Το email το πιο τρωτό σημείο των ελληνικών επιχειρήσεων για κυβερνοεπιθέσεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το email το πιο τρωτό σημείο των ελληνικών επιχειρήσεων για κυβερνοεπιθέσεις
Πώς κινούνται οι κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα - Τα πλάνα της ισραηλινής checkpoint για την ελληνική αγορά.

Ραγδαία αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις έφερε μεταξύ άλλων η πανδημία με τους κυβερνοεγκληματίες να χρησιμοποιούν κάθε δυνατή κερκόπορτα για να παρεισφρήσουν στα άδυτα των επιχειρήσεων και των μεμονωμένων χρηστών. Στην περίπτωση της χώρας μας μάλιστα, το πιο τρωτό σημείο των χρηστών και μάλιστα με διαφορά από τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο, όρο αποδεικνύεται το email.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τα στοιχεία που παρουσίασε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η εγχώρια ομάδα της Checkpoint, εταιρείας που ηγείται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Checkpoint, κ. Γιάννης Γκίκας και κα Κωνσταντίνα Κούκου, το ποσοστό των κυβερνοεπιθέσεων που πραγματοποιούνται μέσω email στη χώρα μας ανέρχεται στο εντυπωσιακό 98%, την ώρα που ο παγκόσμιος μέσος όρος φτάνει το 91%.

Υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο καταγράφονται και τα ποσοστά των κυβερνοεπιθέσεων τύπου ransomware, δηλαδή των επιθέσεων όπου οι κυβερνοεγκληματίες «κλειδώνουν» την υποδομή μίας επιχείρησης ή ενός χρήστη ζητώντας λύτρα αλλά και των κυβερνοεπιθέσεων σε κινητά τηλέφωνα. Οι τελευταίες μάλιστα, μαζί με τις επιθέσεις σε cloud υποδομές και IoT δίκτυα αποτελούν και την τελευταία παγκόσμια τάση.

Ο λόγος για τα προαναφερθέντα αυξημένα ποσοστά στη χώρα είναι η έλλειψη αφενός εξειδικευμένου προσωπικού κι αφετέρου ενημέρωσης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις. Βασική αιτία παραμένει ωστόσο και η αμέλεια επιχειρήσεων και χρηστών για συστηματική αναβάθμιση των πληροφοριακών τους υποδομών τους, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την προστασία τους.

Το πρόβλημα μάλιστα δεν περιορίζεται στον ιδιωτικό τομέα αλλά επεκτείνεται και στους δημόσιους οργανισμούς οι οποίοι βρίσκονται αρκετά συχνά στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών, χωρίς αυτό να επικοινωνείται στο ευρύ κοινό, ακόμα κι αν οι επιθέσεις δεν πετυχαίνουν το στόχο.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι συντελούν στην απόφαση της Checkpoint να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω στην ελληνική αγορά, στοχεύοντας μετά και την ψηφιοποίηση που έφερε η πανδημία και σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Στα πλάνα της ωστόσο περιλαμβάνεται και η διεκδίκηση σε συνεργασία με μεγάλους system integrator, δημόσιων έργων που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Mετασχηματισμού και αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη γίνει αφού όπως αναφέρθηκε η εταιρεία εγκατέστησε το λογισμικό της στα 60.000 tablets που διατέθηκαν σε Έλληνες μαθητές, για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της τηλε-εκπαίδευσης το 2020 ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και tablets και υπολογιστές που διατίθενται στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακή Μέριμνα».

Να θυμίσουμε ότι η ισραηλινή Checkpoint η οποία ιδρύθηκε το μακρινό 1993 υπήρξε από τις πρώτες επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο και πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των λύσεων κυβερνοασφάλειας για μεγάλες επιχειρήσεις (enterprise market). Η αποτίμησή της φτάνει τα 19 δισ. δολάρια ενώ παγκοσμίως απασχολεί πάνω από 6000 εργαζόμενους.

Όσο για το ελληνικό γραφείο, το οποίο διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών πληροφορικής και δύο διανομείς έχει ήδη στην πελατειακή του βάση περί τις 900 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τις λύσεις της Checkpoint για την προστασία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ρωσική ομάδα REvil φέρεται ότι ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση στον όμιλο JBS

Έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες» της ΕΕ για κυβερνοεπιθέσεις

«Stress tests» στις κυβερνοεπιθέσεις θα κάνουν οι τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider