Alpha Bank: Στο 9% η συμμετοχή του ΤΧΣ μετά την ΑΜΚ -Η επίσημη ανακοίνωση για την τιμή διάθεσης του 1 ευρώ ανά μετοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Στο 9% η συμμετοχή του ΤΧΣ μετά την ΑΜΚ -Η επίσημη ανακοίνωση για την τιμή διάθεσης του 1 ευρώ ανά μετοχή
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha πραγματοποιήθηκε με όρους αγοράς με τιμή προσφοράς 1 ευρώ ανά μετοχή, όπως καθορίστηκε μέσω διεθνούς και εγχώριας ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών.

Στο 9% περιορίστηκε η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, από 10,94%, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Insider.

Σε σχετική του ανακοίνωση το ΤΧΣ επισημαίνει ότι η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών αποτελεί αφετηρία μιας νέας περιόδου για την Τράπεζα, η οποία ως βασικό στόχο έχει την περαιτέρω επέκταση της πιστωτικής ανάπτυξής της, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της, την βελτίωση των αποδόσεων για τους μετόχους της, καθώς και την ευρύτερη συμβολή στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς σε ανακοίνωσή του.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha πραγματοποιήθηκε με όρους αγοράς με τιμή προσφοράς 1 ευρώ ανά μετοχή, όπως καθορίστηκε μέσω διεθνούς και εγχώριας ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών.

Το ΤΧΣ συμμετείχε μαζί με ξένους και εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές υπό τους ίδιους όρους. Σύμφωνα με την εντολή του να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να ξεκινήσει μια σταδιακή αποεπένδυση των συμμετοχών του στο κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, το ΤΧΣ αποφάσισε να μειώσει τη συμμετοχή του στην Alpha σε 9% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alpha, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη του Ταμείου προς τη Διοίκηση και το μέλλον της Τράπεζας.

Η μερική συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και ενισχύει την πρόθεση για σταδιακή αποεπένδυση των συμμετοχών του στις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας, παράλληλα, τις προοπτικές αποκόμισης αξίας στο προσεχές μέλλον, ώστε να επωφεληθεί το Ελληνικό δημόσιο από την προβλεπόμενη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας.

Το ΤΧΣ επιδιώκει τη διαρκή υποστήριξη της Alpha στην εκτέλεση του ευρύτερου σχεδίου «Tomorrow», το οποίο εξυπηρετεί παράλληλα τις προτεραιότητες της Τράπεζας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας στη μετα-πανδημία εποχή.

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, το ΤΧΣ, κατά τη συγκεκριμένη φάση, διόρισε ως από κοινού χρηματοοικονομικούς συμβούλους την UBS Europe SE και την Société Générale και ως μοναδικό νομικό σύμβουλο τη δικηγορική εταιρεία «Kyriakides Georgopoulos».

Η επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας

Στο 1 ευρώ ανά μετοχή ορίστηκε η τιμής διάθεσης των νέων μετοχών της Alpha Bank μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ ), ανακοίνωσε κι επίσημα η τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά νέων κοινών ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών, συνολικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, οι οποίες διατέθηκαν από τις 28/6/2021 έως τις 30/6/2021, ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης.

Το βιβλίο στο εξωτερικό υπερκαλύφθηκε τουλάχιστον 2 φορές, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των νυν μετόχων της Τράπεζας αλλά και νέων επενδυτών που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο αναπτυξιακό σχέδιο της Alpha Bank. Αντίστοιχα υψηλό ενδιαφέρον καταγράφηκε και στην Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την ευρεία μετοχική βάση της Τράπεζας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με τις διατάξεις των Άρθρων 17, παρ. 2 και 21, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και σε συνέχεια των από 24 Ιουνίου 2021 και 25 Ιουνίου 2021 ανακοινώσεών της σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της μέχρι και του ποσού των €0,8 δισεκατομμυρίων, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της και την έκδοση νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,30 εκάστης (οι “Νέες Μετοχές”), η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία ανακοινώνει ότι:

Κατόπιν της από 15.06.2021 απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, σε συνδυασμό με τις από 24.6.2021 και 30.6.2021 αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου,

(α) η τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών ορίσθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σε €1,00 ανά Νέα Μετοχή με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών που διενεργήθηκε από 28.6.2021 έως 30.6.2021 και κατόπιν διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές και Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Goldman Sachs Europe SE και J.P. Morgan AG) και

(β) αναλήφθηκε το σύνολο (0,8 δισ.) των Νέων Μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος, κατά τα διαλαμβανόμενα στις ανωτέρω ανακοινώσεις της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Στο 1 ευρώ ανά μετοχή η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ – Υπερκάλυψη άνω των 2 φορών στο book building

gazzetta
gazzetta reader insider insider