Ελλάκτωρ: «Ψήφος εμπιστοσύνης» από Γ.Σ. και αγορά - Ενίσχυση και πλάνο μετασχηματισμού για ΑΚΤΩΡ - Ο παράγοντας… Greenhill

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: «Ψήφος εμπιστοσύνης» από Γ.Σ. και αγορά - Ενίσχυση και πλάνο μετασχηματισμού για ΑΚΤΩΡ - Ο παράγοντας… Greenhill
Κοντά στα ποσοστά των Ολλανδών (14,7%) και των συμμάχων τους (Λ. Μπόμπολας με 12,5% και άλλοι) πρέπει να συνασπίστηκαν ο εφοπλιστής κ. Διαμαντίδης ή και Ασφαλιστικά Ταμεία, Θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ενισχυμένη κεφαλαιακά κατά 120,5 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων, ύψους 100 εκατ. ευρώ, προορίζονται για ενίσχυση της ΑΚΤΩΡ, η Ελλάκτωρ μπορεί πλέον από καλύτερη βάση να σχεδιάζει την επόμενη μέρα τόσο για τον κατασκευαστικό βραχίονα όσο και ευρύτερα για το γκρουπ, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας, έντασης και αντεγκλήσεων ανάμεσα στους βασικούς μετοχικούς πόλους.

Ως γνωστό, χτες η εξ αναβολής γενική συνέλευση υπερψήφισε (68,24% υπέρ, έναντι 31,75%) την αύξηση κεφαλαίου (η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 133,9 εκατ. νέων μετοχών, με τιμή διάθεσης 90 λεπτά ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές), με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων, κοινών, μετά ψήφου, ονομαστικών μετοχών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σηματοδοτώντας την «επόμενη ημέρα» για το γκρουπ και τον τεχνικό τομέα.

Μια κίνηση, δηλαδή η ΑΜΚ, που φαίνεται ότι δεν έλαβε μόνο την έγκριση της πλειοψηφίας των μετόχων, αλλά και της αγοράς, καθώς χτες η μετοχή της Ελλάκτωρ βρέθηκε να καταγράφει διψήφιο ποσοστό ανόδου (σχεδόν +15%) ενώ σημαντική ήταν και η ανάκαμψη της τιμής του ομολογιακού, επίσης σημάδι θετικής αποδοχής από το επενδυτικό κοινό, καθώς χτες κινούνταν προς τις 92 μονάδες βάσης.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έγινε χτες γνωστό, το οποίο τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, η ΑΜΚ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2021, όταν θα γίνει και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα προκύψουν. Θα προηγηθούν, βέβαια, η αποκοπή του δικαιώματος, η περίοδος εξάσκησης κ.α., πάντα σε συνάρτηση με τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο χρόνος και οι ανάγκες πιέζουν, αν και έρχεται Πάσχα, οι εμπλεκόμενες πλευρές ευελπιστούν σε γρήγορες εξελίξεις, αν και προσεχώς θα ξεκινήσει (ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα) και ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες «αναγνώσεις της αριθμητικής» της Γ.Σ., κοντά στα ποσοστά των Ολλανδών (14,7%) και των συμμάχων τους (Λ. Μπόμπολας με 12,5% και άλλοι) πρέπει να συνασπίστηκαν ο εφοπλιστής κ. Διαμαντίδης ή και Ασφαλιστικά Ταμεία, Θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Κύκλοι της Ελλάκτωρ, σημείωναν ότι η εξέλιξη «αποτελεί ορόσημο για το επιχειρησιακό μέλλον της. Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ανοίγει αρχικά το δρόμο για την άμεση, ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολογιακού δανείου. Φέρνει όμως και πιο κοντά στην υλοποίηση βασικές προτεραιότητες του Ομίλου για το 2021 όπως είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της Κατασκευής, η επιτάχυνση και η ενίσχυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου και η στρατηγική συμμετοχή μας στα έργα των υποδομών και της ενέργειας που εκτιμάται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Συνέχιζαν δε αναφέροντας ότι το αποτέλεσμα της Γ.Σ. «καταδεικνύει την πίστη των μετόχων στο όραμα του ομίλου για μία νέα, ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Ένα όραμα που στο επίκεντρό του βάζει το μέλλον 6.000 εργαζομένων και την επαναφορά του ομίλου σε δυναμική τροχιά εξέλιξης. Η έγκριση της ΑΜΚ διασφαλίζει το υπόβαθρο που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου Κατασκευής με την αξιοποίηση νέων προοπτικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με στόχο την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του ομίλου και την εδραίωση της ηγετικής του θέσης. H θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των μετόχων στη Συνέλευση διασφαλίζει την οικονομική εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ, ανοίγει το δρόμο σε νέες «πράσινες» επενδύσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο όραμα για επανατοποθέτηση του Ομίλου τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές».

Τα κεφάλαια τα οποία θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση θα διατεθούν ως εξής:

  • Ποσό περίπου 20,5 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάκτωρ για τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση των επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας.
  • Ποσό περίπου 100 εκατ. για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Άκτωρ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Άκτωρ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα.

Μέχρι τότε, θα προηγηθεί ομολογιακό δάνειο με συντονιστή την Eurobank ώστε να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες χρηματοδότησης της θυγατρικής και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος Ελλάκτωρ, ειδικότερα ο κατασκευαστικός βραχίονας ΑΚΤΩΡ, εισέρχεται σε μια νέα φάση στην οποία θα επιχειρηθεί να ξεπερασθούν οικονομικά και επιχειρησιακά προβλήματα, αλλά και η απουσία από μεγάλους διαγωνισμούς (και λόγω δυσκολιών εξεύρεσης υψηλών εγγυητικών).

Σημειώνεται ότι, όπως επανέλαβε χτες για ακόμα μία φορά ο νομικός εκπρόσωπος των Ολλανδών, καθηγητής κ. Σωτηρόπουλος, η Reggeborgh είναι εδώ για να στηρίξει κεφαλαιακά τον όμιλο, συμμετέχοντας στην ΑΜΚ βάσει ποσοστού που της αναλογεί αλλά και σε τυχόν αδιάθετα. Υπενθυμίζεται ότι η ολλανδική εταιρεία είχε πρόσφατα ενημερώσει για τον σκοπό της αυτό, όπως και για τη συμμετοχή της στην ενδιάμεση χρηματοδότηση (ομόλογο 50 εκατ. ευρώ). Η ολλανδική εταιρεία ελέγχει άμεσα 14,79% του κατασκευαστικού Ομίλου και έχει δικαίωμα προαίρεσης για 12,446% (η συμμετοχή του Λ. Μπόμπολα), άρα σύνολο 27,2%.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, όπως δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος της Greehill, κ. Βενιέρης, οι εφοπλιστές αν και δεν συμφωνούσαν με την ΑΜΚ, εντούτοις θα συμμετέχουν με το μερίδιο που τους αναλογεί αλλά και σε τυχόν αδιάθετα. Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ., δεν έγινε κάποια σχετική δήλωση από τον εκπρόσωπο της Pemanoaro. Βέβαια, η Greenhill ελέγχει άμεσα το 20,05% της Ελλάκτωρ αλλά και 5,52% μέσω option με την Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση, άρα σύνολο 25,58%.

Μάλιστα, χτες το απόγευμα η Greenhill Investments Limited έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν ότι «η έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ανέδειξε τα ζητήματα που απασχολούν την εταιρεία και πρότεινε πραγματικές και ουσιώδεις λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων και για την εξυγίανσή της. Χωρίς να θέλουμε να προμαντεύσουμε τις εξελίξεις, είμαστε βέβαιοι ότι σε σύντομο χρόνο θα δικαιωθούμε καθώς οι περισσότεροι μέτοχοι θα αντιληφθούν ότι παραπλανήθηκαν. Επενδύσαμε στην πατρίδα μας ακούγοντας τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και θα προασπίσουμε την επένδυσή μας γιατί πιστεύουμε στην ελληνική οικονομία και την ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα θα στηρίζουμε την εταιρία και το προσωπικό της σε όλα τα επίπεδα και θα είμαστε εκεί ακόμα και όταν οι άλλοι θα αποεπενδύουν και θα φεύγουν. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την τήρηση της νομιμότητας για την διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων, για το καλό των εργαζόμενων του Ομίλου και για την προαγωγή της ελληνικής οικονομίας».

Όπως ειπώθηκε εκ νέου στη Γ.Σ., έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά του Δ.Σ. της Ελλάκτωρ και των δικαιωμάτων ψήφου της Reggeborgh από πλευράς των εφοπλιστών (έχουν κατατεθεί αγωγές), με τους εκπροσώπους τους να προϊδεάζουν για συνέχισή τους και για νέες νομικές διεργασίες. Μένει να φανεί αν τελικά η πλευρά των εφοπλιστών συνεχίσει αυτές τις ενέργειες, ή αν προκύψει προσεχώς μια νέα προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στους μετοχικούς πόλους. Για την ώρα, η Greenhill σχεδιάζει συμμετοχή στην ΑΜΚ (αλλιώς υπήρχε ο κίνδυνος να υποστεί dilution).

Κατά τα φαινόμενα, άμεσα θα προχωρήσει η διαδικασία με την ενδιάμεση χρηματοδότηση, δηλαδή το ομόλογο που θα εκδοθεί από την Eurobank, ύψους 50 εκατ. ευρώ, με στόχο να «καλυφθεί» χρηματοδοτικό κενό μέχρι να ολοκληρωθεί η ΑΜΚ. Όπως αναφέρθηκε και χτες, η τράπεζα έχει ήδη έρθει σε επαφές με μετόχους με σκοπό την εσωτερική κάλυψη του ομολόγου (έναντι της ΑΜΚ) και εκτιμάται ότι όλα βαίνουν καλώς.

Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh έχει δηλώσει επισήμως ότι «προτίθεται να συμμετάσχει στο ομολογιακό δάνειο της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. ως ομολογιούχος δανειστής με το σύνολο του ποσού 50 εκατομμυρίων ευρώ, υπό την προϋπόθεση έγκρισης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ Α.Ε., από την εξ' αναβολής Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Η αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου θα λάβει χώρα με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Επίσης, δεσμεύεται να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ εξασκώντας πλήρως τα δικαιώματα συμμετοχής της όπως απορρέουν από την παρούσα μετοχική σύνθεση. Ταυτόχρονα και στην περίπτωση κατά την οποία μέτοχοι της Εταιρείας δεν ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους, θα αιτηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο αγορά επιπρόσθετων μετοχών που θα προκύψουν από τυχόν αδιάθετα δικαιώματα μετόχων σύμφωνα με διαδικασία που θα ορίζεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η συμμετοχή στην αύξηση με (α) εξάσκηση ίδιων δικαιωμάτων και (β) εξάσκηση τυχών αδιάθετων δικαιωμάτων θα γίνει μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η παραπάνω πρόθεση/δέσμευση δεν εμποδίζει την Reggeborgh Invest B.V. να αγοράσει επιπρόσθετες μετοχές και/η να συμμετέχει στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων στο μέλλον, εφόσον κριθεί ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην επενδυτική της φιλοσοφία».

Μια άλλη ενδεχόμενη μάχη μπορεί να δοθεί με τα… αδιάθετα. Θεωρητικά, το Δ.Σ. της Ελλάκτωρ μπορεί να διαθέσει αυτά τα δικαιώματα σε μετόχους κατά την κρίση του. Οι Ολλανδοί έχουν δηλώσει πρόθεση να δώσουν το παρών, όπως και οι εφοπλιστές. Μένει λοιπόν να φανεί αν θα υπάρχει και για αυτό το θέμα κόντρα (ή και νομική διαδικασία).

Χτες, απευθυνόμενος στη Γ.Σ., ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, κ. Αρ. Ξενόφος, μιλώντας για το θέμα της ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ σημείωσε ότι «το Δ.Σ. έχει ως στόχο την αναπτυξιακή πορεία, χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος. Άλλωστε, η Ελλάκτωρ αποτελεί κορυφαίο όμιλο υποδομών, με ευρύ χαρτοφυλάκιο, εμπειρία και τεχνογνωσία. Η προτεινόμενη ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ είναι ένα κρίσιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Όπως σημείωσε, «ο όμιλος είναι πρώτος στις παραχωρήσεις, έχει ηγετική θέση στον τομέα περιβάλλοντος, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός και πολύ ψηλά στις ΑΠΕ. Έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,8 δις ευρώ και ακόμα καλύτερες προοπτικές. Η δεκαετία που έρχεται αποτελεί περίοδο ευκαιριών λόγω προοπτικών από την αύξηση του ΑΕΠ στη Ελλάδα μέσω κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ (συνολικά άνω των 70 δις). Υποδομές και ενέργεια αποτελούν σε αυτά τομείς προτεραιότητας, που είναι εναρμονισμένοι με δράσεις του ομίλου. Άρα, ανοίγονται θετικές προοπτικές, σε συνάρτηση με τον ευρύτερο μετασχηματισμό και την κεφαλαιακή ενίσχυση».

Κατά τον CEO του γκρουπ, «ο κλάδος κατασκευής μειώθηκε από 1,5 δις ευρώ το 2018 σε 500 εκατ. το 2020, έπεσε δηλαδή στο 55% των εσόδων του ομίλου, ενώ τα EBITDA της κατασκευής είναι ζημιογόνα. Στο πλαίσιο της άσκησης για να προσδιοριστούν οι χρηματοδοτικές/κεφαλαιακές ανάγκες, εντοπίστε μεγάλο κενό 112 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο. Αυτό αντισταθμίστηκε από τα έσοδα σε παραχωρήσεις, περιβάλλον, ΑΠΕ που εισφέρουν σταθερές ταμειακές ροές. Άρα, σε όρους οικονομικής απόδοσης η κατασκευή έγινε ασθενής».

Ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη ενίσχυσης της Άκτωρ λέγοντας ότι παρουσιάζει έλλειμμα ρευστότητας συνολικού ύψους 88 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ξενόφος, είπε ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τους προμηθευτές στον τομέα της κατασκευής, αναφέρθηκε σε νέα οργανωτική δομή για την καλύτερη παρακολούθηση του κλάδου, σε πώληση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων των κατασκευής, σε αναμόρφωση χαρτοφυλακίου, επιτάχυνση έργων. Επιπλέον της ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ, ο κ. Ξενόφος σημείωσε ότι υλοποιείται πρόγραμμα μετασχηματισμού, εξέτασης κοστολογικής βάσης, ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας του ομίλου, με όφελος μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ έως 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider