Attica Bank: «Τρέχουν» οι εξελίξεις – 3ετές πλάνο εξυγίανσης εγκρίνει το ΔΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: «Τρέχουν» οι εξελίξεις – 3ετές πλάνο εξυγίανσης εγκρίνει το ΔΣ
Κόκκινα δάνεια 1,25 δισ. ευρώ θα εκκαθαρίσει η τιτλοποίηση «Ωμέγα». Στηρίζει το σχέδιο η ΤτΕ.

Σε επιταχυνόμενη τροχιά μπαίνουν οι εξελίξεις για την επόμενη μέρα της Attica Bank.

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προκειμένου να εγκρίνει τα αποτελέσματα της χρήσης 2020 και να παρουσιάσει τριετές (2021 – 2023) πλάνο εξυγίανσης, στόχος του οποίου είναι να κλείσει οριστικά την πόρτα στο προβληματικό παρελθόν της Τράπεζας, ανοίγοντας το κεφάλαιο της υγιούς ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αυτή περιλαμβάνει απεγκλωβισμό της Τράπεζας από το βάρος των κόκκινων δανείων, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και επιστροφή σε κερδοφορία, ψηφιοποίηση και επικέντρωση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στις πράσινες χρηματοδοτήσεις. Το σχέδιο για το restart της Attica Bank περιλαμβάνει και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το φθινόπωρο.

Όλος ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα της Attica Bank προωθείται με την απολύτως σύμφωνη γνώμη της ΤτΕ, η οποία έχει και την εποπτεία των μη συστημικών τραπεζών. Η ΤτΕ στηρίζει τις κινήσεις της Διοίκησης της Attica Bank, καθώς κοινός στόχος είναι η Τράπεζα να λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος και να συμβάλλει εφεξής στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και στη χρηματοδότηση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο προβληματισμός για την Attica Bank και το σχέδιο εξόδου από την κρίση που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα, αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο στο προχθεσινό γεύμα του Διοικητή της ΤτΕ με τον Πρωθυπουργό.

Τις αποφάσεις για οριστικό κλείσιμο του προβληματικού παρελθόντος της Τράπεζας σηματοδοτεί η συμβολική ονομασία «Ωμέγα», με την οποία «βάφτισε» η Διοίκηση της Αttica Bank την σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η τιτλοποίηση αυτή θα είναι ύψους 1,25 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει υπόλοιπο δανείων λίγο άνω του 1 δισ. ευρώ από την πρώτη τιτλοποίηση («Artemis») που διενήργησε η Τράπεζα το 2017. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν και μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ – υπόλοιπα με 31/12/2020 -, τα οποία θα δημιουργήσουν αθροιστικά το χαρτοφυλάκιο «Ωμέγα».

Η δομή της τιτλοποίησης και οι διαδικασίες για την υποβολή αιτήματος ένταξής της στον «Ηρακλή ΙΙ», όπως είναι η δεδηλωμένη πρόθεση της Attica Bank, προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Μάιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Attica Bank, το senior ομόλογο της τιτλοποίησης (η οποία θα περιλαμβάνει και ρυθμισμένα δάνεια) θα κινηθεί στα 600 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής «Ωμέγα» και την πώληση άνω του 50% των Mezzanine και Junior notes, η Attica Bank θα μπορεί να προβεί, κατόπιν έγκρισης της εποπτικής αρχής, σε από - αναγνώριση (de-recognition) του εν λόγω χαρτοφυλακίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω θωράκιση και εξυγίανση του ισολογισμού της.

Με τη συναλλαγή «Ωμέγα» θα ολοκληρωθεί ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank, από τον Δεκέμβριο του 2016, συνολικού ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών «Ωμέγα» και Astir 1 και 2 που ανακοίνωσε η Τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2020, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα θα ανέρχονται σε μόλις 8 εκατ. ευρώ, ενώ η Attica Bank θα διαθέτει δείκτη ΜΕΑ, σε pro forma επίπεδο, λιγότερο του 1%, μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider