Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ – Η ΚΥΑ και τα σενάρια για τα self tests

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ – Η ΚΥΑ και τα σενάρια για τα self tests
H KΥΑ με τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα έως την επόμενη Δευτέρα, το ωράριο και τον αριθμό πελατών ανά τ.μ εντός των καταστημάτων.

Mε διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί έως τις 10.30 το βράδυ θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν από σήμερα, Δευτέρα, τα σούπερ μάρκετ, όπως προβλέπει η ΚΥΑ με τα μέτρα που ισχύουν έως τις 21 Ιουνίου.

Παράλληλα στην ίδια ΚΥΑ αναφέρεται πως σε «καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων» και όσον αφορά στις αποστάσεις και τον αριθμό πελατών εντός του καταστήματος ισχύει ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται «δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή».

Με τη συγκεκριμένη αναφορά, άρχισε εκ νέου η συζήτηση που είχε ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τα self tests και τα σενάρια περί ενδεχόμενου διάθεσής τους και εκτός φαρμακείων καθώς από το προαναφερθέν σημείο της ΚΥΑ, φαίνεται όσα ισχύουν για τον αριθμό των πελατών και την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, να αφορούν κι άλλες κατηγορίες καταστημάτων και όχι μόνο τα φαρμακεία.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διευκρίνιση σχετικά με τον αριθμό των καταναλωτών εντός των καταστημάτων για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ δεν είναι καινούρια καθώς προβλεπόταν και σε προηγούμενη ΚΥΑ. Τα παραπάνω εξηγούσαν άλλωστε και πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης την Παρασκευή που εκδόθηκε η απόφαση, συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία παραμένουν το μοναδικό κανάλι διάθεσης των self tests.

Πάντως την προσεχή Τετάρτη εκκρεμεί νέο ραντεβού κυβέρνησης και φαρμακοποιών σχετικά με το ζήτημα των self tests. Έως τότε, δεν αλλάζει κάτι σχετικά με τη διάθεσή τους, ωστόσο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία φαίνεται πως θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι και ο υπουργός Ανάπτυξης είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα πως «είναι βέβαιο ότι από τη στιγμή που τα φαρμακεία θα σταματήσουν να διανέμουν self test, θα βρεθούν άλλα κανάλια διανομής, όπως τα σούπερ μάρκετ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider