Στην «αφετηρία» η νέα εποχή για Ελληνικό και Lamda Development

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην «αφετηρία» η νέα εποχή για Ελληνικό και Lamda Development
Γεγονός η υπογραφή με το ΤΑΙΠΕΔ της μεταβίβασης των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» στη Lamda. Άμεσα εκκινούν εργασίες και δημοπρατήσεις. Εντός Ιουλίου οι διαδικτυακές παρουσιάσεις για του Marina Tower και Marina Galleria. Υψηλό ενδιαφέρον για τις κατοικίες.

Η Παρασκευή 25 Ιουνίου θα μείνει «χαραγμένη στη μνήμη» των ανθρώπων της Lamda Development, αλλά και όσων συντέλεσαν στο να… φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ως μια ιστορική ημερομηνία. Μπορεί να φαντάζει ως «αστείο», εάν λάβουμε υπόψη τι έχει προηγηθεί την προηγούμενη δεκαετία, αλλά αποτελεί πραγματικότητα. Μετά από χρόνια δυσκολιών και ταλαιπωρίας, πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» στην Lamda Development, με την εταιρεία να καταβάλει την πρώτη δόση, ύψους 300 εκατ. ευρώ (επί συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ), όπως την εγγυητική επιστολή 347 εκατ. ευρώ, δηλαδή, ποσό 647 εκατ. ευρώ συνολικά κινήθηκε προς τα δημόσια ταμεία.

Μία από τις πλέον εμβληματικές αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, με την υπογραφή από το Ταμείο και την HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development (στην οποία έχει παραχωρηθεί η έκταση για 99 χρόνια), του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μεταβίβασης Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

Το project της Lamda στο Ελληνικό αφορά σε μία συνολικά τεράστια επένδυση 8 δισ. ευρώ, με έκταση 3 φορές το Μονακό, με ακτογραμμή 3,5 χλμ. Συνοδεύεται με επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ κατά την πρώτη δεκαετία υλοποίησης και θα δημιουργήσει περισσότερες από 85 χιλ. θέσεις εργασίας, θα προσελκύει 1 εκατ. τουρίστες/επισκέπτες ετησίως, ενώ η συνεισφορά στο ΑΕΠ, κατά τη συνολική διάρκεια της επένδυσης, ανέρχεται σε 2,4%.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες. Εκκινούν τον Ιούλιο οι πρώτοι διαγωνισμοί για την υλοποίηση έργων υποδομής συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 250 εκατ. ευρώ θα βγουν στην αγορά φέτος και τα υπόλοιπα θα αφορούν έργα που θα προχωρήσουν το 2022.

Τα έργα περιλαμβάνουν τη δημιουργία οδικού δικτύου, αποχέτευσης, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, το παραλιακό μέτωπο, αντιπλημμυρικά έργα κ.α. Παράλληλα θα ξεκινήσει και το έργο της υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος (κόστους 55 εκατ. ευρώ). Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν βέβαια τα οικιστικά έργα και τα κτηριακά που αποτελούν «πυρήνα» της επένδυσης. Οι κτιριακές αναπτύξεις της πρώτης φάσης, δηλαδή έως το 2025, υπερβαίνουν 1,5 δισ. ευρώ μόνο από τη Lamda χωρίς να περιλαμβάνονται τα κεφάλαια από τρίτους. Τα έργα της πρώτης πενταετίας καλύπτουν όλη την ακτογραμμή κι επίσης τα έργα στη Λ. Βουλιαγμένης και είναι πλήρως εξασφαλισμένα με «δύναμη πυρός» σχεδόν 2 δις ευρώ (κοινοπρακτικό δάνειο 1,2 δις ευρώ περίπου, ίδια κεφάλαια από ΑΜΚ 650 εκατ. ευρώ, ομολογιακή έκδοση 300 εκατ. ευρώ) ακόμα και αν η Lamda «έτρεχε» μόνη της επενδύσεις, δίχως συνεργασίες.

Για τον σκοπό αυτό, η εταιρία θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή παρουσίαση στις 7 Ιουλίου για τα αρχιτεκτονικά σχέδια του πρώτου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, του Marina Tower που θα είναι κι ένας από τους μεγαλύτερους πράσινους ουρανοξύστες στον κόσμο. Η δεύτερη διαδικτυακή παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου και θα αφορά στον σχεδιασμό της ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου και στα αρχιτεκτονικά σχέδια της Marina Galleria στον Άγιο Κοσμά.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τις κατοικίες όπου έχουν γίνει ήδη οι πρώτες πωλήσεις. Για το λόγο αυτό έχει αποφασιστεί εκτός από τις 400 κατοικίες που θα ξεκινήσουν άμεσα (πύργος κατοικιών και βίλες στο παράκτιο μέτωπο) να κατασκευαστούν ακόμα 1.000 στην περιοχή πάνω από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, άρα 1.400 στο σύνολο. Όπως υποστήριξε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου, στο αρχικό σχέδιο είχαν προβλεφθεί πωλήσεις μόνο 15 κατοικιών τον πρώτο χρόνο αλλά τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες θα δείχνουν διαφορετική εικόνα.

Επιπρόσθετα, έργα συνολικής αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στους τομείς του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και της υγείας/ευεξίας θα προχωρήσουν άμεσα στο Ελληνικό, σε 250 στρέμματα της έκτασης, παράλληλα με τα υπόλοιπα που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα.

Ήδη οι πρώτες συμφωνίες είναι γεγονός, παλιότερα με την TEMEΣ που αφορά στο ξενοδοχείο στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά και κατοικίες στον διπλανό προβλήτα και στο όρμο του Αγίου Κοσμά που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο και κατοικίες (bungalows), ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η επένδυση της Fourlis για ένα νέο Retail Park καταστήματα ΙΚΕΑ, Leroy Merlin, Intersport κ.α.). Σκοπός της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια είναι οι συνεργασίες με τους κορυφαίους στον κλάδο τους παίκτες. Όσον αφορά τον πύργο γραφείων, τμήμα του θα αναπτυχθεί από τρίτους επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του θα υλοποιηθεί από την εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider