Προς «απογείωση» ο διαγωνισμός 46,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς «απογείωση» ο διαγωνισμός 46,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου
Εγκρίθηκαν από τη Γ.Γ. Υποδομών η δαπάνη, η επικαιροποίηση τευχών και η δημοπράτηση – Τα οφέλη για το νησί.

Προς… «απογείωση» φαίνεται να μπαίνει ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του έργου: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΡΟΥ», συνολικού προϋπολογισμού 46.208.467,99 ευρώ, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις εργασίες αναβάθμισης του αεροδρομίου της Πάρου, με τη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ) να αναρτά χτες Τρίτη 27/04 στη «Διαύγεια» την έγκριση του σχετικού κονδυλίου, την επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης, τη σύνταξη της διακήρυξης και του εντύπου οικονομικής προσφοράς από τη Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2020 το Υπουργείο είχε γνωστοποιήσει ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 43 εκατ. ευρώ με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τους πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Με την κατασκευή των νέων έργων στο αεροδρόμιο, το νησί της Πάρου θα αποκτήσει καλύτερη συνδεσιμότητα με την ηπειρωτική χώρα και το εξωτερικό και θα αποτελεί έναν ουσιαστικό συγκοινωνιακό κόμβο στην καρδιά των Κυκλάδων με δυνατότητα να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Την κατασκευή νέου κτιρίου αεροσταθμού συνολικής έκτασης περίπου 12.000 τ.μ. και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτού και του εσωτερικού υπηρεσιακού οδικού δικτύου αεροδρομίου.
  • Την Κατασκευή Φυλακίου ασφαλείας και τη δημιουργία μόνιμης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων μέσης ημερήσιας παροχής λυμάτων.
  • Την κατασκευή επεκτεινόμενου δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών και επεκτεινόμενου διαδρόμου προσαπογειώσεων.
  • Την κατασκευή νέου πύργου ελέγχου και πυροσβεστικού σταθμού.
  • Την κατασκευή καταστημάτων αφορολόγητων ειδών – κυλικείων – γραφείων εμπορικής χρήσης και χώρων στάθμευσης οχημάτων.

Οφέλη:

  • Άμεση βελτίωση συνδεσιμότητας της Πάρου με την ηπειρωτική χώρα και το εξωτερικό και
  • Διεύρυνση της τουριστικής αγοράς του εσωτερικού και του εξωτερικού.
  • Αύξηση της απασχόλησης με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τόσο κατά την εκτέλεση των έργων, όσο και κατά τη λειτουργία του αεροδρομίου.
  • Προσέλκυση νέων επενδύσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας της ιδιαίτερης τοπικής φυσιογνωμίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider