Alpha Bank: Τι προβλέπει το σχέδιο «Tomorrow» για στόχο απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 10% το 2024

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Τι προβλέπει το σχέδιο «Tomorrow» για στόχο απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 10% το 2024
Η Τράπεζα θα «τρέξει» το τελευταίο μίλι για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 90%, στο 1,1 δις. ευρώ το 2024 (δείκτης NPE 2%). Οι συναλλαγές και οι πρόσθετες κεφαλαιακές ενέργειες.

Το τελευταίο «μίλι» για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα «τρέξει» η Alpha Bank με το αναθεωρημένο σχέδιο «Tomorrow» που περιλαμβάνει και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο για το «Αύριο» της Τράπεζας στοχεύει σε απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 10% το 2024 και σε καθαρά έσοδα 600 εκατ. ευρώ, με προσδοκώμενη κερδοφορία που θα επιτρέψει διανομή μερίσματος από το 2023 και μετά.

Με την υποστήριξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ προκειμένου πρωταρχικά η Τράπεζα να μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρον το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπεται ότι τα έσοδά της θα αυξηθούν κατά περίπου 3%, κατόπιν της αύξησης των χορηγήσεων, ενισχύοντας τόσο το καθαρό έσοδο τόκων, όσο και τα έσοδα από προμήθειες.

Η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε στους αναλυτές ότι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων μέχρι το 2024 θα ανέλθουν σε 8 δις. ευρώ.

Το σχέδιο της Alpha Bank προβλέπει επίσης υποχώρηση του δείκτη κόστους/εσόδων κάτω του 45% μέχρι το 2024, με συνολική καθαρή μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 175 εκατ. ευρώ την περίοδο 2020 – 2024.

Σημαντικός άξονας στο σχέδιο της Alpha Bank είναι και η αγορά της Ρουμανίας, όπου η Τράπεζα θα ενισχύσει την παρουσία της με στόχο απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 11% το 2024 που θα έχει συμβολή περίπου +1% στην απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου την περίοδο 2020 – 2024.

Μείωση του αποθέματος ΜΕΔ κατά 90% έως το 2024

Μετά τη συναλλαγή Galaxy που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, μειώνοντας το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 11,4 δις. ευρώ και τους δείκτες ΝΡΕ και NPL στο 26% και 16% αντίστοιχα, την περίοδο 2021 – 2022 η Τράπεζα ανεβάζει το ποσό απομείωσης των NPEs κατά 8,1 δις. ευρώ. Η απομείωση αυτή θα έχει κεφαλαιακή επίπτωση χαμηλότερη των 200 μονάδων βάσης και θα απορροφηθεί πλήρως από τα υπάρχοντα κεφάλαια.

Στόχος για το 2022 είναι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρήσει στα 2,9 δις. ευρώ και οι δείκτες NPE και NPL σε περίπου 7% και 5% αντίστοιχα. Η Τράπεζα στοχεύει σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 1,1 δις. ευρώ και περαιτέρω μείωση των δεικτών NPE και NPL σε περίπου 2% αμφότεροι το 2024. Το 2024 στόχος είναι το κόστος των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις να έχει μειωθεί σε περίπου 60 μονάδες βάσης.

Το αναθεωρημένο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank για τη μείωση των ΜΕΔ έχει πέντε πυλώνες. Πρόκειται για συναλλαγές, ισομοιρασμένες σε τιτλοποιήσεις που θα περάσουν μέσω του «Ηρακλή ΙΙ» και σε μεμονωμένες συναλλαγές. Ειδικότερα:

  • Στον «Ηρακλή ΙΙ» θα εισαχθούν οι τιτλοποιήσεις Cosmos και Solar. Η τιτλοποίηση Cosmos (50% στεγαστικά, 11% καταναλωτικά, 21% μικρά επαγγελματικά και 18% δάνεια χονδρικής) ενισχύεται από 2 σε 3,5 δις. ευρώ και θα ολοκληρωθεί στο β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
  • Η τιτλοποίηση Solar (πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων, κοινών σε όλες τις τράπεζες) είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ (το μερίδιο της Alpha Bank) και θα ολοκληρωθεί το α΄ εξάμηνο 2022.
  • H συναλλαγή Orbit που ενισχύεται από τα 900 εκατ. ευρώ στο 1,3 δις. ευρώ (σημειώνεται ότι πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που είχε ενταχθεί αρχικά στην τιτλοποίηση Galaxy και αφαιρέθηκε λόγω μη ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά) αφορά σε δάνεια άνευ εξασφαλίσεων (84% καταναλωτικά, 12% μικρά επαγγελματικά, 4% στεγαστικά). Η πώληση θα ολοκληρωθεί το β΄ εξάμηνο του 2021.
  • Η πώληση του χαρτοφυλακίου Sky, μη εξυπηρετούμενων δανείων 2,2 δις. ευρώ (το χαρτοφυλάκιο ενισχύθηκε από τα 400 εκατ. αρχικά) στην Κύπρο, που θα ολοκληρωθεί το α΄ εξάμηνο 2022. Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου είναι 53% στεγαστικά, 35% επιχειρηματικά, 6% καταναλωτικά και 7% μικρά επαγγελματικά δάνεια.
  • Άλλες συναλλαγές 700 εκατ. ευρώ που αφορούν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων leasing και επιλεγμένων επιχειρηματικών δανείων που θα ολοκληρωθούν στο α΄ εξάμηνο 2022.

Σημειώνεται ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που αναμένει η Τράπεζα από τα moratoria που δόθηκαν στους πελάτες της το 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του Covid-19, αναμένονται σε 600 εκατ. ευρώ.

Στην περίοδο 2020 – 2024, παρά τη δραστική μείωση των ΜΕΔ, η Τράπεζα θα επιτύχει τη διατήρηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας, με τον συνολικό κεφαλαιακό δείκτη στο 18,3% το 2024 από 18,4% το 2020 και τον δείκτη CET – 1 στο 15,6% από 17,3%.

Πρόσθετες κεφαλαιακές ενέργειες

Το σχέδιο «Tomorrow» περιλαμβάνει και άλλες κεφαλαιακές ενέργειες που θα αποφέρουν μείωση των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού κατά περίπου 1 δις. ευρώ. Πρόκειται για:

  • Το project «Προμηθέας» που αφορά στην πώληση της δραστηριότητας του merchant acquirer της Τράπεζας. Το deal θα γίνει με joint ventrure με ξένη εξειδικευμένη τεχνολογικά εταιρεία και η Τράπεζα θα διατηρήσει ποσοστό που θα της επιτρέψει να κεφαλαιοποιήσει την ανάπτυξη της αγοράς πληρωμών. Η συναλλαγή αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
  • Το project «Ριβιέρα» για την πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία (Alpha Bank Albania) που αναμένεται επίσης να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του έτους, μειώνοντας τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά 400 εκατ. ευρώ.
  • Το project «Crown» για την πώληση της Alpha Bank Λονδίνου που θα υπογραφεί μέχρι τα τέλη του έτους, μειώνοντας τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά 200 εκατ. ευρώ.
  • Το project «Skyline» που αφορά στη σύναψη joint venture με διεθνή εταίρο στη αγορά του real estate. Η Τράπεζα θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό που θα της επιτρέπει να εκμεταλλευθεί την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και τη διενέργεια μελλοντικών συναλλαγών. Και αυτό το deal αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ ο θετικός του κεφαλαιακός αντίκτυπος θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση από μείωση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού κατά 400 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο φως τα αποτελέσματα των τραπεζών με τους προβολείς στην ΑΜΚ της Alpha Bank

Alpha Bank: Οι βασικοί όροι της ΑΜΚ και το χρονοδιάγραμμα -Πώς θα αξιοποιηθούν τα €800 εκατ.

Alpha Bank: Στα 236,6 εκατ. ευρώ ανήλθε το κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων στο α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider