Fitch: Αναβάθμισε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Αναβάθμισε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα
Στην αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς στο CCC+, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας στο B- με θετικό Outlook, προχώρησε η Fitch Ratings.

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε η Fitch Ratings.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο IDR της Πειραιώς σε «CCC+», από «CCC» προηγουμένως, και το μακροπρόθεσμο IDR της Εθνικής Τράπεζας σε «B-», από «CCC+», με θετικό Outlook.

Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων αντανακλά την πρόοδο που καταγράφουν στη βελτίωση της ποιότητας των assets και τον περιορισμό των επισφαλών δανείων.

Για την Πειραιώς ειδικότερα, ο οίκος επισημαίνει ότι η πιστοληπτική διαβάθμιση αντικατοπτρίζει την αδύναμη, αν και βελτιωμένη, ποιότητα assets της τράπεζας και το υψηλό φορτίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά ταυτόχρονα και την προσδοκία ότι θα ακολουθήσει σημαντικό de-risking. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς αξιολογείται στη βάση του πιστωτικού προφίλ του ομίλου, ο οποίος περιλαμβάνει την εταιρεία συμμετοχών Piraeus Financial Holding.

Η αξιολόγηση της Fitch για την ποιότητα assets και την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς λαμβάνει υπόψιν δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις δανείων (Phoenix και Vega). Ο οίκος σημειώνει πως η τράπεζα ενισχύει τα κεφάλαιά της για να απορροφήσει τον αρνητικό αντίκτυπο του de-risking. Έχει ήδη αντλήσει 1,3 δισ. ευρώ μέσω ΑΜΚ και εφαρμόζει περαιτέρω μέτρα για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση.

Και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η έκθεση του οίκου αναφέρει πως η πιστοληπτική διαβάθμιση αντικατοπτρίζει την αδύναμη -ακόμη- ποιότητα assets της τράπεζας και το υψηλό φορτίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επισημαίνεται, ωστόσο, πως και τα δύο έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και ότι αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω μετά και την ολοκλήρωση μιας μεγάλης τιτλοποίησης κόκκινων δανείων (Frontier).

To θετικό outlook της αξιολόγησης της ΕΤΕ, αντανακλά την προσδοκία της Fitch για περαιτέρω βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της τράπεζας με οδηγό την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων το 2021 και 2022 με παράλληλη διατήρηση σταθερών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Ο οίκος προειδοποιεί, ωστόσο, πως το outlook θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε σταθερό, εάν οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις δανείων της ΕΤΕ καθυστερήσουν ή η εισροή νέων κόκκινων δανείων είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμένεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider