Ορόσημο για τη δευτερογενή αγορά NPLs η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ορόσημο για τη δευτερογενή αγορά NPLs η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας
Υποβλήθηκαν χθες οι δεσμευτικές προσφορές, η αξιολόγησή τους υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει ένα δίμηνο. Ψηλά ο πήχης των προσφορών, καθώς το Frontier θα κρίνει τις νέες ισορροπίες δυνάμεων στην αγορά των servicers.

Καταλύτης για τα επόμενα deals σε κόκκινα δάνεια, αλλά και διαμορφωτής των νέων ισορροπιών στη δευτερογενή αγορά των Servicers από τον Σεπτέμβριο, θα είναι η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας.

Η τιτλοποίηση – «ρυθμιστής των εξελίξεων» της Εθνικής Τράπεζας για την οποία υπέβαλαν χθες δεσμευτικές προσφορές οι τέσσερις μεγαλύτεροι «παίκτες» στη διαχείριση NPLs (Cepal σε συνεργασία με την Davidson Kempner, Intrum, doValue σε κοινοπραξία με Fortress και Bain Capital και QQuant με Carval) αναμένεται να αποφέρει τίμημα άνω των 150 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, καθώς πρόκειται για χαρτοφυλάκιο εξαιρετικής ποιότητας που βγαίνει στην αγορά σε εξαιρετικό timing. Το ύψος του τιμήματος προδιαγράφεται από την «μάχη» που διεξήχθη ήδη κατά τη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, η Intrum είχε ανεβάσει τον πήχη του ανταγωνισμού στα 145 εκατ. ευρώ.

Για την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν χθες εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ένα δίμηνο, ενώ η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή θα διαμορφώσει την νέα κατάταξη στην κορυφή της πυραμίδας των εγχώριων διαχειριστών NPLs.

Πρόκειται για μία αγορά με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 90 δισ. ευρώ στην οποία δραστηριοποιούνται 24 «παίκτες», με τρεις, όμως, να κατέχουν αθροιστικά τη μερίδα του λέοντος. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Octane, 10 είναι αυτή τη στιγμή οι ενεργοί «παίκτες» στη διαχείριση των ελληνικών NPLs: Η Cepal με εκτιμώμενα υπό διαχείριση κεφάλαια 30 δισ. ευρώ, η Intrum Hellas με 27 δισ., η doValue Greece με 26 δισ., η QQuant με 12 δισ., η Β2Kapital με 6,2 δισ., η APS με 2,3 δισ., η SFS με 1,5 δισ., η Artemis με 1,2 δισ., η UCI με 500 εκατ. και η Mountstreet με 500 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν γίνει βάσει ανακοινώσεων για επί μέρους χαρτοφυλάκια, καθώς οι εταιρείες διαχείρισης δεν ανακοινώνουν επίσημα τα συνολικά τους κεφάλαια υπό διαχείριση. Η Octane σημειώνει επίσης πως ενδέχεται να υπάρχουν αποκλίσεις λόγω double counting ή ελλείψεις λόγω σχέσεων master-subservicing.

Οι παραπάνω διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια τραπεζών και δάνεια που έχουν αγοράσει επενδυτές. Σημειώνεται ότι από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 25 συναλλαγές σε ελληνικά NPLs, μικτής λογιστικής αξίας άνω των 22 δισ. ευρώ, άλλα τέσσερα deals αξίας περίπου 23 δισ. ευρώ (τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega της Τρ. Πειραιώς, Galaxy της Alpha Bank και Frontier της Εθνικής) βρίσκονται από το στάδιο των δεσμευτικών προσφορών μέχρι ολοκλήρωση της συναλλαγής και 12 ακόμη deals, λογιστικής αξίας περί τα 21 δισ. ευρώ βρίσκονται καθ' οδόν για να κλείσουν κυρίως μέσα στο 2021 και αρχές 2022.

Η απόκτηση του Frontier της Εθνικής Τράπεζας θα δώσει σημαντικό προβάδισμα στον προτιμητέο επενδυτή, καθώς στην πρώτη τριάδα των Servicers οι διαφορές είναι μικρές.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν προσφορές για την αγορά ποσοστού έως 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης, μικτής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Η ονομαστική αξία των mezzanine ομολόγων κινείται γύρω στα 450 εκατ. ευρώ και ο προτιμητέος επενδυτής αναμένεται ότι θα εισπράττει κοντά στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια (77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά) 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα. Το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο αποτελείται κυρίως από στεγαστικά δάνεια, δηλ. έχει εξασφαλίσεις σε κατοικίες, διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό για τον επενδυτή ότι το business plan με τις προβλεπόμενες ανακτήσεις (ειδικά ενόψει της θετικής επίδρασης του Ταμείου Ανάκαμψης στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας) θα υλοποιηθεί, ξεπερνώντας ενδεχομένως και τους στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου η ΕΤΕ υπέβαλε την αίτηση για την ένταξη της τιτλοποίησης Frontier στον «Ηρακλή» και θα λάβει κρατικές εγγυήσεις για senior notes μικτής λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Για την πώληση των mezzanine και junior notes η Εθνική Τράπεζα σχημάτισε πρόσθετες προβλέψεις 400 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο του 2020, οπότε δεν θα εγγράψει ζημιά από τη συναλλαγή. Αντιθέτως, υπάρχει το ενδεχόμενο κεφαλαιακού κέρδους ή και αντιστροφής των προβλέψεων, αν επαληθευτούν οι θετικές προσδοκίες της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider