Attica Bank: Σχέδιο εξυγίανσης με τιτλοποιήσεις και αύξηση κεφαλαίου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Σχέδιο εξυγίανσης με τιτλοποιήσεις και αύξηση κεφαλαίου
Κοντά σε ανακοινώσεις βρίσκεται η διοίκηση της μη συστημικής Τράπεζας. Αύξηση κεφαλαίου με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο.

Σχέδιο για την εξυγίανσή της και την αλλαγή σελίδας, εκπονεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η διοίκηση της Attica Bank. Ακολουθώντας το μοντέλο των τιτλοποιήσεων των συστημικών τραπεζών, η εποπτευόμενη από την ΤτΕ μη συστημική τράπεζα που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια, φέρεται να εξετάζει την πλήρη εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια μέσω τιτλοποιήσεων, τις οποίες θα επιδιώξει να μεταβιβάσει στον «Ηρακλή ΙΙ». Παράλληλα, στον σχεδιασμό της Τράπεζας περιλαμβάνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όχι, πάντως, νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

Οι αποφάσεις της Διοίκησης της Αttica Bank αναμένεται να ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2020. Η υλοποίηση ενός σχεδίου για την πλήρη εξυγίανση της τράπεζας και την αποσύνδεσή της από το κακό παρελθόν της επείγει για την Διοίκηση της Attica Bank, καθώς η τράπεζα θα πρέπει να προσανατολιστεί απερίσπαστα στην ανάπτυξή της και στη χρηματοδότηση της οικονομίας, αποτελώντας σταθερό πόλο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το μέλλον της Αttica Bank, αν και μη συστημική, είναι κρίσιμο για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει την άμεση εποπτεία (οι συστημικές τράπεζες εποπτεύονται από την ΕΚΤ/SSM), αλλά και την κυβέρνηση, η οποία θέλει υγιείς τράπεζες για να στηρίξουν με ρευστότητα τις επιχειρήσεις και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραψε χθες το insider.gr, η εξυγίανση της Αttica Bank έρχεται ως το αμέσως επόμενο βήμα μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, με την οποία θα επιτευχθεί η ίαση του μέχρι σήμερα μεγάλου ασθενούς σε επίπεδο συστημικών τραπεζών.

Για την Attica Bank, οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι κάτι νέο, αφού το καλοκαίρι του 2017 ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης, είχε υλοποιήσει την πρώτη τιτλοποίηση NPLs. Επρόκειτο για την τιτλοποίηση Artemis, χαρτοφυλακίου δανείων σε καθυστέρηση, ποσού 1,33 δις. ευρώ, που η Τράπεζα μεταβίβασε σε SPV, το οποίο εξέδωσε ένα senior (525 εκατ. ευρώ) και ένα junior ομόλογο (806,2 εκατ. ευρώ). Τον Σεπτέμβριο του 2020, σε συμμόρφωση με το νέο εποπτικό πλαίσιο, η Attica Bank αναδιοργάνωσε τα ομόλογα του Artemis Project, δημιουργώντας και mezzanine τίτλο. Ειδικότερα, με τη νέα αυτή δομή το senior note διαμορφώθηκε σε ονομαστική αξία 487 εκατ. ευρώ, δημιουργήθηκε mezzanine ονομαστικής αξίας 38 εκατ. ευρώ και νέα θέση A2 ονομαστικής αξίας 61 εκατ. ευρώ, η οποία ενσωμάτωσε το σύνολο των απαιτήσεων του Master Servicer, ενώ η ονομαστική αξία του Junior Note παρέμεινε στα 806 εκατ. ευρώ.

Το 2018 η Τράπεζα προχώρησε στην τιτλοποίηση Metexelixis 700,5 εκατ. ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2020 στην τιτλοποίηση Astir 712 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η τράπεζα, κατ’ εφαρμογή του Νόμου 3156/2003:

i) Μεταβίβασε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων / πιστώσεων συνολικού ποσού περίπου 340,8 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) με την επωνυμία "Astir NPL Finance 2020-1 Designated Activity Company" που εδρεύει στην Ιρλανδία. Παράλληλα το SPV εξέδωσε και μεταβίβασε στην Τράπεζα ένα ομόλογο Σειράς Α ονομαστικής αξίας €159.000.000 (Senior Note), ένα ομόλογο Σειράς Β ονομαστικής αξίας €1.806.000 (Mezzanine Note) και ένα ομόλογο σειράς C (Junior Note) αξίας €180.000.000, που προέκυψαν από την τιτλοποίηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου δανείων / πιστώσεων.

ii) Μεταβίβασε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων / πιστώσεων λιανικής τραπεζικής, συνολικού ποσού περίπου €371,2 εκατ. στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) με την επωνυμία "Astir NPL Finance 2020-2 Designated Activity Company" που εδρεύει στην Ιρλανδία. Παράλληλα το SPV εξέδωσε και μεταβίβασε στην Τράπεζα ένα ομόλογο Σειράς Α ονομαστικής αξίας €190.000.000 (Senior Note), ένα ομόλογο Σειράς Β ονομαστικής αξίας €104.921.000 (Mezzanine Note) και ένα ομόλογο σειράς C (Junior Note) αξίας €76.372.000, που προέκυψαν από την τιτλοποίηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου δανείων / πιστώσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 3156/2003, και εξασφαλίζονται με εκ του νόμου ενέχυρο στα μεταβιβασθέντα δάνεια / πιστώσεις.

Τη διαχείριση των ανωτέρω χαρτοφυλακίων ανέλαβε η QQuant.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider