 2021. Οι νέες μετοχές αναμένεται να αποδοθούν στους δικαιούχους επενδυτές μέσω του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων στις 12 Ιουλίου και η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει στις 13 Ιουλίου 2021.

Πέρα από την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, με υποχώρηση του δείκτη NPE στο 7% φέτος από 26% το 2020 και με στόχο κόκκινα δάνεια μόλις 1,1 δις. ευρώ το 2024 και δείκτες NPE/NPL στο 2%, με τη συντελεσθείσα ΑΜΚ η Alpha Bank στοχεύει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις νέες δανειοδοτήσεις που θα κινητοποιήσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. H Ελλάδα θα είναι μια από τις πιο ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς θα λάβει πόρους 30,9 δις. ευρώ (το 16,8% του ΑΕΠ της) και η αξιοποίησή τους αναμένεται να προσθέτει ετησίως μεταξύ 1,2% - 2% στο ΑΕΠ για τα επόμενα 6 χρόνια.

Η Alpha Bank θα διεκδικήσει μερίδιο αγοράς 25% στις νέες εκταμιεύσεις δανείων της περιόδου 2021 – 2024, με νέες καθαρές εκταμιεύσεις περίπου 10 δις. ευρώ, οι οποίες θα ενισχύσουν κατά περίπου 3% την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα αναμένει αύξηση των προμηθειών που συνδέονται με επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις κατά περίπου 35 εκατ. ευρώ, συνεπεία της αύξησης των όγκων δανεισμού την περίοδο 2020-2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider